Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako djetetu olakšati prilagodbu na vrtić?

Prvi dolazak u vrtić važan je događaj. Što sve možete očekivati u periodu prilagodbe djeteta na vrtić?

Većina djece se odlaskom u vrtić prvi put odvaja od obitelji. Odvajanje je koliko god bilo neugodno za dijete i roditelja, nužan korak u procesu osamostaljivanja pojedinog djeteta.

Odvajanje zbog prilagodbe na vrtić iznimno je osjetljiv period u životu svakog djeteta. U prvim danima prilagodbe dijete se osjeća napušteno i još ne može shvatiti da ćete se vratiti po njega u vrtić, te reagira na različite načine. Takve reakcije su prirodne jer ostaje bez osobe uz koju se osjeća sigurno i zaštićeno i koja je uvijek trenutno zadovoljavala sve njegove potrebe. Strah od ponavljanja takvih situacija naziva se separacijski strah.

U procesu prilagodbe veliku ulogu igraju djetetova prethodna iskustva i reakcije u slučajevima odvajanja. Prilagodba može biti teža ako je dijete proživjelo neko za njega stresno iskustvo; liječenje u bolnici, preseljenje, prinovu u obitelji i druge stresne životne situacije. Ukažite svojim odgojiteljima na sve ono što držite važnim u ovom iznimno osjetljivom periodu života djeteta. Stavovi i ponašanje roditelja o vrtiću i samom odvajanju u velikoj mjeri utječu na djetetovu reakciju i prilagodbu djeteta na vrtić - proces tijekom kojega se dijete prilagođava (adaptira) na novi prostor, ljude, djecu i ritam života.

Dijete, koje je do tada živjelo u sigurnom i zaštićenom ozračju roditeljskog doma po prvi put se odvaja od roditelja (separacija) na dulje vrijeme pri čemu očekujemo da se prilagodi na odgojitelje koji „predstavljaju“ zamjenu za njegove roditelje, višesatni boravak među većim brojem djece, novi prostor i predmete koji ga okružuju, djelomično različiti ritam ustajanja, spavanja, njege i hranjenja. Nije li prirodno očekivati da dijete reagira na različite načine; plačem, tugom, gubitkom apetita, razdražljivošću, agresivnošću, odbijanjem kontakta s drugom djecom ili odgojiteljima.

Ponekad može doći do regresivnih oblika ponašanja - vraćanje na ponašanja koja su već bila usvojena i prevladana. Do regresije dolazi u, za dijete, teškim i kriznim situacijama. Prilagodba na boravak u vrtiću djetetu može predstavljati neugodnu i prijeteću situaciju. Dijete može izgubljenu sigurnost pokušati vratiti onim ponašanjima koja je već prevladalo. Primjerice, dijete koje je prohodalo odbija hodati, iako je odbacilo pelene sada ih ponovno treba, iako se izražavalo u skladu sa svojom dobi vraća se izražavanju tipičnom za neku raniju fazu i sl. Važno je shvatiti i prihvatiti da su sva ponašanja izazvana odvajanjem prolazna. Nakon što se dijete uspješno prilagodi ponovno se vraćaju ona ponašanja koja su prije krize za dijete bila znakovita. Trebamo pokazati puno strpljenja, ljubavi razumijevanja ali i dosljednost u odluci da se u vrtić ide svaki dan neovisno o ponašanju djeteta. Dovodite ga redovito, osobito tijekom prvih mjesec-dva, osim ako je bolesno. Izostanci nas često vraćaju na početak prilagodbe.

Različit je intenzitet i trajanje ovakvih ponašanja i reakcija u adaptacijskom periodu. Razlikujemo laku adaptaciju gdje problemi adaptacije nestaju unutar 10–15 dana. Srednje tešku adaptaciju gdje problemi prilagodbe traju od jednog do tri mjeseca. Pod teškom adaptacijom podrazumjevamo jedan duži period prilagodbe, od tri do šest mjeseci. Kako će proći razdoblje prilagodbe, te koliko će trajati, ovisi o individualnim osobinama svakog djeteta, njegovim prethodnim iskustvima, vašem odnosu prema djetetu, kao i o vašim stavovima prema odgojiteljima i vrtiću. Vrlo mali broj djece prolazi teški period adaptacije. Zato ne očajavajte. Prije ili malo kasnije vaše će dijete prihvatit svoj vrtić. Odgajatelji će uz vašu podršku učinit sve da se to dogodi čim prije.

