Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Povratak na posao i nastavak dojenja

Povratak na posao i nastavak dojenja
wavebreakmedia ltd / Shutterstock.com

Povratak na posao s punim radnim vremenom uglavnom znači da ćete dijete i vi satima biti razdvojeni. No, to ne mora nužno značiti i da morate prestati s dojenjem.

Povratak na posao s punim radnim vremenom uglavnom znači da ćete dijete i vi satima biti razdvojeni. No, to ne mora nužno značiti i da morate prestati s dojenjem.

Novonastala situacija s dojenjem djeteta će lakše pasti mamama koje imaju starije dijete, no uz dobru organizaciju, moći ćete nastaviti s dojenjem i male bebe.

Dijete starije od šest mjeseci

Vašu ste bebu do šestog mjeseca uglavnom dojili onda ste postepeno započeli s dohranom bebe ali će joj vaše mlijeko i idućih šest mjeseci biti glavna hrana, nekim bebama i dulje.

Ako se na posao vraćate nakon te prve godine, vaše dijete je već naviknuto na nekoliko dnevnih obroka krute hrane pa će lakše podnijeti nedostatak mlijeka tijekom vašeg odsustva.

Prvih se nekoliko dana možda budete morali malo izdajati u slučaju da vam se grudi prepune i kako biste izbjegli mogući zastoj, upalu pa čak i mastitis. Tijekom idućih dva tri dana, proizvodnja mlijeka će se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Dijete mlađe od šest mjeseci

U slučaju da ste se odlučili vratiti na posao prije nego što dijete navrši godinu dana i tada nastavak dojenja nije neizvedivo sam je potreban dodatni napori. Znate i sami da je majčino mlijeko nezamjenjiva i najbolja hrana za bebu pa se zbog toga isplati dodatno potruditi da nastavite s dojenjem koliko god budete mogli i vaše dijete bude htjelo sisati.

Ako ste odlučili dojiti vašu bebu i dok ste odsutni uz mali trud sve je moguće. Ako stanujete blizu posla i možete si isplanirati radno vrijeme da ste fizički prisutni bez da se izdajate to bi bilo najbolje, ako to ipak niste u mogućnosti uvijek se možete izdojiti i pripremiti mlijeko da ga dijete pije kroz bočicu.

Samo je važno da znate da pravilnim razmacima između dojenja/izdajanja možete potaknuti dovoljnu proizvodnju mlijeka i izbjeći prepunjenost vaših dojki.

Preporučljivo je s izdajanje i zamrzavanjem mlijeka početi tri do četiri tjedna prije povratka na posao kako bi osigurali dovoljnu količinu.

Mnoge majke imaju običaj izdajati se ujutro - sat, dva nakon prvog podoja. U tom su vremenu odmorne, opuštene i mogu izdojiti puno mlijeka u kratkom vremenu.

Neke se majke odluče na izdajanje nekoliko puta kroz dan, ali u manjim količinama dok ima i onih koje istovremeno dok dijete siše jednu dojku, majka izdaja drugu.