Fluor je dobar za vaše dijete

Fluor je vrlo bitan u razvoju zubića jer ovaj mineral pomaže truljenje zubi, jačajući caklinu i čineći zube otpornim na kiselinu i štetne bakterije.


Fluor je vrlo bitan u razvoju zubića jer ovaj mineral pomaže truljenje zubi, jačajući caklinu i čineći zube otpornim na kiselinu i štetne bakterije.

Vjerojatno ste čuli priče da se sasvim malim bebama (prije nego napune 6 mjeseci) ne preporuča davati običnu vodu. Naime, obična voda sadrži fluor u nekoj određenoj količini a stručnjaci preporučaju da se malim bebama ne treba davati nadomjestak flora kroz prehranu/piće. Do 6 mjeseca života, mala beba dobiva potrebnu tekućinu iz majčinog mlijeka, pa čak i iz prokuhane vode.

Pasta za zube s fluorom
joanna wnuk / Shutterstock.com

Imajte na umu da iako je fluor dobar za vaše dijete, no, previše ovog minerala može izazvati stanje koje se naziva fluoroza. Fluoroza ostavlja bijele mrlje na zubima kada vaše dijete dobije trajne zube. Upravo zbog ovog razloga je važno da koristite vrlo malu količinu paste za zube (koje uglavnom sadrže fluor) dok vaše dijete samo ne nauči prati zube.

Obična slavinska voda sadrži određene količine fluora, stoga bi bilo poželjno da nazovete lokalni vodoprivredni ured i saznate kolika se količina fluora nalazi u vodi. Ukoliko koristite bunarsku vodu možete kupiti testove u ljekarnama i provjeriti kolika je koncentracija fluora. Preporučeno je 25 miligrama fluora dnevno, no vi se oko toga svega konzultirajte s vašim liječnikom. Liječnik može prepisati kapi koje sadrže fluor i koje možete dodati u dječju prehranu.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Prvi zubi
Najbolji način pranja zubi koji su tek počeli rasti
Izbijanje zubića
Prvi posjet zubaru
Što je potrebno za zdrave i lijepe zubiće?
Kako izbjeći strije i proširene vene

J.B.

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI