Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Sve o Apgaru testu - što je i što ukazuju njegove vrijednosti

Sve o Apgaru testu - što je i što ukazuju njegove vrijednosti
Dmitry Kalinovsky / Shutterstock

Apgar ocjena pokazuje kako se novorođenče prilagođava na nove uvjete života i treba li mu hitna zdravstvena pomoć za prilagođavanje tim novim uvjetima.

Apgar test je jednostavna i brza procjena stanja tek rođenog djeteta, prema pet tjelesnih karakteristika:

  • boji kože
  • radu srca
  • tonusu mišića
  • refleksima
  • disanju

Apgar ocjena pokazuje kako se novorođenče prilagođava na nove uvjete života i treba li mu hitna zdravstvena pomoć za prilagođavanje tim novim uvjetima (oživljavanje, toaleta dišnih puteva, kisik).

Apgar ocjena nije osmišljena za procjenu budućeg zdravlja i neuropsihološkog razvoja djeteta, mada je u općoj, laičkoj komunikaciji prihvaćena kao alat koji predviđa budući razvoj. Iskustva u medicinskoj struci to ne podupiru.

 

Što je Apgar test?

Apgar testom se procjenjuje vitalnost novorođenog djeteta. Test je jednostavan, ne zahtijeva dodatnu opremu ili specijalizirane tehnologije, stoga je općeprihvaćen u većini Europskih zemalja i SAD-u. Osmislila ga je anesteziologinja, Amerikanka Virginia Apgar, 1952.godine,  po njoj je dobio ime.

Zanimljiv i za lakše pamćenje može poslužiti  akronim prema engleskim nazivima onoga što se promatra i boduje:  
    1. boja kože (Appearance)
    2. srčana frekvencija (Pulse)
    3. refleksi (Grimace)
    4. mišićni tonus (Activity)
    5. disanje (Respiration)

 

Vrijednost Apgar testa

Svaki gore navedeni pokazatelj, ocjenjuje se pojedinačno ocjenom od 0, 1 ili 2, a ukupan zbroj je rezultat Apgar testa.

Koža može biti blijeda, cijanotična/modra ili ružičasta, srčani rad gotovo odsutan, znatno ili lakše usporen sve do preko 100 otkucaja u minuti. Mišićni tonus može u potpunosti nedostajati ili biti znatno izražen. Refleksi mogu biti potpuno ugašeni, oslabljeni ili normalni. Tako 0 (nula) znači da stanje nije zadovoljavajuće, 1 (jedan) da je stanje osrednje, a 2 (dva) odlično.

Vrijednosti Apgar testa su rangirane od  0 do 10.  Ocjena od 0 do 3 pokazuje potrebu za hitnom intervencijom zbog nedostatak kisika/teška asfiksija, od  4 do 6 pokazuje također potrebu za hitnom intervencijom zbog slabije izraženijih znakova nedostatka kisika/hipoksije, ocjena od 7 do 9 znači potrebu za manjom pomoći novorođenčetu, a 10 je optimalna vrijednost. 

Dobrom ocjenom se smatra ukupni zbroj 8 ili više od 8. Test se provodi u 1. i 5. minuti nakon poroda, po potrebi i u 10. minuti. Iako nema apsolutnu vrijednost jer se stanje novorođenčeta po rođenju može naglo promijeniti na bolje ili na gore, Apgar test je dobar pokazatelj stanja tek rođenog djeteta.

 

Svrha  Apgar testa

Je  brza procjena stanja tek rođenog djeteta sa svrhom pružanja hitne zdravstvene pomoći za prilagođavanje novorođenčeta novim uvjetima života. To su mjere oživljavanje, primjena kisika ili samo toaleta dišnih puteva.

Niže vrijednosti Apgar testa imaju novorođenčad nakon izrazito teškog i dugotrajnog poroda, rođena carskim rezom i ona koja udahnu  tekućinu u dišne puteve. Većina djece se brzo oporavlja, broj dobivenih bodova brzo se mijenja, od početne procjene u prvoj zatim petoj  i 10. minuti  života. Apgar ocjena  slabo  korelira s kasnijim neurorazvojem, osobito u terminske djece.

 

Apgar test je valjan test, ali ima i nedostatke

Nedostatak je subjektivna i neujednačena procjena stanja djeteta, na primjer u Švedskoj gotovo 82 % novorođenčadi ima ocjenu 10/10, dok je to u SAD-u samo 8% „odlikaša 10/10“. Smatra se da to nije odraz neujednačene zdravstvene skrbi nego neujednačene prakse u Apgar ocjenjivanju.

Većina novorođenčadi izgubi barem bod za boju; normalno je da bebine ruke i stopala budu malo plave – to je samo dio procesa kroz koji prolazi bebina cirkulacija prilagođavajući se životu izvan maternice.

Također  se pokazalo da Apgar skor ima neke varijacije kod terminske i prijevremeno rođene djece. Pored Apgara testa postoje i drugi (kod nas manje poznati) testovi vitalnosti novorođenčeta.

Suvremenija i objektivnija mjera stanja vitalnosti novorođenčeta je pretraga krvi iz pupkovine, tzv pH krvi.

 

Apgar i budući razvoj djeteta

Apgar  test nije test za dugoročnu prognozu zdravlja i razvoja djeteta. Osobito ne predviđa budući razvoj djece rođene na termin. Samo, kod nedonoščadi vrlo niske porodne težine (ispod 1500 grama) može kao pokazatelj stanja vitalnosti po porodu, biti donekle povezan s kasnijim neurorazvojem.

U općoj populaciji vrlo često se ocjena „10/10“, koristi  kao neupitan alat koji predviđa dobar razvoj, međutim iskustva u medicinskoj struci to ne podupiru.

 

Zaključno

Apgar ocjena provodi se odmah nakon poroda u rađaonici, služi porodničaru za procjenu vitalnosti djeteta i pokazuje nivo prilagodljivosti djeteta na nove uvjete života. Svrha je brza procjena potrebe za hitnom zdravstvenom intervencijom za brže i bolje  prilagođavanje djeteta novim životnim uvjetima nakon poroda. 

Apgar ocjena nije osmišljena za procjenu budućeg zdravlja i neuropsihološkog razvoja djeteta, mada je u općoj, laičkoj komunikaciji prihvaćena kao alat koji predviđa budući razvoj. Iskustva u medicinskoj struci  to ne podupiru.