Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što kad se pojavi pelenski osip?

Što kad se pojavi pelenski osip?

Tko bi pomislio da pelenski osip ima toliko puno značenja. No sve te vrste osipa imaju jednu zajedničku stvar, čine vašu bebu nervoznom i razdražljivom.

Koje su vrste osipa i kako se nositi s njim pročitajte u nastavku.

 • Obični pelenski osip – najčešći oblik osipa je obični pelenski osip. Obični pelenski osip je samo iritacija kože. Do njega dovodi predugo sjedenje u mokroj peleni, trljanje pelene o kožu, ili je pak došlo do promjene razine kiselosti u dječjem probavnom sustavu. Ovaj osip se najčešće događa kad se uvodi nova vrsta hrane, kada je dijete u fazi probavanja nove hrane. Stolica i urin sadrže bakterije koje jako iritira kožu, čak i kada se pelene često mjenjaju.

  Prema istraživanjima skoro svaka beba će barem jednom iskusiti obični pelenski osip tokom prve godine. Dermatolozi preporučaju da se nanese jedna sloj kreme za zaštitu iritacije koja je namijenjena baš za ovu vrstu osipa kako bi se stvorila „barijera“ između pelene i kože djeteta. Zato je potrebno nakon svake promijene pelene dobro očistiti područje spolovila i stražnjice i nanijeti jedna sloj kreme/masti za zaštitu od pelenskog osipa. Cinkov oksid je najpopularniji sastojak u kremama i losionima jer on stvara posebnu barijeru, a također i sprječava razvoj bakterija
   
 • Alergije – djeca mogu biti alergična na sve što dođe u kontakt s osjetljivom kožom. Bilo da se radi o sredstvu za pranje rublja, sapunima, losionim, gelovima za pranje, pa čak i samim pelenama. Ako imate problema s dugotrajnim osipom, probajte promijeniti proizvode za njegu djeteta.
   
 • Gljivična infekcija kože – gljivična infekcija se također može pojaviti u predjelu tijela pokrivenim pelenama, no u većini slučajeva ju je vrlo teško tretirati i ukloniti, stoga povedite računa da vaše dijete ne izložite gljivičnoj infekciji. Prema vodećim svjetskim stručnjacima u ovom području, gljivična infekcija (poznata još i kao kandidijaza) ima najčešće svjetlu, crvenu boju mesa, i najčešće se pojavljuje nakon unosa antibiotika u tijelo.

  Liječnici i dermatolozi napominju da je vrlo važno liječiti gljivični osip čak i kada su se svi simptomi povukli. Gljivična infekcija je jako opasna ako se u potpunosti ne izliječi, te postoje velike šanse da se vrati. Još jedan od savjeta je izbacivanje umjetnih sladila i šećera iz djetetove prehrane, te dodavanjem običnog jogurta, kroz nekoliko tjedana pomaže ukloniti kandidijazu u potpunosti.
   
 • Ekcem - najbolje možemo opisati kao predjele kože koji su suhi, crveni i izazivaju jak svrabež. Ekcem se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, on također može biti naslijedan, ali najčešće bude izazvan reakcijom na mliječne proizvode.

Ako zamijetite osip obavezno se obratite vašem pedijatru koji će ustvrditi o kojem je osipu riječ. Ni u jednom slučaju nemojte uzimati stvar u svoje ruke, pedijatar će znati prepoznati koja je vrsta osipa i ako je potrebno poslati vas kod dermatologa.

Važno je spomenuti da je normalno da dijete prođe fazu osipa, ali ga je važno čim prije pravilno tretirati da iritacija čim prije prođe.