Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako prvu djetetovu godinu proći bez većih problema?

Kako prvu djetetovu godinu proći bez većih problema?
niderlander

Ako postajete roditelji po prvi puta, tada će vam prva tri mjeseca predstavljati pravi izazov jer ćete biti u fazi navikavanja jedno na drugo, te svakako na novi suživot i novi raspored.

U razdoblju od trećeg do šestog  mjeseca već ćete se naviknuti. Ovo je razdoblje veselih kupki, dugih šetnji, te igre bez granice u kojoj ćete uživati i vi i vaša beba.

U drugom tromjesečju beba „uhvati“ ritam spavanja i hranjenja, no zasigurno ćete zamijetiti i divljenje prema stvarima koje ju okružuju. Ovo je vrijeme velikih otkrića u kojima će beba promatrati prostor oko sebe u fazama budnosti. Međutim, to nije samo faza promatranja , pojavljuje se i želja za proučavanjem, hvatanjem i dodirivanjem stvari. Beba ima prva iskustva s dodirom, zvukovima, mirisima i slično.

Okružite bebu a igračkama koje će u njoj poticati psihomotorički razvoj, no budite maštoviti i svakako budite oprezni kako ne bi došlo do ozljeda ili pak da beba ne proguta sitne dijelove od igrački. Roditelji se bez razloga često zabrinu jer dijete pokaže veliku zainteresiranost za praznu kutiju od keksa ili vrećicom od grickalica, a ignoriraju posebno dizajnirane igračke za intelektualni i psihomotorički razvoj. No ne očajavajte, doći je vrijeme i za te igračke.

njega dijete
niderlander/Shutterstock.com

Zamolite patronažnu sestru da vam pokaže nježnu masažu kojom ćete s lakoćom uspavati dijete. Ove masaže najbolje je primjenjivati  nakon tople kupke koja će opustiti vaše dijete. Bebina koža je izrazito nježna i mekana,  ona zaslužuje posebnu njegu i zaštitu. Obratite se dermatologu koji će vam preporučiti najbolju kremu.

Vrlo je važno odabrati kremu koja sadrži četiri bitna sastojka, to su bisabolol, ulje pšeničnih klica, pentenol i maslinovo ulje.

Bisabolol je sastojak krema za najosjetljiviju kožu zbog svog svojstva da sanira nadraženu kožu i smiri crvenilo. Ulje pšeničnih klica osigurava koži elastičnost i činu ju glatkom, ovo je vrlo dragocjeno prirodno ulje. Prentenol (provitamin B5) hidratizira i regenerira kožu, te smiruje nadraženost. Maslinovo ulje je također dragocjeno prirodno ulje koje umiruje, štiti i njeguje kožu svojim brojnim sastojcima od velike vrijednosti.

Vrlo je važno dijete zaštiti i od sunca. Dijete što više vremena treba provoditi vani na svježem zraku,  Važno je dobro zaštitit dječju kožu jer je sunce svake godine sve jače i može oštetiti nježnu dječju kožu čak i u hladu. Preko ljetnih mjeseci morate paziti da dijete ne bude previše izloženo suncu između 10 i 18 sati.

Kada birate zaštitnu kremu za vaše dijete povedite računa o tome da ne sadrži paraben, parfem i slične aditive, i svakako pripazite da SPF u kremu bude veći od 50, ovakve preparate za zaštitu možete pronaći u obliku, spreja, mlijeka za tijelo i kreme. Prije nego što koristite preparat za zaštitu, informirajte se kako ga pravilno nanijeti. Dijete osim kremama, uljima i losionima zaštitite i adekvatnom odjećom, te razno raznim modnim dodatcima koje ne samo da će štiti nego će učiniti vaše dijete malim manekenom. Ovo podrazumijeva korištenje raznih kapa i marama te zaštitnom navlakom specijalno dizajniranom za kolica.