Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zaštitite bebu od sunca

Zaštitite bebu od sunca
Alena Ozerova

Bebe mogu lakše dobiti sunčane opekline bez obzira na vremensku izloženost suncu i sunčanicu tako da je vrlo važno zaštititi bebe od posljedica sunčanja.

Opekotine od sunčanja mogu prouzročiti bolove, groznicu i dehidraciju. A i jedna jedina opeklina od sunčanja tijekom djetinjstva povećava rizik od melanoma, jednog od najgorih raka kože i kožnih  tumora kao i izražene bore i smežuranu kožu.

Tijekom prvih 6 mjeseci bebina života, najbolje što možete napraviti za vašu mazu je ne izlagati je direktno suncu. Kada izlazite van s vašom bebom posebno budite obazrivi i pažljivo slijedite upute kako zaštititi bebu. Evo kako i kada dolazi do opekotina.

Djelovanje sunca je najjače između 10 i 16 sati tijekom dana i zato kad god možete planirajte šetnje, igre i izlazak van prije 10 i nakon 16 sati. Kada  ste vani i bavite se nekim aktivnostima nemojte zaboraviti da sunčane zrake reflektiraju svoju toplinu na površinama kao što su vodene površine, snijeg, cement i pijesak.

Ali vaša beba može dobiti sunčane opekline i u drugim dijelovima dana pa čak i kada je oblačno ili prohladno. Zašto i kako? Zato što se od sunčane topline ne dobiju opekline već od ultraljubičastih zraka! Ultraljubičaste zrake mogu oštetiti kožu tijekom cijelog dana, stalno, tijekom cijele godine čak i usred zime. A bebina tanka, nježna i osjetljiva koža naročito je podatna za opekline.

Međutim ne možete odmah osjetiti kad se to dogodi ali ćete zato posljedice uočiti kasnije jer može proći nekoliko sati do crvenila i bolova karakterističnih za prvi stupanj opekotina.

Držite bebu u zaklonu

Koristite zaklon kada je beba u kolicima ili nosiljci, kada god ste na otvorenom prostoru. Kupite neki jeftiniji zaklon za bebina kolica u koji je ugrađen UV zaštitni filter i koji će biti dovoljno velik da zaštiti cijelo bebino tijelo.

Ako svakako želite provesti dan s bebom na plaži ili u parku koristite zaklon, šator s ugrađenim UV filtrom i vaša beba će se osjećati ugodno i zaštićeno.

Pokušajte držati bebu što više u hladu, sjeni, ispod drveta ili kišobrana. S time da ćete uočiti da sjena ili zaklon ipak ne pružaju toliku zaštitu kao zaštita s UV filtrom. Bez zaštitnih naočala ili ostale zaštite vaša beba može sa sigurnošću patiti od posljedica izloženosti suncu.

Obucite bebu u zaštitnu odjeću, pokrijte bebine ručice i nožice u laganu svijetlu i prozračnu odjeću. Svijetla odjeća odbija toplinu i hladi za razliku od tamnije odjeće koja sakuplja toplinu.

Materijali gustog tkanja bolje štite tijelo nego lagane tkanine i ako držite tkaninu prema suncu i ako kroz nju ne prolazi dovoljno svijetla znači da je gušćeg tkanja i biti će idealna zaštita za kožu. Koristite  odjeću poput kupaćih kostima, majice napravljene od zaštitnih materijala. Možda će ovakvi materijali biti nešto skuplji ali u konačnici su isplativiji ako često morate izvoditi bebu van.

Ako je beba još bez kosice na glavi ili čak i ima kose svakako morate koristiti šeširić. Izaberite šeširić s padajućim obodom otraga da se zaštite bebina leđa i vrat i sa širokim štitnikom za lice. Svakako zaštitite i bebina uha.

Ako će vaša beba htjeti i željeti nositi male sunčane naočale pokušajte one sa zaštitnim UV staklima.

Kreme sa zaštitnim faktorom

Izaberite zaštitu s najmanje zaštitnim faktorom 15. Provjerite riječi 'Široki spektar' na deklaraciji proizvoda. 'Široki spektar' znači da je proizvod napravljen tako da može štititi od UVA i UVB zraka. UVB zrake su najvjerojatnije uzroci sunčanih opeklina i smežuranja kože, dok UVA zrake mogu prouzročiti dublja oštećenja tkiva u koži.

Namažite bebu zaštitnom kremom 15 ili 30 minuta prije izlaska van i ponovite postupak svaka dva sata. Svakako provjerite da ste pokrili sva mjesta na bebinom tijelu i koži uključujući i predjele oko uha, vrata, leđa i vrhove nožica.

Ako ćete bebu uranjati u vodu ponovite nanošenje  zaštitne kreme i nakon svakog brisanja čak i ako nije prošlo 2 sata od prethodnog nanošenja zaštite.

Nakon izvjesnog vremena promijenite zaštitnu kremu jer s vremenom se gubi njena zaštitna vrijednost.

Provjerite koja vrsta zaštitne kreme je najbolja za vašu bebu i provjerite treba li vas brinuti to što će beba možda svoje ručice gurati u usta nakon što ste ju namazali zaštitnom kremom – možda je beba alergična na neke sastojke iz kreme.

Zaštitite bebu ne samo od sunca već i od topline

Beba može vrlo lako biti pregrijana za vrijeme vrućeg ljetnog vremena. Pročitajte detaljne upute  o toplotnom udaru u djece.

Da biste izbjegli toplotni udar:

  • Obucite bebu u laganu i prostranu odjeću
  • Držite bebu u hladu kada god je to moguće
  • Prozračite i rashladite auto prije nego krenete s bebom na put
  • Ponudite bebi dovoljno tekućine, majčino mlijeko je dobro za hidrataciju i nemojte bebi davati vodu prije 6 mjeseca

Ako nemate kod kuće klima uređaj posjetite neki javni prostor koji je opremljen klimom. Knjižnice i velike trgovine su idealan prostor za rashlađenje vaše bebe. Neke zajednice imaju specijalne zaštitne prostore baš u tu svrhu. Provjerite je li vaša beba dovoljno zaštićena kada o tome vode drugi ljudi. Provjerite jeli i one osobe što paze na vašu bebu vode dovoljnu brigu o tome a ne samo vi.

Na bebe u vrtićima i specijalnim ustanovama odgajatelji vode veliku brigu o tome kako ih zaštititi prije nego krenu van iako će većim djelom vremena vaša beba biti unutra i skrivena od opasnog sunca.

Iako sve te ustanove vode brigu, mi vam predlažemo da vi ipak opskrbite svoju bebu s dovoljno zaštitnih pomagala i zaštitne odjeće kako biste joj pružili maksimalnu zaštitu.

Nevezano uz vrtiće, uvijek uz vašu bebu imajte zaštitnu kremu, šeširić i male naočale, jasno ako ih beba prihvati nositi. Možete i staviti laganu odjeću dugih rukava i nogavica za veću zaštitu jer ako poželite negdje stati i odmoriti se, imat ćete sve potrebno za zaštitu vaše bebe.