Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pomozite bebi da lakše zaspe

Pomozite bebi da lakše zaspe
Max Topchii

Svaka je beba drugačija, ali svakako postoje načini da i vi tijekom noći uhvatite malo sna. Poslušajte i pokušajte primijeniti naše preporuke vezane uz temu kako djetetu pomoći da što više spava.

Kako uspavati malu bebu, pitanje je na koje odgovor traže mnogi roditelji! Svaka je beba drugačija, ali svakako postoje načini da i vi tijekom noći uhvatite malo sna. Poslušajte i pokušajte primijeniti naše preporuke vezane uz temu kako djetetu pomoći da što više spava. Naučite kako pomoći bebi da spava noću (tako da i vi možete).

Očistite prostor oko kolijevke od igračaka

Povedite računa da je prostor oko kolijevke dizajniran kao kutak za spavanje. Maknite sve igračke i ostale predmete za igru u tom prostoru. Ako je kolijevka pretrpana igračkama i ostalim sličnim predmetima, to zbuni vašu bebu. Beba će se zbuniti i neće znati da li je vrijeme za igru ili za spavanje. Kada maknete te predmete vaša beba će na mentalnoj razini povezati da je kolijevka mjesto za spavanje, a prostor sa igračkama da je mjesto za igru. Bebe vas ne mogu razumjeti verbalno, morate shvatiti kako im dati znakove za određene stvari.

Počnite sa razdvajanjem

Iako se može kositi sa vašim prirodnim instinktom, stavite dijete u njegovu sobu barem na jedno spavanje dnevno, to pridonosi privikavanju na vlastitu sobu, tako da im ne bude prevelika promjena kada ih budete smjestili u istu. Preporučuje se da beba sama spava u sobi, tako da se navikne na odvojenost od vas. Ove male pauze mogu biti teške, ali su važne i neophodne. Čak i ako vaše dijete spava sa vama u istoj prostoriji, napravite nekakav paravan da barem prividno realizirate tu odvojenost. Ako se dijete probudi po noći i ugleda vas, jako lako može doći da će očekivati od vas da budete tu kada treba zaspati, uostalom vama će biti lakše kada dijete nauči samo leći u krevet i zaspati.

Snizite temperaturu

Bebe najbolje spavaju kada je temperatura konstantna i malo niža. Većina roditelja održava sobu gdje dijete spava jako toplom. Pokušajte održavati temperaturu sobe između 20 i 22 stupnja celzija. Jako je važno odrediti i mjesto za kolijevku. Izaberite lokaciju koja nije direktno između izvora topline i hladnoće. Stalne izmjene temperature će ometati san vaše bebe.

Prigušite svjetla

Zaboravite na noćne lampe, bebe se ne boje svijetla dok ne napune 18 mjeseci. U stvari, maknite sve izvore svjetlosti koje možete. Na ljestvici od jedan do pet, tako da je pet mrkli mrak, svijetlost u sobi vašeg djeteta treba biti četiri. Priuštite sebi još jedan sat sna tako da iza vašeg dekorativnog zastora stavite još jedan koji će dodatno zamračiti vašu sobu. Svijetlost signalizira da je vrijeme za buđenje vašoj bebi, tako da blokiranjem sunca vaš dijete duže spava. Uza sve to uklonite ili prekrite iz sobe sve što je sjajno, kao što je CD player, monitor za bebe ili neku igračku koja svijetli i tako probudi vašu bebu.