Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako što ljepše proživjeti prve dane s vašom bebom?

Kako što ljepše proživjeti prve dane s vašom bebom?
Andriy Maygutyak

Prije svega bi vam htjeli poručiti da uživate u trudnoći i razdoblju koje slijedi poslije toga, je nikad više neće biti isto.

Okruženi smo brojnim priručnicima, knjigama, savjetnicima, pa čak i onim malim simpatičnim knjižicama koje vam pomažu u odabiru djetetovog imena.  Niti jedna knjiga vam neće moći pokazati koliko će se vaše znanje i iskustvo brzo razviti kada se upustite u praktični dio tj. svakodnevnicu s vašom bebom. Lijepo je biti informiran, ali iskustvo je neprocjenjivo.

Ovaj uzbudljivi praktični dio odgajanja djeteta počinje već u rodilištu, kada je vaše dijete po prvi puta zaplakalo i dobilo svoju APGAR ocjenu, kada je prvi puta sisalo, te kada ste prvi puta osjetili očaj ako je zaspalo kada su vam ga donijeli na hranjenje. Kada ste nakon par dana napustili bolnicu, tada kreće pravo uzbuđenje jer u ovom osjetljivom razdoblju morate se brinu i za emocionalno i za fizičko stanje vašeg djeteta.

Rođenje djeteta
Andriy-Maygutyak/Shutterstock

Čim prvi puta primite dijete u svoje naručje kako bi ga podojili osjetit ćete neizmjernu količinu emocija. Emocionalna briga je prisutna još iz trudničkog razdoblja te je od velike važnosti za vaše dijete, a pogotovo u prvim danima života. Emocionalnu brigu možete povezati sa dnevnim aktivnostima koje imate sa svojim djetetom kao što je dojenje, presvlačenje, nošenje i svakako maženje. Ovim ćete ostvariti emocionalnu povezanost sa svojim najslađim malim bićem. Kod emocionalne brige smo naveli i dojenje kao jednu vrstu.

Dojenje je potpuno prirodan način hranjenja djece te predstavlja jaku vezu između majke i djeteta. Još jednom moramo vas podsjetiti da je majčino mlijeko najdragocjenija namirnica koja postoji jer ono osim što hrani ujedno i brani dijete prvih nekolik mjeseci, a ono što je najvažnije nadohvat vam je ruke samo je potrebno malo strpljenja i upornosti da uhvatite rutinu.

Na vama su sve odluke koje se odnose na dijete, bilo za vrijeme trudnoće, bilo u prvim danima majčinstva. Jedna od najvažnijih odluka koje ćete morati donijet je i odluka o dohrani i dojenju. Dohrana podrazumijeva hranjenje djeteta specijalnim dojenačkim formulama. Majke se mogu pouzdati u dojenačke formule, jer se one proizvode pod vrlo strogim i striktnim pravilima i zakonima.

Kupujete formule kod provjerenih proizvođača, te svakako imajte na umu da obratite pažnju na sastav. Birajte formulu na kojem stoji oznaka da je to potpuno adaptirano mlijeko u kojem se nalazi određena količina željeza. Na ovaj način ćete si uštedjeti i vremena i novca koje bi potrošili na željezo u kapima. Najvažnije od svega je da se prepustite i uživate u prvim danima i mjesecima s vašom bebom jer nećete se niti okrenuti već će doći prvi rođendan.