Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pravilno zaštititi djecu od sunca?

Kako pravilno zaštititi djecu od sunca?
Africa Studio / Shutterstock

Dječja koža je posebno osjetljiva i sklona iritacijama, stoga je rizik od opeklina povećan. Važno je izabrati adekvatnu zaštitu od sunca za nježnu dječju kožu.

U ljetnom periodu kad je sunce izrazito jako i opasno može jako oštetiti osjetljivu dječju kožu i samo mali neoprez može dovesti do opeklina. Često nanošenje kreme za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće, puno vode i boravak u hladu najbolja su obrana od opasnosti koje uzrokuje pretjerano izlaganja suncu.

 

Pretjerano izlaganje suncu opasno je za bebe i malu djecu jer može prouzročiti:

Opekline od sunca i oštećenje kože mogu uzrokovati bol, vrućicu i dehidraciju. Dobivanje samo jednog mjehurića od opeklina tijekom djetinjstva više nego udvostručuje rizik od melanoma kasnije u životu.

Toplinski udar je potencijalno po život opasno stanje koje se događa kada se tijelo pretjerano pregrije.

Evo kako zaštititi svoju bebu ili malu djecu za vrijeme ljetnog perioda

 

Kako spriječiti da dijete dobije opekline?

 

Izbjegavajte sunce

Najsigurniji način sprječavanja opeklina je da izbjegavajte sunce, posebno između 10 i 16 sati kad su sunčeve zrake najjače. Uzmite u obzir da sunce može biti opasno i u drugo doba dama, pa čak i u oblačnim danima. Razlog je taj što nije toplina sunca ta koja oštećuje kožu, već sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake.
 
Kada ste na otvorenom što više vremena provodite u hladu, ali i pri tome budite oprezni jer sjena ipak pruža samo djelomičnu zaštitu od UV zraka zato obavezno i u hladu nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Prilikom odabira kišobrana za dječja kolica i šatora obratite pažnju da su napravljeni od materijala s UV zaštitom.

 

Pravilno nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom od sunca

Izaberite proizvod sa zaštitnim adekvatnim faktorom po mogućnosti s prirodnim sastojcima. Preporuka je da se proizvod nanese 20-30 minuta prije izlaganja suncu. Prvo nanesite proizvod na lice, ruke, grudi, trbuh i noge, a zatim na leđa i stražnju stranu nogu. Obratite posebnu pažnju na područja koja su sklona opeklinama; poput ušiju, nosa, zatiljka, vrhova stopala i ramena.

Važno je nanijeti dovoljnu količinu koja će pružiti zadovoljavajuću zaštitu. Nanošenje kreme ponavljajte nekoliko puta kroz dan jer kupanje u vodi, znoj i brisanje ručnikom smanjuje razinu zaštite. Nemojte se izlagati predugo suncu čak i ako ste ranije nanijeli proizvod za zaštitu od sunca jer prekomjerno izlaganje suncu može biti jako opasno

 

Na što treba paziti kada kupujete kremu za sunčanje?

Potražite proizvod da štiti i od UVA i od UVB zraka. UVB zrake glavni su uzrok opeklina od sunca i smatra se da uzrokuju većinu karcinoma kože. UVA zrake stare kožu i uzrokuju bore. Preporuka za dječju kožu su kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) od 30 do 50.

 

U kojoj dobi djeteta se preporučuje nanošenje kreme za sunčanje?

Bebama mlađim od 6 mjeseci preporučuje se nanošenje kreme za sunčanje samo da dijelove kože koji nisu prekriveni odjećom i kapama.
Starije od 6 mjeseci možete nanijeti kremu za sunčanje na cijelo tijelo s tim da treba pripaziti na lice odnosno oči da beba rukicama ne utrlja kremu u oči.

 

Može li se krema za sunčanje pokvariti?

Ako dugo stoji krema se može pokvariti i samim time izgubiti svoje prvotno svojstvo. Sredstva za zaštitu od sunca imaju rok trajanja, zato provjerite postoji li rok valjanosti i nemojte koristiti proizvod nakon tog datuma. Ako ne postoji datum isteka, nemojte koristiti proizvod ako nije kupljen u posljednje dvije godine.

 

Trebaju li djeca nositi sunčane naočale?

Da, iz razloga jer je i očima potrebna zaštita od UV zraka kako bi se smanjio rizik od problema s očima kasnije u životu. Odaberite sunčane naočale koje blokiraju UVA i UVB zrake. Zaštitite oči svog djeteta od sunčeve svjetlosti - posebno kada je moguće odbijanje zraka na površinama poput vode, pijeska ili snijega.

 

Zaštitite djece od toplotnog udara

 • Dajte djetetu puno tekućine tijekom dana. Bebi mlađoj od 6 mjeseci češće nudite majčino mlijeka ili adaptirano za hidrataciju, ne nudite vodu bebi mlađoj od 6 mjeseci, osim ako vam je to sugerirao pedijatar. Izbjegavajte jako hladna pića.
 • Odjenite dijete u laganu široku odjeću.
 • Držite dijete u hladu što duže
 • Ograničite igru ​​na otvorenom u vrlo vrućim danima, ako već jeste vani onda neka što više vremena provedu u hladu
 • Ohladite automobili prije nego krenete na put. Nikada nemojte ostavljati dijete u parkiranom automobilu ni na trenutak, čak i ako su prozori otvoreni.
   

Savjeti za sigurna boravak na suncu:

 • nanesite sredstvo za zaštitu od sunca prije izlaganja suncu
 • često ponavljajte nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom
 • izbjegavajte izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 sati
 • dojenčad i mala djeca trebaju izbjegavati izlaganje suncu
 • osim kreme sa zaštitnim faktorom važno je zaštititi se i sa svjetlijom pamučnom odjećom, kapom s velikim obodom kako bi zaštitili lice i sunčanim naočalama
 • važno je pravilno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom
 • osigurajte dovoljnu količinu vode jer dehidracija može biti opasna za sve, a posebno za manju djecu