Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Vježbe za novorođenčad

Vježbe za novorođenčad
Roxana Bashyrova

Pred novorođenu bebu je veliki posao u savladavanju raznih aktivnosti, između ostalog i da izvježba svoje mišiće, um i emocije...

Za većinu novorođenčadi, za razvoj mišića dovoljna je njihova kolijevka i zato neka vas ne začudi kada bebu polegnete spavati na jednu stranu u kolijevci i onda ga nakon nekog vremena pronađete u drugom dijelu a to vam dovoljno govori o tome da se vaš mališan sam pokrene bez neke naročite muke ili nečije pomoći.

Vježbe za jačanje mišića

Mi vam ne preporučujemo da vaše novorođenče izvodi kalostenične vježbe sa vama bez obzira koliko one bile nježne i korisne u razvoju mišića. Na primjer, možete bebi pomoći da razvije svoje vratne mišiće tako što ćete ga držati uspravno na vašem ramenu ili grudima pridržavajući mu njegovu glavicu vašim rukama a možete ga također staviti u različite položaje u vašoj sobi tako da ono samo pomiče glavicu u različitim pravcima i tako prati što se događa oko njega.

Mentalne vježbe

Imajte na umu da vašoj bebi nije  potreban samo fizički razvitak nego i mentalni kako biste vašem djetetu omogućili mentalni poticaj u razvoju. Pričajte mu, pjevušite mu pjesmice, pričajte mu neku kratku pričicu ili imena stvari u vašoj i bebinoj blizini, kao i slike u boji.

Emocionalne vježbe

Također je važno i djetetovo emocionalno stanje. Dodir i podražaj je dobar način da se stvori jaka veza između vas i vaše bebe. Pokušajte masirati bebu nakon kupanja koristeći pritom ulja ili kremice za bebe. Istraživanja su pokazala da su napuštene bebe koje su bile masirane i koje su bile stimulirane vizualno i slušno dva puta dnevno samo po 15 minuta dobivale su na težini i u obujmu glave u 4 tjedna više u usporedbi s onim napuštenim bebama koje su dobivale uobičajenu njegu. Zato pridržite i zagrlite bebu da ona osjeti da je voljena i željena.

Zaključak

Upamtite da  i bebe proživljavaju pozitivne trenutke kroz stimuliranje ali samo ako je ono  prilagođeno starosti bebe. Ako vaša beba okreće glavicu ne uspostavlja kontakt pogledom, plače, ukoči se ili se skupi, prestanite sa bilo kojom od tih aktivnosti i pokušajte neku drugu vježbicu ili aktivnost. A da ste na dobrom putu tijekom stimulacije uključuje kontakt s pogledom osmijehom ili gugutanjemi ne zaboravite da i bebi kao i roditeljima treba predah.