Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što možete očekivati od šestomjesečne bebe?

Što možete očekivati od šestomjesečne bebe?
Artpose Adam Borkowski

Nije mala stvar kada dijete napuni šest mjeseci i nađe se u drugoj polovici prve godine. Kod djece se može zamijetiti drastično poboljšanje komunikacije, razvijenija pokretljivost, te velika želja za otkrivanjem novih okusa.

Nakon što ste mislili da je ne nemoguće izmamiti osmijeh vašoj bebi na lice, u ovom razdoblju ćete se ugodno obradovati, jer ovo razdoblje bebe provedu vrlo dobre volje, stalno nasmiješene te spremne za razno razne akcije.

Dohrana

Liječnici i stručnjaci napominju da kada dijete napuni šest mjeseci, majke polako u njihovu prehranu mogu uvoditi razne namirnice, ovo će uvelike promijeniti dječji jelovnik, koje se do sada sastojalo samo od majčinoga mlijeka. No, mlijeko kao primarna namirnica dječje prehrane ne smije biti zapostavljena od nove raznovrsne hrane.

Vrlo je važno da krenete nježno ali odlučno jer je bebi ipak novo da hranu konzumira sa žlicom. Pokušajte djetetu stvoriti naviku da će od sada jesti žlicom, no imajte na umu da se vašoj bebi neće svidjeti baš svi novi okusi koje mu ponudite.

Od voća pa do mliječnih proizvoda

Kako bi djetetu osigurali zdrav, a opet siguran i vrlo ukusan početak gurmanske „karijere“ naš savjet vam je da izaberete između žitarica (kukuruzna krupica, rižine pahuljice i gris), različitog voća (jabuke, kruške, marelice) te povrća (špinat, blitva, tikvice i mrkva). Nakon što dijete napuni sedam mjeseci, tada mu možete dati jaja, mliječne proizvode, razne vrste mesa (osim svinjetine) i ribu. U prehranu ćete zadnje uvesti miješane žitarice (miisli), grah, leću, svinjetinu, iznutrice plavih riba, suhomesnati proizvodi, te vrhnje i bjelanjak. Zadnje navedene namirnice možete početi djetetu davati kad napuni 12 mjeseci, odnosno kada počne ulaziti u 13. mjesec života.

Osmijeh zlata vrijedan

Prvi zubić se u pravilu najviše iščekuje. Pojava zubi kod djece varira od djeteta do djeteta. Neki mogu svoje „bijele bisere“ pokazati već sa šest mjeseci, dok druga djeca mogu biti bez zubića skroz dok ne napune jednu godinu. Ako dijete ne dobije prvi zubić sa 6 mjeseci, to vas ne treba zabrinjavati niti malo. Ovo razdoblje kod neke djece bude popraćeno temperaturom, šmrcanjem, nervozom i čestim plakanjem. Kako bi ste pomogli sebi i djetetu, možete mu dati gumenu grickalicu koja je dizajnirana specijalno za taj problem. Ova grickalica će uvelike smanjiti bol i uvelike ublažiti otečeno mjesto. Ako dijete slučajno dobije temperaturu, možete mu dati paracetamol, ili neki drugi lijek koji će vam prepisati liječnik ili pedijatar. Svakako budite u kontaktu s liječnikom kako bi pomogli vašem djetetu da što lakše prođe kroz ovo razdoblje, te da uvijek bude veselo, zdravo i bezbrižno.