 

Kako da dijete zavoli vrti?

Prije polaska u vrtić:

 • Pričajte djetetu o svemu lijepom što ga tamo čeka, djeci koja će u njemu boraviti, biti njegovi/njeni prijatelji, odgojiteljima i sl.
 • Uzmite dovoljno vremena i prošećite oko vrtića. Ako osjetite potrebu, obiđite i prostor vrtića s djetetom.
 • Uzmite barem tjedan dana slobodno za potrebe privikavanja djeteta na vrtić. Prvih nekoliko dana možete, i poželjno je da boravite u skupini s djetetom uz uvjet da se uključite u aktivnosti koje se tamo odvijaju
 • U dogovoru s odgojiteljima u vrtiću odredite vrijeme dolaska i trajanje boravka u jaslicama/vrtiću u vremenu prilagodbe. Držite se dogovorenog vremena zbog vašeg djeteta jer ono razumije i zna više nego što očekujete i mislite
 • Zajedno s djetetom pripremajte stvari koje će dijete ponijeti u vrtić
 • Kada krećete u vrtić ne spremajte se u žurbi - dajte dovoljno vremena sebi i djetetu
 • Rastanci neka budu kratki i djetetu uvijek iskreno recite kada ćete doći po njega
 • Nikada nemojte prijetiti djetetu odlaskom u vrtić
 • Svakodnevno otvoreno komunikacijte s odgojiteljima, postavljajte pitanja ali iskreno i odgovarajte na pitanja odgajatelja - iskrenost i povjerenje jednih u druge osnovni je preduvjet uspješne prilagodbe
 • Redovito dovodite dijete u vrtić
 • Ne preuveličavajte značaj polaska u vrtić, tretirajte to kao normalnu stvar u životu vašeg djeteta
 • Pokušajte odgovoriti na sva djetetova pitanja o vrtiću ukoliko ne znate pitajte odgajatelje
 • Ne prijetite vrtićem u niti jednom segmentu
 • Potrudite se ne pokazivati uznemirenost, tugu, strah, ali ni pretjeranu radost
 • Kažite djetetu tko će ga voditi u vrtić i dolaziti po njega. Nastojte da to budete Vi ili osoba koja je napunila 18 godina i za koju ste rekli odgojitelju
 • Ne napuštajte dijete naglo, ali ne odugovlačite opraštanje s njim - to može dijete uznemiriti
 • Ne govorite djetetu: «Vraćam se brzo», već mu objasnite gdje će te biti i kad će te doći po njega i budite točni
 • Prvih dana odvojite vremena za dijete. Ovo su dani kada mu je vaše prisustvo dragocjeno
 • U dogovoru s odgojiteljem boravite u sobi, upoznajte se s njegovim vršnjacima, uključite se u igru
 • Imajte vremena za razgovor s odgojiteljem o djetetu, ali ne u njegovoj prisutnosti, tražite vremena i prostor za razgovor s odgojiteljem
 • Potičite pozitivne stavove o vrtiću. Ako vi pokazujete strah i nepovjerenje prema vrtiću odnosno odgojiteljima i dijete će ga pokazat

 

Kod prvog dolaska djeteta u vrtić potrebno je donijeti

 • Zdravstvenu potvrdu pedijatra, a da nije starija od 15 dana da je dijete zdravo i da može u vrtić
 • Dudu i bočicu s poklopcem, prema potrebi djeteta
 • Udobne papuče za dnevni boravak u prostoru
 • Komplet rezervne odjeće – donje rublje, čarape, majica, hlače i sl.
 • Prijelazni objekt – igračka ili predmet uz koji je dijete naročito vezano, uz kojega se osjeća sigurno i zaštićeno, a koja mu je potrebna u situacijama kada je zbunjeno ili uplašeno. Predmet bez obzira na oblik, izgled i stvarnu namjenu od kojeg se dijete teško rastaje, kojeg voli imati u svojoj blizini, djetetu najdraže i nezamjenjivo. Dobro je da se ta igračka ili predmet nađe pri ruci u prvim danima u vrtiću.

Važno je znati da dijete u vrtić treba dolaziti naspavano. Kasni odlazak na spavanje pomiče i vrijeme ustajanja. Dogovorite s odgojiteljem vrijeme do kada bi trebalo doći u vrtić, jer ukoliko dolazi prekasno propušta trenutke koji su vrlo bitni u prvim danima.