Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Povratak na posao i nastavak dojenja

Povratak na posao i nastavak dojenja
wavebreakmedia ltd / Shutterstock.com

Povratak na posao s punim radnim vremenom uglavnom znači da ćete dijete i vi satima biti razdvojeni. No, to ne mora nužno značiti i da morate prestati s dojenjem.

Povratak na posao s punim radnim vremenom uglavnom znači da ćete dijete i vi satima biti razdvojeni. No, to ne mora nužno značiti i da morate prestati s dojenjem. Novonastala situacija s dojenje djeteta će lakše pasti mamama koje imaju starije dijete, no uz dobru organizaciju, moći ćete nastaviti s dojenjem i male bebe.

Dijete starije od šest mjeseci

Vašu ste bebu do šestog mjeseca uglavnom dojili. Onda ste postepeno započeli s dohranom bebe ali će joj vaše mlijeko i idućih 6 mjeseci biti glavna hrana (nekim bebaba i dulje). Ukoliko se na posao vraćate nakon te prve godine, vaše dijete je već naviknuto na nekoliko dnevnih obroka krute hrane pa će lakše podnijeti nedostatak mlijeka tijekom vašeg odsutstva. Prvih se nekoliko dana možda budete morali malo izdajati u slučaju da vam se grudi prepune i kako biste izbjegli mogući zastoj, upalu pa čak i mastitis. Tijekom idućih dva tri dana, proizvodnja mlijeka će se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Dijete mlađe od šest mjeseci

U slučaju da ste prisiljeni vratiti se na posao prije nego što dijete navrši šest mjeseci, morate dobro razmisliti o tome želite li svojem djetetu osigurati vaše mlijeko dok vas nema. Znate da je to najbitniji sastojak za vašu bebu u prvim mjesecima njezinog života! Ukoliko ste odlučili dojiti vašu bebu i dok ste odsutni, cijeli taj proces morate jako dobro isplanirati. Morate odlučiti imate li mogućnost dojiti vašu bebu ili ćete se izdajati - morate znati da pravilnim razmacima možete potaknuti dovoljnu proizvodnju mlijeka i izbjeći prepunjenost vaših dojki. Preporučljivo je s izdajanje i zamrzavanjem mlijeka početi tri do četiri tjedna prije povratka na posao kako bi osigurali dovoljnu količinu.

Mnoge majke imaju običaj izdajati se ujutro - sat, dva nakon prvog podoja. U tom su vremenu odmorne, opuštene i mogu izdojiti puno mlijeka u kratkom vremenu. Druge se pak rađe izdajaju nekoliko puta dnevno ali u manjim količinama dok ima i onih koje istovremeno dok dijete siše jednu dojku, majka izdaja drugu.