Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mliječni zubi - nicanje, ispadanje i njega

Mliječni zubi - nicanje, ispadanje i njega
Ingrid Balabanova_shutterstock / Shutterstock

Zasigurno ste barem jednom u životu čuli rečenicu : “to su mliječni zubi, ispasti će, oni se ne moraju popravljati”. Iako je taj pristup prolazio u prošlom stoljeću, danas ipak znamo za bolje.

Kada krenu nicati mliječni zubi?

Mliječni zubi se pojavljuju u usnoj šupljini djeteta najčešće oko šestog mjeseca života. U slučaju da se pojave par mjeseci ranije, ili kasnije, nema razloga za brigu.

U pravilu prvi niču sjekutići, a slijede ih očnjaci i kutnjaci. Očekivano je da dijete od tri godine ima prisutno svih dvadeset mliječnih zuba u ustima.

 

Nicanje trajnog zuba

S nicanjem prvog trajnog zuba oko šeste godine započinje razdoblje mješovite denticije. S obzirom na to da prvi trajni zub bude najčešće prvi kutnjak (“šestica”) koja niče “iza” drugog mliječnog kutnjaka, roditelji često ni ne zapaze da dijete ima trajne zube u ustima.

Osim trajnih kutnjaka (“šestice, sedmice i osmice”) ostali trajni zubi imaju mliječne prethodnike u usnoj šupljini, te je najčešće upravo klimanje mliječnih zuba znak da trajni dolaze na svoje mjesto.

 

Važnost pravilne njege mliječnih zubi

Očuvanje mliječnih zubi u usnoj šupljini do perioda njihove prirodne izmjene izuzetno je važno.

Oni su odgovorni za pravilan rast i razvoj čeljusti, osiguravanje prostora za trajne zube, normalno žvakanje i obradu hrane, te razvitak govora.

Također, iznimno je bitno imati zdrave zube u ustima zbog psihosocijalnog razvoja djeteta i interakcije s vršnjacima.

Pokvareni mliječni zubi uzorkuju bolove zbog kojih je roditelj često prisiljen djetetu dati sirup koji je najčešće privremeno rješenje, te nerijetko primjenu antibiotika koji sa sobom mogu vući razne nuspojave.

Gore navedeno narušava kvalitetu života, te otežava svakodnevicu djeci i roditeljima.

 

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Prvi posjet stomatologu preporučuje se obaviti oko prve godine djetetovog života. Svrha i cilj prvog posjeta nije samo pregled, već razgovor s roditeljom i procjena razvitka djeteta. Roditelja se upozna sa zatečenim stanjem, te se daju savjeti vezani za oralnu higijenu, prehrambene navike i dojenje.

Mnogi roditelji nažalost nisu upoznati s načinom na koji karijes nastaje i što to znači za budući rast i razvitak djeteta.

U slučaju da dijete ne posjeti stomatologa u preporučenom razdoblju, što je najčešće i slučaj, izuzetno je bitno da dođe u ordinaciju prije nego što postoji potreba za intervencijom.

Od velike je važnosti za dijete da se privikne na izgled i zvukove stomatološke ordinacije, te na rad u ustima prije nego za to ima potrebe.

Tako djeci razbijamo strah od stomatologa, pretvaramo ih u suradljive pacijente i osobe koje će kasnije u životu ući u stomatološku ordinaciju s osmjehom na licu.