Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Stvari koje možda niste znali o vrućici kod djece

Stvari koje možda niste znali o vrućici kod djece
Gorilla

Vrlo je teško za svakog roditelja vidjeti svoje dijete kad ga nešto mući bilo bol ili temperatura.

Visoka temperatura je poznata da među roditeljima uzrokuje strah i brigu. U nastavku možete pročitati koje su to stvari koje možda niste znali o vrućici.

Vrućica počinje sa 38°C

Ako se vaše dijete probudi sa žarko crvenim obrazima, njegova koža doslovno isijava toplinu, odmah mu izmjerite temperaturu, i nemojte se začuditi ako toplomjer pokaže 37.7 °C. Kod roditelja se odmah javlja panika, trebam li ga voditi doktoru, na hitni pijem ili pak nazvati ordinaciju? Ne morate napraviti ništa od toga, jer vaše dijete tehnički još uvijek nema vrućicu.

Čak i za novorođene bebe, tjelesna temperatura ispod 38°C je još uvijek normalna, možda je uzrokovana prevelikom količinom odjeće ili sparnim danom. Temperatura kod beba, kao i kod odraslih može se polako dizati i padati zbog raznih čimbenika. Bilo da se radi od prevelikom fizičkoj aktivnosti ili pak može biti od tople kupke.

Čak i doba dana može imati ulogu u porastu temperature. Tjelesna temperatura raste u kasnim poslijepodnevnim satima i pada u rano jutro. Stoga, ako toplomjer ne pokazuje temperaturu 38°C ili više možete biti sigurni da vaše dijete nema vrućicu.

Bakterijska vrućica je drugačija od virusne vrućice

Jedan od razloga zašto se većina roditelja brine kada živa na toplomjeru bude visoko jest što pomiješaju virusnu vrućicu sa vrlo opasnom bakterijskom vrućicom.

Virusna vrućica se pojavi kada se tijelo bori sa oboljenjima uzrokovanim virusom, ta oboljenja su najčešće crijevni problemi, gripa, obična prehlada. Virusna vrućica se inače povuče za tri dana. Antibiotici se u ovom slučaju ne prepisuju jer oni nemaju nikakvog utjecaja na viruse.

S druge strane, bakterijska vrućica izbije kada se tijelo pokušava obraniti od bakterijskih infekcija, kao što je infekcija uha (koja može biti i bakterijska i virusna), infekcija mokraćnih puteva ili pak bakterijska upala pluća kod djece. Bakterijske infekcije su puno rjeđe od virusnih, no i puno su opasnije. Bakterijske infekcije mogu dovesti do ozbiljnih bolesti ako se ne liječe na vrijeme. U ovom slučaju antibiotici igraju veliku ulogu. Ako vaše dijete ima vrućicu duže od tri dana, vrijeme je da posjetite liječnika.

Kod beba koje još nemaju tri mjeseca, vrućica je hitan slučaj

Ako vaša beba nema još napunjenih tri mjeseca života, vaš strah od vrućice je opravdan. Temperatura 38°C ili viša kod novorođenčeta smatra se medicinskim hitnim slučajem.

Čim zamijetite da vaše dijete ima temperaturu 38°C ili višu odmah kontaktirajte liječnika i pobrinite se da mu bude jasno da dijete nema još tri mjeseca. Ako ne možete doći do svog liječnika, u što kraćem vremenskom razdoblju odite na hitni prijem, pa čak i da je pola noći. Djetetu nemojte davati nikakve lijekove osim ako je liječnik rekao da mu date. Na ovaj način možete prekriti bilo koji simptom priliko pregleda na hitnom prijemu ili kod liječnika.

Problem je što je gotovo nemoguće razlikovati virusnu od bakterijske vrućice golim okom. Zbog ovoga novorođena djeca s vrućicom trebaju u što kraćem roku napraviti test krvi i urina kako bi se otkrilo o kojoj se vrsti vrućice radi.

Rektalno mjerenje temperature je najtočnije

Trebali bi razmisliti da vam ovo postane način mjerenja temperature za ubuduće. Iako vam se ovaj način možda ne čini privlačan, ovo je najtočniji način da izmjerite temperaturu. Niti jedno mjesto na tijelu nije točno za mjerenje temperature kao rektalno mjerenje. Netočni toplomjeri mogu uzrokovati nepotrebnu paniku i odlazak na hitnu bez razloga.

Tretirajte simptome, ne brojeve

Veliki broj roditelja vjeruje da, što je viša temperatura, da je to njihovo dijete bolesnije, no to nije baš ispravno. Dijete koje ima temperaturu 39.4°C može izgledati kao da mu je jako ugodno, igrati se sa svojim igračkama, dok s druge strane dijete koje ima temperaturu 37.7°C može biti vrlo nemirno, umorno i zahtijevati stalnu njegu. Stručnjaci širom svijeta napominju da treba tretirati simptome i nelagodu umjesto same vrućice, te da imate na umu da ona pomaže tijelu da se obrani od bolesti.

Umjesto da se fokusirate na to kako sniziti brojku na toplomjeru, obratite pažnju na to kao se vaše dijete osjeća. Puno je važnije da primijetite simptome, umor, iscrpljenost ili malaksalost koji su najbolji indikatori da nešto nije u redu od same vrućice.

Lijekove koristite razborito

Prije nego se okrenete lijekovima za snižavanje temperature, pokušajte dijete oprati u mlakoj vodi sa spužvom. Ovaj stari način skidanja vrućice može biti vrlo učinkovi. Voda neka bude mlaka, otprilike od 29°C do 32°C, te ju spužvom nanesite po cijelom tijelu djeteta, pogotovo na čelo i pazuhe.

Vrućica je zdrava reakcija

Vrućica zapravo znak da je vaše dijete dovoljno jako da se bori sa infekcijama. Nemojte se brinuti, nakon određenog vremena ta vrućica mora nestati. Stručnjaci napominju da je dizanje temperature tijela dobar znak, jer nam govori da se tijelo bori sa nametnicima, najčešće sa virusnim infekcijama. Svakako ako se pojavi temperatura konzultirajte se sa svojim pedijatrom koji će vas uputiti što i kako dalje.