Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kupanje bebe

Kupanje bebe
AVAVA / shutterstock

Kupanje novorođenčeta nije potrebno svaki dan, pogotovo ako mu kupanje ne odgovara i negoduje, važno je da dijete svaki dan obrišete vlažnom krpom, prvih dana bi bilo dobro da je sterilna, tj. malom gazom koja se kupi u ljekarni.

Maloj bebi dok još pupčana vrpca nije otpala i rana zacijelila ne preporuča se kupanje u kadi. U periodu dok dijete perete vlažnom krpom najbitnije je da obrišete ruke, glavu i lice, vrat i područje koje pokrivaju pelene.

Koje je idealno vrijeme za kupanje?

Dijete kupajte kada vama najviše odgovara kad niste u žurbi i nitko vas ne ometa. Neki roditelji prakticiraju kupaju prije spavanja jer time postižu njegovo opuštanje i dobru pripremu za odlazak u krevet. Drugi više vole vrijeme kad je dijete potpuno budno i spremno za uživanje u kupanju. Sami procijenite koje je vaše idealno vrijeme za kupanje.

Važno je pripremiti sve za kupanje prije nego napunite kadu vodom i počnete skidati dijete. Najbitnije je da pripremite ručnik, kozmetiku i čistu odjeću. Koristite blage šampone i sapune bez umjetnih mirisa.

Idealna temperatura prostorije u kojoj kupate dijete neka bude ugodno topla između 23-25°C, bez propuha. Možete ga kupati u kadi ili u posebnoj plastičnoj dječjoj kadi, ako ste se odlučili za dječju kadu pobrinite se da bude postavljena na stabilnu površinu. Na samom početku dok još niste najspretniji s kupanjem beba, u kadu stavite svega nekoliko centimetara vode.

Preporučena temperatura vode bi trebala biti oko 38°C, vodu ispitajte kontrolerom temperature ili svojim laktom, kadu prvo punite hladnom, a zatim toplom vodom tako ćete smanjiti rizik od pravljenja prevruće kupke. Prvo operite djetetu lice prije nego što ga stave u vodu. Sterilnom gazom obrišite oči od unutarnjeg prema vanjskom kutu.

Kada ste stavili dijete u kadu obavezno podupirete svojom rukom djetetovu glavu i prsni koš jer mu to daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Lagano gazom prelazite preko cijelog tijela pogotovo ispod vrata i ruku, dobro operite ruke jer svi imaju potrebu dirati i ljubiti te male ručice. Dobro operite spolovilo, zatim okrenite bebu na trbuh s tim da je vaša ruka opet postavljena na djetetov prsni koš, a prstima pridržavate ispod pazuha, te tako operite leđa i stražnjicu.

Nakon što ste ga izvadili iz vode zamotajte ga u ručnik i osušite tapkanjem. Dječja koža je obično suha. Nanesite na kritične dijelove losion za kožu, upotrijebite neki bez mirisa i najprije ga zagrijte kratkotrajnim držanjem na svom dlanu. Obučenu bebu ponovno zamotajte u deku i držite tako par minuta da joj pomognete održati tjelesnu toplinu. Novorođenčad još nema razvijen sustav za termo-regulaciju pa im je potrebna pomoć.

Važna napomena

Nikad ne ostavljajte dijete samo u vodi, te ukoliko se dijete opire i negoduje kupanju pokušajte ponovno za jedan ili dva tjedna, u međuvremenu ga brišite vlažnom gazom.