Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zašto je dobro da dijete ide u vrtić?

Zašto je dobro da dijete ide u vrtić?
Oksana Kuzmina

Dobili ste dijete, prošli ste prve neprospavane noći, štucanja, bljuckanja, prve osmijehe i pogled koji vam govori da vas voli, prvo mahanje nogicama, zatim puzanje svuda po kući,...

Dobili ste dijete, prošli ste prve neprospavane noći, štucanja, bljuckanja, prve osmijehe i pogled koji vam govori da vas voli, prvo mahanje nogicama, zatim puzanje svuda po kući, šlampave male korake, otvaranje svih mogućih ladica, prvu riječ koja vas je oduševila. I odjednom vaše malo dijete nije više beba, nego pravi mali dječak ili djevojčica. Razmišljate o uključivanju u vrtić i zašto je to dobro za dijete…

Ulaskom u dječji vrtić dijete upoznaje jedan cijeli novi svijet; odvaja se od roditelja na duže vrijeme, upoznaje nove odrasle osobe koje brinu o njemu, upoznaje svoje vršnjake, nalazi nove poticaje, aktivnosti i igračke. U početku odvajanje od roditelja i proces prilagodbe može biti za roditelja i dijete težak, međutim kada se dijete prilagodi i otkrije što sve u vrtiću ima kreće vrijeme za igru i dobrobiti koje vrtić donosi.

Prva stvar koju roditelji znaju primijetiti polaskom u vrtić je samostalnost djeteta; dijete sve više počinje samo koristiti pribor za jelo, skidati i obuvati šlapice ili jaknu, samostalno zaspati ako spava i iako vam se čini da kod kuće ne može ništa napraviti samo i trebate mu zalogaje staviti direktno u usta, u vrtiću to počinje raditi. Vrijeme provedeno s drugom djecom, daje mu se prostora da bude samostalno, isprobava i iskušava, gleda kako drugi to rade. Međutim najvažnije je da mu se daje povjerenje i odgovornost da ono to može učiniti samo.

Dijete upoznaje nove osobe u svom životu; odgajatelje, drugu djecu u skupini, cijeli tim vrtića, jako se vesele kada kuharica donese finu užinu ili kada domar treba nešto popraviti u njihovom prostoru. Oni postaju pripadnici jedne male zajednice. Postepeno počinje i druženja s drugom djecom, stvaraju se prva mala prijateljstva, prve zajedničke igre i suradnje. Ali i prve svađe i ljutnje. Koje su jedni od načina da se dijete nauči i izvježba kako postupati u određenim situacijama, napraviti kompromis ili da kaže što želi i ne želi, odnosno osvijesti svoje potrebe i nauči kako se emocionalno regulirati.

Tijekom boravka u vrtiću potiče se dječja autonomija, da dijete tijekom dana može samo izabrati čime se želi baviti, želi li slikati, igrati se autićima, istraživati kako lišće izgleda pod svijetlom, igrati neku društvenu igru s drugima ili se malo odmoriti i prolistati neku slikovnicu. Bit je da dijete ima tu mogućnost, da otkrije što ga interesira i u tom području razvija dalje svoje vještine. Dijete je u vrtiću s drugom djecom, uči se kako je to biti dio neke skupine, strpiti se i pričekati. Postoje pravila ponašanja kojih se uče pridržavati i vrijede za svu djecu i odrasle.

Vrtić od samoga upisa djeteta priprema dijete za školu odnosno bolje bi bilo reći da priprema dijete za daljnji život. Dijete koje je samostalno, koje je osvijestilo što ga interesira, zna čime se voli igrati, zna kakve aktivnosti mu odgovaraju, može surađivati s drugom djecom i odraslima te razvija svoje vještine i počinje graditi sliku o sebi - kakav sam ja.

 

Što kažu znanstvenici zašto je vrtić dobar?

Istraživanja pokazuju da uključenost u predškolski program potiče razvoj pamćenja kod djece, rješavanje problema, stječu više znanja od okoline te imaju bolje rezultate na standardiziranim procjenama kognitivnog razvoja.

U hrvatskom istraživanju o povezanosti pohađanja dječjeg vrtića i uspjeha u školi, vrtićka djeca imala su bolje rezultate u prvom polugodištu osnovne škole u hrvatskom jeziku, matematici i prirodi (Duran, 1976.).Također kvaliteta samog predškolskog programa pokazala se povezanom s razvijenijim predakademskim vještinama, većom usvojenosti jezika, razvijenijim kognitivnim sposobnostima te boljim rezultatima na testovima u osnovnoj i srednjoj školi.

Istraživanje Jurčević-Lozančić (1996.) pokazalo je da su u godini prije polaska u školu , vrtićka djeca imala bolje rezultate na skalama socijalno-emocionalne stabilnosti te pokazivala manje problema u ponašanju.

Neki rezultati govore da su vrtićka djeca asertivnija što se objašnjava time da su samopouzdanija u socijalnim odnosima, usmjerena na zadatak i preuzimanje inicijative (Clark-Stewart, 1989.).

Dakle što god odlučili, postoje brojne dobrobiti kada dijete pohađa dječji vrtić. Važno je da  vi i dijete imate povjerenja u vaš vrtić i da vam se sviđa boraviti tamo, a djeci je najvažnija igra.

 

A što kažu djeca iz vrtića Mali istraživač, zašto vole vrtić?

…zato što je dobro u vrtiću.
... zato što imamo prijatelje!
…ja volim jako ići u vrtić zato.
… ja volim raditi s plastelinom.
…zato što se volim igrati, igrati nogomet i igrati s djecom.
...zato što ne spavam.
…zato jer bojamo i idemo u park.
…jer čitamo knjige.
…jer je sigurno.
…zato što se volim igrati u građenju.
…volim slagati kocke.