Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako uspavati malu bebu?

Kako uspavati malu bebu?
Anneka

Jeste li jedan od roditelja koji imaju bebu koja vas po noći pusti da spavate "u kompletu" ili imate onu drugu varijantu - beba koja neprestano "tulumari"? Možete li utjecati na to? Naravno da možete!

Tipično spavanje novorođenčadi

Novorođene bebe spavaju puno, otprilike 16 do 17 sati dnevno. No većina beba tijekom prvih par tjedana života ne ostaje budna više od dva sata dnevno, bilo to po noći ili po danu. To rezultira s puno nepravilnog sna kako vaše bebe tako i vas samih. Bebe će preko dana i noći probuditi potreba za hranom, promjenom pelena ili nešto drugo što ih ometa u tom trenutku.

Zašto​ se zapravo događa?
Ciklički san beba je puno kraći od sna odraslih, bebe puno više vremena provedu u REM (rapid eye movement ili paradokslano spavanje) fazi sna što je od velike važnosti za razvoj njihovog uma i mozga. REM faza sna je blaža od non-REM faze sna, pa se zato lakše bude.

Ova faza ne traje dugo, mada se vama čini kao beskonačnost upravo zbog prekida vašeg sna.

Što​ slijedi?
Od šestog do osmog tjedna života, bebe spavaju u kraćim periodima tijekom dana i dužim periodima po noći, no svakako će se buditi tokom noći da bi jeli. Imaju kraće periode REM faze sna i duže periode non-REM faze sna.

Negdje između četvrtog i šestog mjeseca djeca su sposobna spavati bez prestanka od osam do dvanaest sati preko noći. Neke bebe spavaju dugim snom čak i od šestog tjedna, no većina beba ipak ne dosegne ovo prije petog ili šestog mjeseca. Vi možete pomoći vašem djetetu da spava duže od samog početka.

Kako usaditi vašem djetetu naviku dobrog sna

Ovdje smo priredili par savjeta kako možete pomoći vašem djetetu da spava duže i bolje.

Shvatite kada vam dijete daje znakove da je spremno za spavanje
Prvih šest do osam tjedana bebe nisu sposobne ostati budne dulje od dva sata. Ako ne zaspu nakon dva sata može se dogoditi da postanu preumorna i da onda od umora ne mogu zaspati. Promatrajte znakove koje vam vaša beba daje kad je umorna. Da li trlja oči, hvata se za uho ili se komeša više nego inače, sve to mogu biti znaci da je "zrela" za spavanje. Nakon što to uočite, probajte ju staviti da spava. Kada shvatite sve znakove, moći ćete odrediti ritam vaše bebe, i na taj način olakšati i bebi i vama samima.

Počnite s učenjem dana i noći
Neke su bebe "noćne ptice" (o tome ste mogli načuti tijekom trudnoće, hehe) i probudit će se taman kad vi zaspete. Prvih par dana nećete moći napraviti ništa u vezi toga, no kada beba napuni dva tjedna moći ćete ju polako učiti razliku između dana i noći.

Kada se probudi po danu, pokušavajte ju držati što duže budnom. Tijekom dana je stavljajte da spava u prostoriji gdje ima puno svjetla, gdje se uvijek nešto priča, gdje telefon zvoni i slično. Ako počne spavati tokom jela, probudite ju!

Po noći se nemojte igrati s njom kada se probudi tijekom noći. Rasvjeta i zvukovi neka budu svedeni na minimum, te nemojte puno pričati s vašom bebom. Nedugo nakon toga će shvatiti da je to ipak vrijeme za spavanje - a ne za igru.

Započnite ​s ritualom prije spavanje
Nikad nije prerano sa uvođenje rituala prije spavanja. To može biti nešto jednostavno poput presvlačenja u pidžamicu, pjevanje uspavanki, i puse za laku noć.

Dajte vašoj bebi šansu da sama zaspe
U razdoblju između šestog i osmog tjedna starosti, bebi možete dati šansu da proba zaspati sama. Kako? Stavite ju u krevetić, pospanu, ali još budnu.

Roditelji često misle da bebe ove dobi još nemaju osjećaj za dan / noć, no varaju se, čak i u ovom ranom dobu možete utjecati na njihov san.