Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dohrana - kako i kada započeti?

Dohrana - kako i kada započeti?
Diego Cervo / Shutterstock

Od petog do desetog mjeseca života male bebe, razvija se posebna osjetljivost na različite okuse što je ujedno i jedan od razloga zašto je to period djetetova života kad se počinje s dohranom.

Jedan od glavnijih razloga zašto je oko šestog mjeseca djetetovog života vrijeme kada se kreće s dohranom je potreba za dodatnim kalorijama koje su potrebne za razvoj djeteta.

Šesti mjesec djetetovog života je ujedno i vrijeme kad je probavni sustav dovoljno razvijen i sposoban razgraditi i resorbirati veće količine različite hrane. Čak je i rizik od alergija manji - crijevna sluznica postaje učinkovitija, povećano lučenje sline pomaže u razgradnji hrane.

Uvođenjem dohrane dijete se mora naviknuti na razne nove okuse i karakteristike hrane. Dijete saznaje da postoji slano ali i slatko, kiselo ali i gorko, toplo, hladno, tekuće, kruto. Dijete počinje shvaćati da se glad može utažiti hranom iz bočice, tanjura ili šalice, da se može jesti žlicom, da se može lizati, itd... Morate se potruditi da dječji obroci budu različitih okusa, boja i mirisa, kako bi sva djetetova osjetila bila zadovoljena.

Redoslijed uvođenja novih namirnica nije presudan, međutim, važno je nove namirnice uvoditi postepeno u razmacima od nekoliko dana kako bi se eventualne neželjene reakcije mogle povezati s točno određenom namirnicom. Jednom  kada dijete prijeđe na krutu hranu, hranjenje će zasigurno postati uzbudljivije.

Prvo hranjenje

Za prvo hranjenje morate odabrati dobar trenutak. Dijete mora biti dobro raspoloženo, ne smije biti niti sito niti gladno. Pripremite se da će dijete, bar u početku, na svaki dodir sa žlicom početi plaziti jezik prema vam. To je refleksna reakcija koju dijete radi svaki put kada sisa.

Za prvo hranjenje mu pokušajte dati žlicu-dvije-tri "nove hrane". To će djetetu najvjerojatnije biti dovoljno za prvo hranjenje. Ako dijete bude htjelo još, slobodno mu dajte, međutim, ako ne želi jesti, nikako ga nemojte siliti, radije pokušajte sutra.

Savjeti kako da vaše dijete zavoli hranu i počne uživati u njoj:

  • prvo i najvažnije pravilo dijete nikad ne silite na hranu
  • kada ga hranite, posjednite ga (ako samostalno sjedi) kako bi dijete bilo sigurno i moglo se slobodno "igrati" s hranom
  • pustite dijete da se igra s hranom - neka prstićima sam uzima ono što ga zanima - hrane će biti svuda okolo i najmanje u djetetovim ustima, ali na ovaj način se potiče mentalni i motorički razvoj djeteta
  • dopustite djetetu da miješa okuse po svojoj volji - ako se nama čini kao "nemoguća kombinacija", možda je djeci baš "fora kombinacija"
  • postepeno dijete navikavajte na pribor za jelo - dok ga jednom žlicom hranite, drugu ponudite djetetu da se zabavlja s njom - jednom kada postane spretnije, moći će samo okretati i grabiti žlicom ono što želi
  • pripremite se na mrlje i nered
  • za kraj, ponavljamo prvi savjet: nikad dijete ne silite da jede. Morate prepoznati kad morate prestati s hranjenjem (kada se dijete najede, pokušat će se udaljiti od hrane (okreće glavu, naginje se unatrag, itd).

Ako još dojite nastavite, to je najbolja hrana sve dok beba ne prihvati barem većinu namirnica odnosno kad majčino mlijeko bude nedovoljan izvor djetetovih dnevnih potreba.