Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pripremite se za rođenje djeteta

Pripremite se za rođenje djeteta
S.Borisov

Devet mjeseci trudnoće daje budućim majkama više nego dovoljno vremena da se pripreme za intenzivno iskustvo rađanja i velike promjene koje će doći s rođenjem bebe.

Razgovarajte s mamama koje su već prošle porođaj i njegu novorođenčeta

Postoje neke teme oko dječjeg rođenja i njege novorođenčeta koje često budu skrivene od očiju svih. Ta iskustva ne mora osjetiti baš svaka majka, no vrlo je važno da se na vrijeme informirate kako bi reducirali faktor šoka. Uvijek se možete obratiti svojim prijateljicama koje su već postale majke. Uvijek možete pronaći iskrenu osobu koja će sa vama podijeliti iskustvo koje može pomoći vama da prilagodite svoja očekivanja. Ako u kojem slučaju vaša prijateljica počne pričati o svojoj rođakinji u trećem koljenu koja je imala vrlo rijetke ali stravične komplikacije prilikom rađanja, zaustavite je tu i pitajte neko nevezano pitanje, koja je najbolja duda varalica ili sl.

Naučite sve što možete o procesu rađanja

Neke žene prođu porođaj bez većih problema i dosta brzo, dok je kod nekih to najgore životno iskustvo, nemojte pridavati toliku pažnju razmišljanju kako će to biti i koliko će biti bolno dok se ne dogodi. Razmislite da odete tečaj za trudnice u kojem ćete naučiti etape trudova, opcije koje vam se nude za ublaživanje bolova, tehnike disanja i medicinsku opremu koja se može koristiti prilikom procesa porođaja.  Na tečaj krenite ranije kako bi bili sigurni da imate vremena za pripremu i usvajanje potrebnog znanja.

 O porođaju također možete naučiti putem video zapisa pravih porođaja, a to uključuje video zapise prirodnog porođaja, porođaja u vodi, epiduralan porođaj, i još puno toga. Postoji toliko puno stvari koje se u trenutku poroda mogu okrenuti, i nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će se oni odvijati. Što lakše prihvatite da se sve mora odvijati svojim tokom i budete spremni na nepredvidivo, to će vam biti lakše psihički prebroditi sam čin porođaja.

Priredite stariju djecu za prinovu

Prinova može imati veći utjecaj na život ostale vaše djece nego na vaš. Na sreću, vaša obitelj ima nekoliko mjeseci da se priredi za prinovu. Ovo vam daje dovoljno vremena da se svi psihički pripremite na to da više ništa neće biti isto. Veliki broj roditelja pomoći lutke pokušavaju pomoći svojoj djeci da razumiju što im predstoji. Starija djeca i mlađi školarci će uživati u ovoj igri, i to pametno iskoristite da im objasnite kako im dolazi novi braco ili seka. Djecu uključite u odgoj novorođenčeta kako bi se i oni osjećali djelom obitelji. Kako vam termin približava, zadužite nekoga kome vjerujete da se brine za vašu djecu za vrijeme porođaja i dok se vi ne vratite iz bolnice. Kada vas dijete prvi puta vidi nakon porođaja, ostavite novorođenče u kolijevku, uzmite svoje dijete u naručje i upoznajte ga s novim bracom ili sekom. Stručnjaci smatraju da će ovo pomoći starijem djetetu da shvati da je i dalje vrlo bitan svojim roditeljima.

Budite spremni kada se počnu pojavljivati prvi trudovi

Obično u normalnim situacijama zovete prvo oca svoga djeteta koji je spreman psihički i fizički za ono što slijedi. Ako je on iz nekog razloga nedostupan odredite tko će ići sa vama, i svakako angažirajte par prijatelja ili rodbine koja će služiti kao rezerva. Dobro isplanirajte kojom ćete rutom ići za bolnicu, ovo će vam možda zvučati smiješno, no to će biti jedna stvar manje za brigu. Ovo u generalnom smislu znači da odaberete parkiralište, koji ulaz koristiti kada je vrijeme da odete u bolnicu.

