Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

“Baby handling” ili pravilno rukovanje bebama

“Baby handling” ili pravilno rukovanje bebama
Alena Ozerova / Shutterstock

Prva borba i prvi šokovi naše bebe počinju s prvim trudovima njihovih majki. Porod je jedna od najvećih trauma i za majku i za novorođenče.

Dok majčino tijelo trpi trudove, za bebu je veoma veliki šok prolazak kroz porod i početak samostalnog života.Što je porod bio teži i dugotrajniji, trauma je veća, pa su i veće mogućnosti da beba lošije reagira na šok. Zbog tih šokova ili mehaničkih povreda može doći do lakših ili težih oštećenja ili krvarenja u mozgu.

 

Kad se radi ultrazvuk mozga kod beba?

Kod nas ultrazvuk mozga nije pretraga koja se radi kod svih beba, nego se radi samo kod djece gdje se sumnja u moždano krvarenje, a i u slučaju laganog moždanog krvarenja mozak brzo može resorbirati krv, pa se nepravilnosti primijete tek kasnije.

 

Što ukazuje na oštećenje mozga kod beba?

Na oštećenja nam mogu ukazati i nepravilnosti kod raznih primarnih refleksa. Zato bi bilo dobro da se roditelji upoznaju sa pravilnom manipulacijom (baby handling-om) sa svojim djetetom. Na taj način pravilnim postupcima i pokretima možemo spriječiti razvijanje loših shema pokreta i položaja ako su oštećenja minimalna. Za veća oštećenja postoje i druge metode i tehnike.

 

Što je baby handling?

Upoznavanje baby handlinga omogućiti će Vam pravilno rukovanje Vašim djetetom koje potiče fiziološki razvoj djeteta. Pravilno podizanje djeteta, spuštanje, presvlačenje i prematanje mogu se jako lako naučiti.

Treba naglasiti da ne postoji jedinstvena shema za svu djecu jer je svaka beba jedinstvena i vježbe se moraju prilagoditi svakoj bebi posebno uzevši u obzir specifične obrasce razvoja. Koji je ispravan način za vaše dijete, pokazat će vam vaš fizioterapeut u skladu sa starošću, razvojnim stanjem i dijagnozi vašeg djeteta.

 

Kako pravilno podizati i spuštati bebu?

U videu možete pogledati kako stručnjaci iz fizioterapeutskog Studia Aurora daju savjet kako pravilno rukovati s bebom tzv. baby handling.