Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

7 razloga zašto djeca plaču i kako ih smiriti?

7 razloga zašto djeca plaču i kako ih smiriti?
Piotr Marcinski

Prije svega moramo vam reći da ovo ne možete zaobići, morate imati na umu da djeca plaču.

Plač je njihov način da vam kažu kada su gladni, kada ih boli, kada ih je strah, kada su jako umorni i spava im se, te još puno toga. Plakanje je oblik komunikacije kod beba.

Stoga se postavlja pitanje, kako roditelji mogu znati što im njihovo dijete pokušava reći? Može biti vrlo nezgodno dobro pročitati koji plač znači što im treba, pogotovo ako vam je to prvo dijete. Ako vaše dijete plače a vi ne znate zašto, pogledajte naš popis. Velika je vjerojatnost da pronađete nešto što bi vam moglo uvelike pomoći oko ovog problema.

Koji su sve razlozi zašto beba plače?

Glad – je jedan od prvih razloga zašto vaše dijete plače. Vrlo često bebe znaju prespavati vrijeme za hranjenje i roditelji ih ne žele buditi da jedu, te se probude gladni i žele jesti odmah. Lako je ako dojite, ali ako još morate pripremiti bočicu čekanje može dodatno uznemiriti vašu bebu, zato uvijek imajte pri ruci prokuhanu vodu u termos boci kako bi čekanje bilo što kraće.

Potreba za snom – Bebama je teže zaspati nego što vi to mislite. Kad im se spava mogu postati jako nemirna i razdražljiva što za posljedicu ima plač. Potrebno je određeno vrijeme kako bi uhvatili ritam i najbolji način da vaša beba brzo zaspe. Jednom kada se uhodate, biti će lakše i vama i vašem djetetu.

Prljava pelena – neke bebe svojim majkama odmah daju do znanja da je vrijeme da im se promjeni pelena. Ako vidite da se dijete napinje ili se naglo smirilo, provjerite da li je pelena čista. Što prije promijenite pelenu kako bi koža vaše bebe bila bez crvenila i nadraženosti. Brzom reakcijom možete spriječiti plača koji je uzrokovan iritiranom kožom i peckanjima.

Problemi sa grčevima – grčevi mogu dovesti da dijete plaće i nekoliko sati u komadu što roditelje može dovesti do ruba izdržljivosti. Ako je vaše dijete vrlo nervozno i plače neposredno nakon što ste ga nahranili, velika je vjerojatnost da osjeća neke bolove u predjelu trbuha. Postoje neki prirodni pripravci ili čajevi koji spriječavaju grčeve i bolove u trbuhu bebe, no prije nego se okušate u tome bilo bi poželjno da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije toga. Ako sumnjate na nadutost i plinove, pokušajte nešto da mu olakšate patnju, možete ga staviti na leđa, držati ga za noge ili raditi nježne vježbe sa njegovim nogama u biciklističkim pokretima.

Želi se držati u naručju – bebama je potrebno jako puno maženja i njege. Dokazano je da djeca naprosto uživaju vidjeti lica svojih roditelja, čuti njihov glas i osjetiti njihov osobni miris tijela. Želja za nošenjem u naručju može biti njihov način da vam kažu da žele biti blizu vama i vašem partneru, da osjete sigurnost. Ako vam držanje postaje jako naporno možete dijete nositi u posebno dizajniranoj nosiljci s tregerima ili marami. Bit svega je da je dijete blizu vas da se osjeća dovoljno sigurno i voljeno.

Izbijanje zubića – može biti vrlo bolno samo po sebi, neke bebe pate puno više od drugih, no u većini slučajeva ovo razdoblje ne može proći bez nemira i suza. Izbijanje zubića može biti popraćeno povišenom temperaturom, proljevom ili bolovima koji vašu bebu dovode do plaća. Razdoblje izbijanja zubića varira od djeteta do djeteta, neki dobiju prvi zubić već sa 3 mjeseca, dok kod nekih čekanje prvog zubića može trajati i do 15 mjeseca.

Djetetu je prevruće ili prehladno – kada je vašem djetetu prohladno prilikom raspremanja za mjenjanje pelena ili pak kada mu čistite guzu s hladnom maramicom, dijete se može iz protesta vrlo glasno rasplakati.  Novorđenčad se inače u praksi treba vrlo dobro utopliti , no nemojte pretjerivati. Kako pravilo si uzmite da djete treba imati jedan sloj više odjeće nego vi kako bi im bilo vrlo ugodno.