Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako odabrati ime djetetu?

Kako odabrati ime djetetu?
Jiri Hera

Odabrati prigodno ime vašem dječaku ili djevojčici je vrlo zahtjevan i važan posao koji se stavlja pred svakog roditelja.

Pitanja koje si roditelji često postavljaju prilikom odabira imena da li se odlučiti za moderno ili nešto tradicionalnije ime? Da li djetetu dati ime po nekom iz obitelji?  Teška su to pitanja.

Ime koje odaberete za svoje dijete je ono što će dijete nositi kroz cijeli svoj životni vijek, te čak postoji i mogućnost da  ima utjecaj na njegovu osobnost. Priliko odabira imena sjetite se da ime ne odabirete samo bebi, to će ime pratiti vaše dijete kroz cijeli život

Biranje imena za bebu
Jiri Hera/Shutterstock.com

Nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri odabiru imena za vaše dijete:

  1. Prije svega obratite pažnju na vaše prezime. Neka imena se dobro slažu s vašim prezimenom, dok druga ne. Kada odabirete ime napišite ga na papir zajedno sa prezimenom te pokušajte par puta izgovoriti, čisto da čujete kako će zvučati kada ga ostali budu oslovljavali.
  2. Trenutno su moderna kratka imena. Osim što su moderna prednosti im što se lako i brzo mogu izgovoriti.
  3. Djeca u osnovnoj školi znaju biti okrutna. Vodite računa da ne odaberete ime koje bi moglo uzrokovati zadirkivanje i podsmjehe jer to može negativno utjecati na vaše dijete.
  4. Možete čak i u prirodi pronaći ime za dijete. Imena koja su povezana sa prirodom često su predivna i snažna.
  5. Ako ste otvorenih svjetonazora možete ime za svoje dijete pronaći i u drugim jezicima i kulturama.  
  6. Kako bi si olakšali posao napravite listu sa što više imena koja dolaze u obzir, te jednostavnim procesom eliminacije odaberite savršeno ime za vaše dijete.

 

Ako se do samog rođenja ne možete odlučiti koje ime dati svom djetetu nemojte žuriti imate dva mjeseca od rođenja da se odlučite za ime.