Odaberite tko će biti u blizini kada budete rađali

Provjerite s bolnicom da li dozvoljavaju pratnju za vrijeme poroda. Ovo je vrlo osobna odluka i u većini slučajeva to je otac djeteta. Možete jednog člana obitelji zamoliti da izvještava ostatak koji će vjerojatno napeto čekati doma vijesti. Na ovaj način ćete smiriti tenzije, a također osigurati da svi budu obaviješteni na vrijeme.

Nabavite si osnovne potrepštine, ali nemojte pretjerivati

Novorođena beba treba mjesto za spavanje, nešto odjeće, pelene, maramice za brisanje i njegu, te neizostavnu sjedalicu za automobil. Na popis osnovnih potrepština možete dodati i bočice ako dijete ne sisa, hranu za bebe, grudnjake za dojenje, i slične stvarčice koje će vam uvelike olakšati brigu oko djeteta. Nemojte se osjećati da morate kupiti baš sve predmete koji su dizajnirani za njegu vašeg djeteta. Nemojte si dozvoliti da nabavka stvari za njegu omete majku u njezinom najvažnijem poslu, a to je emocionalno vezanje za novorođeno dijete. I svakako na umu imajte da sve stvari koje su potrebne kada dijete dođe kući nabavite prije nego krenete rađati. Odlazak u trgovinu nakon porođaja nije baš najpametnija ideja. Svaki trenutak, barem prvih par tjedana, trebate biti uz svoje dijete kao bi ono osjetilo da ste tu, da osjeti sigurnost koju mu pružate.

Spakirajte se na vrijeme

Zadnja stvar o kojoj se treba brinuti kada krenu trudovi jest gdje vam je četkica za zube ili čisto donje rublje. Olakšajte svoj um tako da odjeću koju ćete nositi u bolnicu priredite nekoliko tjedana prije termina. Napravite si popis stvari koje ćete ponijeti, no to sve zavisi o kakvom se porođaju radi. Informirajte se što sve trebate imati uza sebe u slučaju komplikacija kao što je carski rez. U konačnici razmislite koje ćete osobne stvari nositi sa sobom kako bi vam ostanak u bolnici bio ugodan. Neke majke se odluče ponijeti svoj jastuk kako bi si ovo iskustvo upotpunili okruženi sa stvarima koje ih opuštaju i čine ostanak u bolnici vrlo ugodnim iskustvom.

Nemojte se ustručavati potražiti pomoć

U periodu nakon poroda svaka vam je pomoć neophodna i nemojte se ustručavati zatražiti ju. Stručnjaci preporučuju majkama da ne glume super heroje i da sve stavljaju na svoja leđa, nego da slobodno zatraže pomoć. Majke koje su se educirale oko porođaja i nakon bilježe puno bolje rezultate, nisu toliko umorne i sve stižu napraviti. Možete zamoliti za pomoć bake ili sestru, no one bi se trebale više brinuti oko kuće, nego oko djeteta. Zamolite ih da se brinu oko rublja, kupovine, kuhanja, čišćenja i drugih kućanskih poslova. Nisu svi potencijalni pomoćnici spremni pomoći, međutim vjerujemo da će većina ipak učiniti sve da vam olakša ono teško razdoblje intenzivne njege oko djeteta. Ako nemate dovoljno sna, to može uzrokovati ozbiljnu tjeskobu i ljutnju prema ljudima iz vaše okoline. Od velike je važnosti da uhvatite što više sna možete kako bi bili spremni za sve što vam donosi svaki novi dan s vašim novorođenčetom.

Nadamo se da smo vam barem malo olakšali organizaciju za dolazak vašeg djeteta koji će vam svijet okrenuti naglavačke. Uz malo organizacije i kreativnosti, ovo će vam zasigurno biti jedno od najljepših razdoblja u životu u kojem ćete moći uživati svaki trenutak bez stresa.