Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koju autosjedalicu izabrati?

Koju autosjedalicu izabrati?
Anton Zabielskyi

Jedna od prvih stvari koju bi novi roditelji trebali kupiti je sjedalica za automobil. Često puta nemamo ideje odakle početi, kakvu sjedalicu kupiti, koje su sigurnosne mjere na koje treba obratiti pozornost, te koji dizajn odabrati.

U nastavku možete pročitati par jednostavnih aspekata koje bi trebali uzeti u obzir pri odabiru sjedalice za automobil.

  • Prije svega trebate pogledati da li sjedalica koju ste odabrali odgovara vašem automobilu. Neke modele možda nećete moći postaviti u manje automobile. Ni najsigurnija sjedalica za automobil neće biti od koristi ako nije dobro postavljena.
  • Postoje sjedalice koje su namijenjene  određenoj dobi. Nemojte za bebu kupiti stolicu koja je namijenjena djetetu od godinu ili dvije.

sigurna autosjedalica
lev dolgachov/Shutterstock.com

  • Dobro učvrstite stolicu kako ne bi došlo do pomicanja tijekom vožnje. Kako novi modeli izlaze, sve je praktičnija njihova instalacija.
  • Vodite računa o remenju za vezanje, kako vaše dijete raste prilagođavajte remenje po njegovoj veličini. Pri kupnji svakako vodite računa da sjedalica posjeduje podesivo remenje.
  • Vodite i računa o sigurnosnom pojasu provjerite da li je dovoljno čvrst i da li ispunjava svoju funkciju.
  • Djeca znaju napraviti pravi nered oko sebe, provjerite prije kupnje da li se spužva na kojoj sjede može prati u perilici, da li je prozračna tkanina od prirodnog materijala i svakako može li se maknuti.
  • Provjerite ima li previše metalnih dijelova, to može biti vrlo loše kada preko ljeta dođe do povećanja temperatura i metalni dijelovi se ugriju da mogu izazvati opekline kod tanke i nježne bebine kože.