Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Laringitis u djece - uzroci, simptomi, liječenje

Laringitis u djece - uzroci, simptomi, liječenje
Kaspars Grinvalds / Shutterstock

Laringitis je bolest grkljana odnosno larinksa. Neugodni i za roditelje zastrašujući simptomi laringitisa najčešće se pojavljuju u noćnim satima.

Dragi mame i tate koji ste već imali iskustvo s pojavom laringitisa u djece razumjet ćete zašto pišemo o ovom kliničkom entitetu koji predstavlja jednu od noćnih mora za svakog roditelja.

Laringitis je upala sluznice  grkljana (lat.larynx – odatle i naziv laringitis) koja dovodi do suženja dišnog puta i otežanog disanja u djece.

Karakterizira ga:
    • nagli početak, primarno noću
    • promuklost
    • otežano i čujno disanje (stridor) i to primarno u udahu
    • kašalj poput laveža psa (ili glasanja tuljana)

Obično mu prethodi blago do umjereno povišena temperatura, začepljenost i curenje nosa, suho kašljucanje i grlobolja (dakle, obična virusna infekcija gornjih dišnih putova kakvih  djeca predškolske dobi mogu imati i to 10 godišnje). U neke djece se u idućih dan-dva razviju simptomi laringitisa: promuklost, kašalj poput laveža psa i otežano disanje s grubim, strugajućim udahom (stridor).
Otežan udah često je čujan u plaču i u kašlju.

 

U kojoj dobi se najčešće javlja?

Najčešće se javlja u dobi od 6 mjeseci  do  3  godine, u hladno doba  godine kad je inače povećan broj akutnih  infekcija  gornjih dišnih putova, jer mu je etiologija virusna  (virusi parainfluence, influence, adenovirus, RSV, corona virusi).

 

Zašto su simptomi tako dramatični baš u djece?

Dišni put u djece  je jako uzak tako da otok sluznice od 1 mm radi značajnu razliku u prohodnosti i zbog toga su simptomi dramatični i doimaju se puno ozbiljnijim negoli u odraslih. Sluznica cijelog grkljana je rahla i sklona zadebljavanju u slučaju infekcije i/ili alergije  i producira veliku količinu guste  sluzi koja dodatno  sužava dišni put i otežava  disanje.
Zadebljanje sluznice od 1 mm u djece dovodi do suženja dišnog puta za 75%, a u odraslih za 44 %. Otpor prolazu zraka  kroz  dišni put u djeteta raste 16x, a u odraslih svega 3x.
Iz ovih jednostavnih brojki jasno je zašto djeca imaju tako dramatičnu kliničku sliku u odnosu na odrasle, zar ne?

 

Što možete napraviti kući?

  •    Umiriti   dijete!
  •         ◦ Kad dijete usred noći odjednom počne promuklo kašljati i čujno disati, roditelju nije lako ostati miran. Dijete je preplašeno osjećajem nedostatka zraka i zbog toga diše ubrzano, čime se simptomi još više pogoršavaju. Izuzetno je važno da roditelj svojom reakcijom umiri dijete, treba pokušati govoriti mirnim glasom i ne pokazati strah.
  •   Gornji dio tijela djeteta treba povisiti, najbolje je posjesti dijete sebi u krilo.
  •   Izvesti dijete na hladni zrak  10 – 15 minuta!
  •   Hidrirati dijete –piti!
  •   Snižavati povišenu temperaturu ako je ima!

 

Ako Vam se to nije dogodilo prvi puta,  sigurno već imate lijekove koje trebate primijeniti, a koje Vam je propisao pedijatar i objasnio kako ih koristiti. To su:
    • Kortikosteroidi koji dokazano olakšavaju tegobe kod laringitisa i skraćuju trajanje bolesti. Mogu se primijeniti na usta, u obliku čepića ili kao inhalacija. Djeluju tako da smanjuju otok sluznice i olakšavaju disanje, djeluju unutar 2-3 sata, a učinak im traje oko 24 sata, ovisno o pripravku.
    • Antihistaminici na usta

 

Na što  treba obratiti pažnju dok se dijete ne oporavi?

Kao i svaka viroza i ova će trajati nekoliko dana, pa se simptomi mogu pojavljivati u nešto blažem obliku nekoliko noći za redom.
    • Izbjegavajte izlaganje djeteta duhanskom dimu i drugim iritansima jer to dodatno pogoršava stanje u dišnim putevima
    • Vlažite zrak prostorije u kojoj dijete boravi i spava, mogu pomoći inhalacije fiziološkom otopinom
    • Dijete ne bi smjelo vikati i šaptati jer to napreže glasnice - glasnice su trenutno natečene i trebaju mirovati
    • dijete treba piti dosta tekućine radi hidracije i lakšeg iskašljavanja sekreta
    • S obzirom na to da pogoršanje laringitisa obično nastupa noću, preporučljivo je da  dijete dok se ne oporavi spava u istoj prostoriji s roditeljima kako bi se na vrijeme uočilo otežano disanje ili bilo kakvo pogoršanje

 

Koliko bolest obično traje?

Bolest traje 3 do 7 dana, uz postupan oporavak. U slučaju produljenog trajanja simptoma, vrućice i pogoršanja općeg stanja može se raditi o sekundarnoj bakterijskoj infekciji koja se razvila na virusom oštećenoj sluznici dišnog puta.

 

Koji su znaci za uzbunu?

    • dijete otežano diše i u mirovanju, vidljivo je širenje nosnica, uvlačenje međurebrenih prostora i jamice iznad prsne kosti
    • udah je i u mirovanju čujan, poput struganja ili glasnog zvižduka (stridor)
    • ne može plakati niti govoriti jer otežano udiše zrak
    • pojačano slini, jer ne može gutati
    • ima vrućicu iznad 38.5 °C
    • koža je izrazito blijeda ili plavičasto-siva
    • dijete je klonulo, iscrpljeno, ima bilo kakav poremećaj svijesti

U ovakvim slučajevima dijete hitno treba odvesti u bolnicu!

 

Kakva je prognoza bolesti?

Prognoza bolesti je dobra. Nažalost, možete očekivati ovakve „respiracijske drame“ u svakoj akutnoj virusnoj infekciji gornjih dišnih putova. Dobra vijest je da prestaju negdje u predškolskoj dobi!

 

Poseban entitet koji po svojim simptomima nalikuje na virusni laringitis, a to ipak nije, jest subglotički laringitis.

Generalno, simptomi su gotovo isti kao već navedeni, ali se javljaju bez popratne povišene temperature te znakova infekcije gornjih dišnih puteva. Djeca mogu imati napade i tijekom ljetnih mjeseci. Roditelji obično navode da je dijete zdravo otišlo na počinak te se naglo probudilo s promuklim kašljem i otežanim disanjem.

Sklonost može biti genetski predisponirana pa više članova obitelji može imati iste tegobe (alergija?). U subglotičnom laringitisu rizik od komplikacija je iznimno nizak!
Sam naziv govori da je problem ispod razine glasnica odnosno glotisa (subglotički =ispod glotisa). To izgleda ovako: oteklina i crvenilo su prisutni samo u malim jastučićima sluznice ispod glasnica, a sve ostale strukture su nepromijenjene.

 

Za jednostavni prikaz razlike poslužit će nam tablica:

  Laringitis Subglotički laringitis
Uzrok Virusi Alergija, psihogeno
Simptomi Kašalj, stridor, promuklost Kašalj, stridor, promuklost
Vrijeme Jesen, zima Cijela godina
Povišena temperatura Uvijek, ali blaga Nikada
Komplikacije Moguće Nikada