Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Ručno izdajanje - tehnika Marmet

Ručno izdajanje - tehnika Marmet
S.Borisov

Postoje razne tehnike kojima majke mogu izdajati mlijeko, no jedna od najpoznatijih tehnika na svijetu je tehnika Marmet.

Kada god poželite izdojiti nešto mlijeka bez pomoći vašeg djeteta, to možete učiniti tako da prirodni podražaj koji izvodi dijete zamijenite laganom masažom kojom ćete pomoći dojkama da pokrenu refleks otpuštanja mlijeka. Tehnika Marmet je usavršena kombinacija stimulacije i masaže kako bi dojka što bolje i brže potaknula refleks izlučivanja i otpuštanja mlijeka.

Prije nego što počnete sa procesom izdajanja, drugim riječima da bi se refleks otpuštanja mlijeka dobro stimulirao, dojke treba dobro izmasirati.

Postupak masaže tehnike Marmet

 • Najprije laganim kružnim pokretima prstiju masirajte dojku od prsnog koša sve do bradavice
 • Nakon što ste to napravili lagano dlanom gladite od vrha dojke do bradavice, ovo će pomoći dojci da se opusti
 • Poslije ove dvije masaže nagnite se prema naprijed i lagano protresite dojke, gravitacija će pomoći dojkama da bolje otpuste mlijeko.
 • Spojite palac i kažiprst, te ih postavite oko tri centimetra iza bradavice, palac stavite iznad bradavice, a ostale prste stavite na položaje 12 i 6 sati. Ostali prsti moraju formirati slovo C, no dlan ni u kojem slučaju ne smije prekrivati bradavicu.
 • Čvrsto pritisnite u stjenku dojke. Niti u kojem slučaju nemojte razdvajati prste. Kod velikih dojki prvo dojku podignite, a zatim ju snažno pritisnite prema sredini prsnog koša.
 • Polako rolajte prste i palac kao kada dajete otiske prstiju i palca istovremeno. Ovim rolanjem polako će prazniti mliječne zalihe u dojci, a uz to nećete oštetiti nježno tkivo grudi (kao što to činite klizanjem prstiju po predjelu grudi)
 • Tehniku kojom vršite pražnjenje grudi od mliječnih zaliha trebalo bi uzastopno više puta ritmički ponoviti.

Vrlo je važno pravilno rotirati prste po predjelu dojke, kako bi se što bolje ispraznili i ostali spremnici za mlijeko. Bilo bi vrlo dobro da naizmjenično koristite obje ruke prilikom masiranja svake dojke. Postupak pražnjenja dojki ne bi treba trajati više od pola sata.

Proces izdajanja tehnike Marmet

 • Trebate izdajati svaku dojku, sve dok mlijeko ne počne teći u manjim količinama. Ovo bi trebalo trajati od pet do sedam minuta.
 • Masirajte dojku, te ju gladite i dobro protresite
 • Iznova izdajajte svaku dojku zasebnu. Ovo drugo izdajanje traje od tri do pet minuta
 • Nakon toga slijedi još jedna masaža
 • I na kraju dolazi i treće izdajanje koje ne traje duže od tri minute.

Trajanje postupka u gore navedenom procesu je okvirno dano. Ako ste već uspostavili neku svoju rutinu, pridržavajte se. Svakako pratite količinu mlijeka koja izlazi, te kada se količina smanji, promijenite dojku.

Vrlo je važno držati se točnog rasporeda, bilo da ima malo mlijeka ili ga uopće nema.

Brojne su prednosti ručnog izdajanja mlijeka. Prije svega, ručno izdajanje je besplatno, te se može obaviti bilo gdje i bilo kada. Ne ovisite o nikakvom priboru, baterijama ili pak struji, a da ne spominjemo da je potpuno prirodno. Još jedna prednost je što je ručno izdajanje ekološki prihvatljivo, ne trebate se zamarati pranjem pumpica, steriliziranjem istih i sličnim poslovima. Sve što je potrebno majci da bi ručno izdaja su čiste ruke, posudica za mlijeko i mirna okolina, tako da je ručno izdajanje uvijek moguće.

Ručno izdajanje ne funkcionira na principu tlaka, nego se isključivo radi o ritmičnom istiskivanju mlijeka iz dojke. Ovaj proces je najsličniji dojenju, jer se može istisnuti više mlijeka nego što je to moguće izdajalicom. Svima nam je poznato da dodir kože na kožu puno bolje stimulira dojku nego što je to slučaj kod dodira plastike. Mehaničke pumpice često uzrokuju nelagodu, nisu učinkovite te mogu boljeti a isto tako mogu oštetiti bradavice.