Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prehlada kod beba

Prehlada kod beba
Dmitry Naumov

Bez obzira što ste vi učinili sve što je u vašoj moći da spriječite zarazu prehlada je ipak tu! No, što dalje? Kako ju liječiti?

Vašoj bebi curi nosić, žalosno plaće, nije spavala cijelu prošlu noć? Vjerojatno se tu radi o prehladi. I bez obzira što ste vi učinili sve što je u vašoj moći da spriječite zarazu (izbjegavali doticaj s bolesnom djecom, zabundali ste bebu svaki put kad ste išli u šetnju, uvijek ste pazili da nema propuha...) prehlada je ipak tu! No, što dalje? Kako liječiti prehladu kod beba?

Od obične do ozbiljne prehlade

Posebno ako se radi o bebinoj prvoj prehladi, bebin začepljen nosić, kašalj, slabiji apetit i nemirnije spavanje zbog otežanog disanja, prehlada može biti stresna za roditelje. No, samo hrabro i bistre glave naprijed. Najbitnije je da ostanete pribrani jer, ruku na srce, u ovoj ćete se situaciji naći još puno puta. Što učiniti? Vašoj bebi ponajprije treba bliska emocionalna utjeha, a istovremeno i njegovateljica koja će pratiti kretanje temperature, začepljenost nosića, i voditi brigu da beba unosi dovoljnu količinu tekućine u sebe. U nosić možete kapati kapi od sljezovog korijena ili razrijeđene fiziološke otopine, a po potrebi i posebnom pumpicom izvlačiti sekret. Lijekove smijete davati isključivo one koje je prepisao pedijatar! Ukoliko uz ovakvo "kućno" liječenje, prehlada traje više od tri dana i uz to neprestano ima povišenu temperaturu, onda vam je to znak da to više nije samo "obična prehlada". Ukoliko bude popraćena izraženim kašljem, ubrzanim disanjem, odbijanjem hrane i pića i lošim općem stanjem djeteta preporučuje se da što prije odete pedijatru koji će pregledati bebino stanje i usmjeriti daljnje liječenje.