Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Masaža male bebe

Masaža male bebe
Dmitry Naumov

Masiranje beba je vrlo dobro iskustvo, ne samo za bebe nego i za roditelje jer to pridonosi boljem kreiranju povezanosti s bebom kao i vlastito samopouzdanje.

Svakako da je masiranje neophodna aktivnost koja će pridonijetii boljoj cirkulaciji i boljoj probavi kod bebe. Masiranje u malih beba je naročito korisno ako beba ima problema s trbušnim grčevima, kolikama i one koje imaju problema pri uspavljivanju.

Ugoda

Pije nego li započnete s masiranjem provjerite koliko je ona sigurna i ugodna za bebu. Provjerite je li dovoljno toplo u sobi i odaberite najsigurniji dio prostorije gdje beba ne može pasti ili se povrijediti. Npr, postavite bebinu dekicu na pod, operite prvo ruke i provjerite je su li vam dovoljno tople prije masiranja.

Vrijeme masiranja

Najbolje vrijeme za masiranje je nakon kupanja jer je beba još topla a ujedno se i mnoge bebe kupaju prije spavanja. Masiranje može bebu umiriti i ona će lakše zaspati. Budući da većina beba ugodno zaspi nakon masiranja ipak izbjegnite masiranje ako je beba gladna ili prije samog hranjenja.

Tehnike masiranja

Trebali biste početi masiranjem od vrha tijela koristeći pritom lagane kružne pokrete, počevši od glave, idite lagano ka donjim dijelovima tijela i nogama i postepeno koristite veće pokrete ali ne zaboravite ni ručice, prstiće, nosić.

Ulja

Želite li pri masiranju koristiti neka ulja ili losione za tijelo prvo provjerite jesu li sigurni i ugodni za bebinu kožu. Izaberite one proizvode koji neće iritirati osjetljivu bebinu kožu. Najbolja su dječja ulja čak i neka mirisna nisu naodmet, ali pokušavajte ne koristiti ulja na bazi oraha jer mogu izazvati alergije. Još jedna važna stvar je da u početku ne koristite mirisna ulja kako bi se beba naučila na vaš osobni miris.

Glas

Male bebe vole slušati glasove i nakon nekog vremena u stanju su prepoznati glas svojih roditelja, te zato pokušajte govoriti i obraćati se bebi nježnim, umirujućim glasom ili mu pjevušite neku ugodnu pjesmicu tijekom masiranja.