Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Savjeti za bebin siguran san

Savjeti za bebin siguran san

Svake godine u svijetu nekoliko tisuća obitelji proživljava nešto što ni jedan roditelj ne bi mogao podnijeti – iznenadnu i neočekivanu smrt svojeg dojenčeta ili bebe. Kako taj rizik smanjiti na minimum?!

Ove tragične situacije događaju se ili tijekom poroda kada se dijete rodi mrtvo ili tijekom prvog mjeseca bebinog života zbog iznenadne smrti novorođenčeta tijekom sna (SIDS) ili zbog nekog nesretnog razloga. U većini slučajeva razlog za iznenadnu smrt dojenčeta još se sa sigurnošću ne zna, no u zadnjih 10 godina se postotak iznenadne dojenačke smrti smanjio za skoro 80%. To je svakako dobra vijest jer ukazuje na to da mi možemo pridonijeti našom pažnjom!

Razna svjetska društva redovito vrše istraživanja kako bi utvrdili što točno uzrokuje SIDS ali isto tako savjetuje roditelje dajući im savjete vezane uz ovaj problem. Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako vaše bebe (a ujedno i vi sami) mogu imati miran i siguran san.

6 savjeta za siguran san vašeg dojenčeta

 1. Postavite dojenče neka spava na leđima, nikako na trbuščiću ili na boku. Mnoge studije pokazale su da je stopa SIDSa umanjena kod doječnadi koje spavaju na leđima.
 2. Bebi nikada ne prekrivajte glavu ili lice dok spava. Beba mora nesmetano disati kako bi njezin mozak koji se još razvija dobivao dovoljnu količinu kisika!
 3. Znamo da je duhanski dim opasan i zato bi svakako trebali vašu bebu poštedjeti duhanskog dima tijekom vaše trudnoće ali i nakon poroda.
 4. Omogućite vašoj bebi ugodan prostor za spavanje danju i noću (temperatura ne smije biti niti previsoka niti preniska)
 5. Neka vaša beba ima svoje udobno mjesto i prostor za spavanje u istoj prostoriji s roditeljima barem tijekom prvih 6-12 mjeseci svog života.
 6. Dojite svoju bebu i preko noći ako ste u mogućnosti - tako ćete češće biti u neposrednom kontaktu s njom
   

Kako organizirati spavanje vaše bebe u dječjem krevetiću

 • Svakako vodite računa da bebina glavica i lice budu otkriveni tijekom spavanja
 • Koristite čvrst, čist madrac odgovarajuće veličine
 • Dobro pričvrstite i zategnite dječju posteljinu
 • Poplunčići, jastučići, prekrivači, razne mekane igračke u kolijevci nisu preporučljivi
 • Postavite bebine nožice pri samom kraju kolijevke i stavite bebu na leđa

Ostale opasnosti kojih se trebate paziti

Vodite brigu o svim opasnostima ne samo u vašem domu već bilo gdje vaša beba boravi ili spava

 • Krevet za odrasle osobe može biti vrlo opasno mjesto za vaše dojenče ili bebu jer se mogu zavuči ispod jastuka, plahte ili pokrivača, mogu se otkotrljati do ruba kreveta i pasti
 • Mekane površine za spavanje i odmor mogu biti pogubne za bebe jer mogu prekriti njihove glavice i lice. Nemojte zaspati pored bebe ako ste na kauču ili ležaljci jer svi jastuci, pokrivači mogu pokriti bebino lice i omesti disanje, sve su ovo opasnost o kojima morate voditi računa.
 • Svi predmeti koji vise, špage i sl. nemojte držati u blizini bebinog krevetića a posebno vodite računa o trakastim zavjesama i električnim kablovima koje bi dijete moglo dohvatiti.
 • Električne uređaje i grijalice držite podalje od bebinog ležaja da biste izbjegli pregrijavanje, opekline i električni udar.