Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Najpoznatiji mitovi o dojenju

Najpoznatiji mitovi o dojenju

Svatko od nas je barem jednom čuo bilo kakav mit vezan uz dojenje, zasigurno je najpoznatiji mit o količini mlijeka koji se nalazi u dojkama.

Majka nema mlijeka

Ovaj mit možemo često čuti, to je ujedno i glavni razloga zašto majke odustaju od dojenja, ili pak nikad ne doje. Često majke čuju da neke žene ne doje jer nisu imale mlijeka. Ta tvrdnja je zapravo fiziološki nemoguće. Žene najčešće prekidaju dojenje zato što su uvjere da nemaju dovoljno mlijeka kako bi dojili svoje dijete.

Najveći neprijatelj uspješnog dojenja je upravo veliki manjak samopouzdanja kod majki. Dojenje je uravnotežen sustav, koji je dobro balansiran, te ovisi o potrošnji mlijeka. Što su majčine dojke češće i više korištene to će tijelo regulirati i proizvoditi više mlijeka kako bi se zadovoljila potražnja za njim.

Stres i dojenje

Vrlo je raširen i mit koji govori kako su majke zbog velike količine stresa preko noći izgubile sve mlijeko iz dojki. To nikako ne može biti istinito, jer je nastajanje mlijeka proces. Pošto je oksitocin, hormon koji potiče izlučivanje mlijeka, vrlo osjetljiv na stres, majkama se može činiti da su ostale bez mlijeka.

Istina je da majke pod stresom nisu ostale bez mlijeka, nego imaju problem sa refleksom otpuštanja mlijeka. Dok s druge strane prolaktin, hormon koji potiče proizvodnju mlijeka, pojačano luči poveće količine mlijeka upravo kad smo pod stresom. Na ovaj način je priroda odlučila da će očuvati dojenje zbog njegove važne evolucijske uloge.

Ishrana za dojilje

Često se čuje da dojilje moraju paziti što jedu, da moraju izbjegavati određenu hranu. Ne bi trebalo ništa izbjegavati niti se bazirati na neku posebnu hranu koju su vam preporučili. Ponekad se dječje tegobe kao što su kolike, plinovi ili pak djetetov nemir povezane s hranom koju jedete, ali je teško sa sigurnošću reći da je hrana uzrok tegobama. Postoji način kako da se uvjerite da li ipak hrana utječe na dijete. Jednostavno pojedite istu hranu i pratite reakcije djeteta kroz nekoliko sati nakon dojenja.

Važno je da vam se prehrana sastoji od uravnotežene i zdrave prehrane, da jedete voće, povrće, bjelančevine, te žitarica. Ovakva prehrana neće utjecati na kvalitetu mlijeka niti na količinu koju možete izdojiti. Svakako da se okus mlijeka mijenja kako majka mijenja prehranu, no to je prirodan proces da se djetetov organizam polako prilagođava za susret s novim okusima.

Konzumacija životinjskog mlijeka za majke

Postoji također jedan mit koji kaže da majka mora piti mlijeko da bi proizvela mlijeko. Ovo je jedan od popularnijih mitova koji često čujemo. Kravlje mlijeko ne samo da odmaže mamama prilikom „punjenja“ dojki mlijekom, ono može kod malih beba uzrokovati grčeve, alergijske reakcije i ekceme.

Dječji trbuščići vrlo teško probavljaju bjelančevine koje se nalaze u kravljem mlijeku, a uz to najčešći su uzročnici alergijskih reakcija, jer su sami po sebi alergeni. Umjesto konzumiranja kravljeg mlijeka, pijte čistu vodu. Dijete će kalcij dobiti iz drugih ne mliječnih proizvoda kao što su žitarice, riba te tamnozeleno povrće.

Blizanci i dojenje

Kada imate blizance često imate priliku čuti da je dojenje teško ili pak ne ostvarivo. Ovo također nije istina. Majke blizanaca često kažu da ih je lakše dojiti nego ih hraniti na bočicu.  Velik je broj majki koje su bez problema dojile blizance. Istina je da je dojenje blizanaca jako naporno, ali nije nemoguće.