Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Poveznica između maminih migrena i kolika kod bebe

Poveznica između maminih migrena i kolika kod bebe
Zurijeta

Migrena nikome nije draga, štoviše, čini se da ta opaka glavobolja ima i neke popratne posljedice. Prema novoj studiji učinjenoj na Sveučilištu u Kaliforniji, ispada da ukoliko ste tijekom trudnoće patili od migrena, imate dvostruko više šanse da vaše dijete muče kolike.

Migrena nikome nije draga, štoviše, čini se da ta opaka glavobolja ima i neke popratne posljedice. Prema novoj studiji učinjenoj na Sveučilištu u Kaliforniji, ispada da ukoliko ste tijekom trudnoće patili od migrena, imate dvostruko više šanse (od mama koje nisu imale migrene tijekom trudnoće) da vaše dijete muče kolike. Ova nova istraživanja nameću pitanje da li i kod kolika mogu pomoći smanjivanje buke ili okolnog svjetla baš kao i kod migrene i tako ublažiti pretjerani plač kod bebe.

Migrena
Kolike kod bebe povezane s migrenom kod meme?!  (Zurijeta / Shutterstock.com)

U prošlosti kolike su bile povezivane s gastroenteritisnim problemima, no to nitko nije potvrdio ni definirao. 154 mama sudjelovalo je u ispitivanju koje su rodile prije dva mjeseca. Mame su podvrgnute ispitu da opišu svoju povijest migrene te koliko često njihovo dijete plače. Potvrđeno je da 29% beba, čije su mame imale migrene, imaju kolike (bebe koje plaču više od tri sata dnevno, tri dana tjedno i duže od tri tjedna.), dok samo 11% beba, čije majke nisu imale migrene, imaju kolike.

Stručnjaci vjeruju da su kolike rani indikator stanja u djetinjstvu koje se naziva dječji periodni sindromi (simptomi uključuju povraćanje u ciklusima, abdominalne migrene i vrtoglavice), koje vode do migrena u kasnijem životu. Idući stadij je proučavanje beba s kolikama tijekom njihovog djetinjstva kako bi vidjeli razvoj bilo kakvog dječjeg periodnog sindroma.