Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dohrana - kako i kada započeti?

Dohrana - kako i kada započeti?
karelnoppe / shutterstock

Najbolji efekt dohranom dobiti ćete od 6 mjeseca pa na dalje, ali isto tako nikako ne bi smjeli započeti prije četvrtog mjeseca bebina života! Bebin probavni sustav još nije spreman u tom periodu i mogućnost razvoja alergija je velika!

Počevši od petog do desetog mjeseca života male bebe, razvija se posebna osjetljivost različitih okusa i tekstura hrane. Zato je preporučljivo da se s dohranom započne upravo u tom periodu. Uz to, kada beba uđe u 6 mjesec, njezine potrebe za unosom hrane (a samim time i energije) se povećavaju pa je to dodatan razlog da se započne s dohranom bebe. U to je vrijeme i probavni sustav dovoljno razvijen tako da je sposoban razgraditi i resorbirati veće količine različite hrane. Čak je i rizik od alergija manji - crijevna sluznica postaje učinkovitija, povećano lučenje sline pomaže u razgradnji hrane, ... Sve u svemu, idealno vrijeme za početak dohrane ne-mliječnom hranom.

Dohranom se dijete mora naviknuti na razne nove okuse i karakteristike hrane. Dijete saznaje da postoji slano ali i slatko, kiselo ali i gorko, toplo, hladno, tekuće, kruto, (u boje sada nećemo ulaziti)... Dijete počinje shvaćati da se glad može utažiti hranom iz bočice, tanjura ili šalice. Da se može jesti žlicom, da se može lizati, itd... Morate se potruditi da dječji obroci budu različitih okusa, boja i mirisa, kako bi sva djetetova osjetila bila zadovoljena. Redoslijed uvođenja novih namirnica nije presudan, međutim, važno je nove namirnice uvoditi postepeno u razmacima od nekoliko dana kako bi se eventualne neželjene reakcije mogle povezati s točno određenom namirnicom. Jednom  kada dijete prijeđe na krutu hranu, hranjenje će zasigurno postati uzbudljivije...

Prvo hranjenje

Za prvo hranjenje morate odabrati dobar trenutak. Dijete mora biti dobro raspoloženo, ne smije biti niti sito niti gladno. Pripremite se da će dijete, bar u početku, na svaki dodir sa žlicom početi plaziti jezik prema vam. To je refleksna reakcija koju dijete radi svaki put kada siše... Za prvo hranjenje mu pokušajte dati žlicu-dvije-tri "nove hrane". To će djetetu najvjerojatnije biti dovoljno za prvo hranjenje. Ako dijete bude htjelo još, slobodno mu dajte, međutim, ako ne želi jesti, nikako ga nemojte siliti. Radije pokušajte sutra! Nigdje vam se ne žuri...

Savjeti kako da vaše dijete zavoli hranu i počne uživati u njoj:

  • dijete nikad ne silite na hranu
  • kada ga hranite,  posjednite ga kako bi dijete bilo sigurno i moglo se slobodno "igrati" s hranom
  • pustite dijete da se igra s hranom - neka prstićima sam uzima ono što ga zanima - izgledati će neuredno ali će isto tako poticati mentalni i motorički razvoj djeteta
  • dopustite djetetu da miješa okuse po svojoj volji - ako se nama čini kao "fuj kombinacija", možda je djeci baš "fora kombinacija"
  • postepeno dijete navikavajte na pribor za jelo - dok ga jednom žlicom hranite, drugu ponudite djetetu da se zabavlja s njom - jednom kada postane spretnije, moći će samo okretati i grabiti žlicom ono što želi
  • pripremite se na mrlje i nered
  • za kraj, ponavljamo prvi savjet: nikad dijete ne silite da jede! Morate prepoznati kada je morate prestati s hranjenjem (kada se dijete najede, pokušati će se udaljiti od hrane (okreće glavu, naginje se unatrag, itd).

Za kraj bi vam htjeli skrenuti pažnju na to da ukoliko imate mogućnost dojiti vaše dijete, to je najbolja hrana sve dok dohrana ne bude prijeko potrebna (kada majčino mlijeko bude nedovoljan izvor djetetovih dnevnih potreba - a to je oko 6 mjeseca). U svakom slučaju, početak dohrane je najbolji od 6 mjeseca pa na dalje, ali isto tako nikako prije četvrtog mjeseca bebina života! Bebin probavni sustav još nije spreman u tom periodu i mogućnost razvoja alergija je velika!