Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Refleksi novorođenčeta

Refleksi novorođenčeta
Tomasz Trojanowski

Sve bebe imaju nekoliko desetaka reflekasa. Neki su vitalni (disanje, sisanje) ali postoje i drugi...

Svaka je beba jedinstvena i drugačija na svoj način, no postoji par reflekasa koji su isti kod svih. Svi refleksi se provjeravaju prilikom prvog posjeta pedijatru. Neke od tih reflekasa možete odraditi i sami, a koji su to, donosimo vam u nastavku članka.

 1. Neonatalni hod
  Ponosni roditelji mogu biti uzbuđeni kad vide da njihova maza jedva čeka da prohoda, no to je normalna pojava. Bebe se rađaju s refleksom hodanja, što znači da kad ih stavite na ravnu podlogu oni stoje ali pritom pokušavaju napraviti svoj prvi korak.
 2. Sisanje
  Sisanje je prirodni refleks kod malih beba. Sigurno ste primijetili kako će beba automatski sisati sve što joj približite ustima. To je jedan od razloga zašto se male bebe hrane bočicom ili pak sišu.
 3. Traženje ustima
  Bebe se rađaju s refleksom da traže bradavicu kako bi jeli. Kada im bilo što primaknete  ili ih dodirnete po obrazu blizu ustiju, bebe će automatski okrenuti svoju glavicu na tu stranu i otvoriti usta.
 4. Tonički refleks vrata
  Djeca su rođeni mačevaoci, za što je zaslužan tonički refleks vrata. To znači da kad dijete okrene glavu prema ruci, tako stisne ruku što izgleda kao da drži mač.
 5. Hvatanje šakom i tabanom
  Beba se želi držati za maminu ruku, to će učiniti tako da vam stisne svoju malu šaku oko vašeg prsta.
 6. Babinski refleks
  Oni koji se vole igrati s dječjim nožicama primijetiti će Babinski refleks. Ovaj refleks izgleda tako da kad ga uhvatite za nožicu, nožni palac će krenuti prema gornjem dijelu stopala dok će ostali prsti slagati blagu krivulju prema tabanima.
 7. Moroov refleks
  Moroov refleks poznat je još i kao refleks "plašenja" a ispituje se tako da se beba izloži iznenadnoj stimulaciji (zvučnoj, vizualnoj ili nagla promjena položaja). Pri takvoj iznenadnoj stimulaciji beba naglo širi ruke i noge, uz široko otvaranje prstiju. Postepeno nestaje s trećim mjesecom života.