Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Higijena sluznice nosa - zašto je važna

Higijena sluznice nosa - zašto je važna
Mallmo / Shutterstock

Higijena sluznice nosa u prevenciji u liječenju respiratornih infekcija i alergijskih bolesti gornjih dišnih putova.

Osnovna respiracijska funkcija nosa jest kondicioniranje zraka i njegova priprema za donje dišne putove. Prolaskom kroz nos zrak se zagrijava, vlaži i pročišćava i tako služi kao zaštita za donje dišne putove.

Osim toga, nos ima ventilacijsku i drenažnu funkciju za srednje uho i paranazalne sinuse. Onemogućavanjem ovih funkcija dolazi do zastoja sekreta u  nosu, srednjem uhu i paranazalnim sinusima čime se otvara mogućnost za razvoj infekcije i poremećaja sluha. To poglavito vrijedi za dječju dob kada su infekcije gornjih dišnih putova vrlo česte (8-10 virusnih infekcija gornjih dišnih putova godišnje).

U slučaju rinitisa (infektivnog ili alergijskog) izostaju navedene funkcije čime se otvara mogućnost da hladni i nepripremljeni zrak u genetski predisponiranih pojedinaca dovede do hiperreaktivnosti bronha, nadražajnog kašlja, grlobolje, promuklosti.

 

Zašto je važna toaleta i vlaženje sluznice nosa?

Izloženost iritansima i zagađivačima zraka te prekomjerna i neadekvatna upotreba klima uređaja dovodi do dodatnog oštećenja funkcije respiracijskog epitela u nosnoj sluznici čime se broj osoba koje traže savjet otorinolaringologa iz dana u dan povećava.

Osnovna pomoć u ovakvim situacijama jest toaleta i vlaženje sluznice nosa raznim sprejevima, mastima i kremama za intranazalnu primjenu.  Važno je istaknuti da temperatura otopine kojom ispirete nos mora odgovarati temperaturi tijela (hladna ili vruća tekućina dodatno oštećuje  sluznicu nosa!).

Uvijek prije uporabe zadržite malo bočicu u stisnutoj šaci, ili ako pripremate sami slanu otopinu  i stavljate je u špricu za ispiranje probajte njenu temperaturu prethodno na unutarnjoj strani podlaktice (kao i hranu za bebe na bočicu!).

Ispiranjem sluznice nosa osim vlaženja, postiže se i mehaničko pročišćavanje i uklanjanje uzročnika i/ili alergena, te štetnih produkata lokalnih obrambenih akcija organizma na viruse i bakterije koji posredno oštećuju sluznicu. Dakle, redovitim ispiranjem sluznice nosa smanjit ćete količinu inhalacijskih  alergena  koji se  nalaze na površini sluznice i tako smanjiti stimulaciju i snagu alergijske reakcije.

Osim toga razrijedit ćete  gusti sekret koje Vaše dijete /ili Vi sami imate u  nosnim i paranazalnim šupljinama čime ćete olakšati  njegovu eliminaciju kroz nos bilo aspiracijom, kihanjem ili ispuhivanjem nosa. Ovo je posebno važno u male djece koja ne znaju sama ispuhati nos!

Bilo gdje u organizmu kada  dođe  do zastoja sekreta  dolazi do potencijalne opasnosti za bakterijsku superinfekciju,  jer je zastojni sekret odlično hranilište  za brojne bakterije.

Samo vlažna sluznica nosa predstavlja adekvatnu barijeru za ulaz mikroorganizama i izazivanje  lokalne i  sistemske upalne reakcije. Suha,  ispucala sluznica poput  suhe i ispucane zemlje nakon razdoblja suše ima brojne pukotine i rascijepe koji omogućavaju ulaz virusa i bakterija u dublje  slojeve  sluznice i izazivanje bolesti.

O djelotvornosti primjene ovakvih otopina na nosnu sluznicu svjedoči i njihovo uvrštavanje u obaveznu potpornu terapiju za alergijski i nealergijski rinitis te rinosinuitis prema suvremenim svjetskim smjernicama (EPOS i ARIA smjernice).

