Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Stvari koje niste znali o vašem novorođenčetu

Stvari koje niste znali o vašem novorođenčetu
S.Borisov

Napokon, nakon toliko mjeseci čekanja postali ste majka. Ovaj mali zamotuljak će vam donijeti puno radosti, bezbroj trenutaka zbog kojih ćete se osjećati ponosno, i nekoliko iznenađenja.

Novorođena djeca izgledaju smiješno

Prvu stvar koju ćete zapaziti kada uzmete svoje dijete u naručje je da vaše dijete ne izgleda nimalo kao one bebe na plakatima u liječničkoj ordinaciji i na reklamama. Ta djeca koja su debeljuškasta, sa kožom koja je predivna i zdrava, krase časopise i postere diljem svijeta, dok s druge strane vaše dijete izgleda natečeno i slabašno. Nemate razloga za brigu, ta djeca su inače stara nekoliko mjeseci, te na sebi imaju šminke, te su slike naknadno uređivane.

Razlog tomu je što novoređna djeca nisu baš materijal za časopise, jer izgledaju natečeno, smežurano i izmučeno nakon poroda. Neki liječnici se znaju našaliti i reći da novorođena djeca izgledaju kao mali vanzemaljci.

I sam proces rođenja utječe na dječji izgled. Sve to tiskanje i provlačenje na putu prema izlazu oblik glave može izgledati čunjasto, no to će se nakon nekog vremena vratiti u normalu. Djeca rođena carskim rezom imaju normalno oblikovanu glavu od samog početka i manje su namučena pa i izgledaju ljepše.

Zbog toga što je vaše dijete plutalo u tekućini devet mjeseci, nije imalo priliku razviti mišiće. Zbog toga većina beba nakon poroda ima čudan oblik lica.

Djeca koja su rođena prije vremena su većinom prekrivena sa finim paperjastim dlačicama po tijelu koje se nazivaju lanugo. Lanugo se obično pojavljuje po određenim dijelovima tijela kao što su leđa, ramena, uši i čelo. Lanugo inače otpadne nekoliko tjedana nakon rođenja, no to ne mora biti slučaj, kod neke djece se može zadržati i puno duže.

Čim beba dobije na težini i izgubiti onaj smežurani i izmučeni izgled koje je imalo nakon rođenja, tada će početi izgledati kao i sve druge bebe.