Stoga je važno skrenuti pozornost bolesnicima da je uz osnovno liječenje nužno potporno liječenje u cilju očuvanja drenažne i ventilacijske funkcije nosa. Upravo u tom edukacijskom dijelu jest važna suradnja liječnika i farmaceuta kako bi pacijent dobio dosljednu informaciju.

 

Savjeti za prevenciju prehlade, gripe , COVID-19 i drugih respiratornih infekcija:

   

Općedruštvene mjere:

        a. adekvatni pedagoški standardi u vrtićima i školama koji osiguravaju primjeren broj učenika odnosno djece po kvadratnom metru prostora, osigurano provjetravanje prostora, vlaženje zraka, higijena krevetića, igračaka i pribora za jelo
        b. socijalno-ekonomsko-zdravstveni standard koji osigurava:   
            i. raznovrsnu  prehranu bogatu vitaminima, elementima u tragovima, mikronutrijentima koji su ključni u imunološkom odgovoru u cjelini
            ii. adekvatne uvjete stanovanja (grijanje, hlađenje, termoizolacija prostora, vlažnost prostorija)
            iii. redovita tjelovježba
            iv. suvremenu medicinsku zaštitu i dostupnost liječnika i/ili ljekarnika
            v. edukaciju stanovništva – sektor javnog zdravstva

 

Osobne mjere:

        a. Voditi računa o zdravlju nosne sluznice tijekom cijele godine. Održavati redovito higijenu i toaletu korištenjem sprejeva za vlaženje i ispiranje, jer samo vlažna sluznica očuvanog integriteta može se uspješno oduprijeti brojnim virusima koji vrebaju u zimskim mjesecima. Ljeti sve te funkcije obavlja more!
        b. Izbjegavati nagle promjene temperature i vlažnosti zraka, jer to jako oštećuje sluznicu nosa i ždrijela. Stoga, kad izlazite iz Vaših toplih domova u hladno zimsko jutro stavite nekakav šal ispred nosa i usta i dišite polako tako zaštićeni dok ne uđete u automobil ili neki drugi zatvoreni prostor!
        c. Boraviti na otvorenom što više (igrati se u parku, šetnja uz more..). Osim što je manja mogućnost prijenosa virusa, izloženost  UV zrakama potiče stvaranje vitamina D u našem tijelu koji je važan imunoregulator! Uhvatite doslovno svaku zraku sunca tijekom zime!
        d. Ne voditi bolesnu djecu u vrtić ili školu, jer će se zbog njih razboljeti još puno djece.
        e. Prati redovito ruke, jer se virusi zadržavaju na njima do 48 sati! Ne razmjenjujte  mobitele ili pribor za jelo!
        f. U prevenciji i liječenju prehlade mogu se  koristiti i tzv. prirodni lijekovi kao npr. preparati Echinacee koji imaju i antivirusni i protuupalni učinak!
        g. NE uzimati antibiotike za liječenje prehlade. Narodna poslovica kaže: "Ako liječiš prehladu, traje 7 dana, a ako je ne liječiš, traje 7 dana".

 

U slučaju gripe potrebno je potpuno mirovanje uz gore navedene lijekove. U slučaju teže kliničke slike uzimanje antivirusnih lijekova propisuje isključivo infektolog. Ponekad je potrebna i hospitalizacija.

 

Važno je znati kada se preporučuje uzeti antibiotik

Antibiotici se ne propisuju u liječenju prehlade ili gripe osim u slučaju komplikacija.

Važnost adekvatne primjene antimikrobnih lijekova ne ogleda se samo u pojedinačnom pristupu prema bolesniku već ima širi društveni značaj.
Često i pri opravdanoj primjeni imaju nuspojave (osipi, mučnina, proljev...).

Djeluju i na tzv. dobre bakterije koje se normalno nalaze u našem organizmu (koža, crijeva...) te narušavaju sklad međuovisnosti mikro i makroorganizama.

Imaju učinak ne samo na pojedinca nego i na čitavu zajednicu, jer se otporne bakterije lako šire i izazivaju teške i po život opasne kliničke slike.
Imajte ovo na umu prije otvaranja kućne apoteke s antibioticima!