Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10 stvari koje biste trebali napraviti prije nego što dobijete drugo dijete

10 stvari koje biste trebali napraviti prije nego što dobijete drugo dijete
New Africa / Shutterstock

Sigurno ste uzbuđeni zbog dolaska drugog djeteta, prirodno je i da razmišljate kako će se vaše prvorođenče ponašati nakon što više ne bude jedini u vašem životu.

Dobro je to što imate devet mjeseci da pripremite sebe i svoje prvo dijete da dolazi još jedna član u vašu obitelj. Sada je vrijeme da se prepustite samo svom prvom djetetu i pokažete kako je super vijest da će on ili ona biti veliki brat ili seka.

10 stvari koje biste trebali napraviti prije nego što dobijete drugo dijete:

Nova aktivnost

Ako ste razmišljali da upišete svog prvorođenca na neku aktivnost poput plivanja ili ritmike sad je pravo vrijeme za to. Iskoristite ovo vrijeme da i vi izađete van. Pokušajte kombinirati s partnerom da i on nekad uskoči da ga odvede na aktivnost da mu ne bude šok kad u prvim danima vi zbog male bebe ne budete mogli ići s njim.

Isplanirajte nezaboravno putovanje samo za vas troje

Putovanja su uvijek dobra jer ste tada posvećeni samo jedni drugima. Ne kaže se bez veze da potrošeni novci na putovanja su ustvari najbolje uloženi novci jer sjećanja i lijepe uspomene nemaju cijenu. Istraživači tvrde da dječji mozak razvijaju putovanja, a ne igračke. Zato zajedno napravite jednu kutiju s blagom koju ćete ukrasiti i u koju ćete staviti stvari, slike i kamenčiće s tog putovanja koje će vaše veliko dijete jednog dana ispričati svojoj maloj seki ili braci što ste sve vidjeli i kako ste se lijepo proveli.

Nabavite krevet za veliku djecu

Ako je vaše prvorođenče dovoljno staro i još uvijek spava u svom krevetiću, a treba vam taj krevetić za drugo dijete, počnite stvarati planove za veliki krevet. Počnite najavljivati da je on već velik i da je vrijeme da nabavite novi krevet. Povedite ga da izabere novu posteljinu koja mu se sviđa. Važno je da nabavite novi kreveti i posteljinu nekoliko mjeseci prije nego dođe mala beba kako bi se prvorođenac stigao prilagoditi.

Pripremanje odjeće za bebu

Sigurno imate puno stvari koje ste spremili od prvog djeteta. Kad dođe vrijeme da pripremite odjeću za bebu učinite to zajedno s prvorođencem. Čak i ako se vaše veliko dijete ne čini zainteresirano, svaki put kada izvadite neku odjeću koja vam je posebno draga i imate lijepa sjećanja dok je prvo dijete bilo tako malo razgovarajte s njim i recite mu da se sjećate kako je bio maleni i da mu je recimo ta majica jako lijepo pristajala, a vidi sad kako si sad narastao veliki. Prepustite se ovim trenucima dok ste još sami jer kad dođe mala beba vremena između hranjenja, presvlačenja i kupanja bit će sve manje.

Knjige o velikom bratu ili sestri

Postoji jako puno knjiga o tome kako postati veliki brat ili sestra, odaberite onu koju mislite da će mu najbolje odgovarati i često mu ju čitajte. Tako ćete mu donekle objasniti što sve dolazi s malom bebom i da je normalno da bebe plaču i da mama ima dosta posla oko male bebe. Osim što ćete uživati u zajedničkom druženju sigurno će i vaše veliko dijete imati puno pitanja oko dolaska male bebe.

Neka napravi nešto za svog bracu ili seku

Zabavite se tako da zajedno napravite nešto za novog člana obitelji što ćete staviti u sobu gdje će spavati novorođenče. Pustite da njegovoj mašti na volju da sam dizajnira što želi i obavezno kad netko dođe u goste naglasite da je to vaš prvorođenac napravio za svog bracu ili seku.

Kupite poklon prvorođencu od male bebe

Kupite nešto za prvorođenca što će mu mala beba donijeti kad dođe kući iz bolnice.  Ovo je najbolji način da prvorođenac doživi novog člana kao nešto pozitivno jer mu je donio igračku koju si je jako želio i da prvi susret prođe najbolje moguće. On će se zabaviti s novom igračkom i manje stresno doživjeti da je sad još netko došao u njegov prostor.

Napravite selekciju igračaka

Male bebe vole sve stavljati u usta i zato je važno da prije nego dođe beba da prvorođenac zna da moraju biti oprezan kod sitnih dijelova i da nađu novo mjesto za sitne stvarčice popu Lego kockica. Razvrstajte sitne igračke u kutije koje ćete držati na polici do koje mala beba kad krene puzati (a nećete se ni ti okrenuti to će se dogoditi) neće moći dohvatiti. Prije dolaska bebe razgovarajte sa svojim prvorođencem o tome kako želite da se sa sitnim dijelovima igrate u sigurnom području koje neće ugroziti malu bebu. Objasnite da se s nekim stvarima možete igrati zajedno, dok su druge nesigurne za bebe i da su one samo za veliku djecu. Tako ćete osigurati malu bebu, a da ćete pri tome prvorođencu dati do znanja da je velik, što njima u toj dobi puno znači.

Spavanje kod bake i djeda

Ako do sad niste puštali dijete da prespava kod bake i djeda možda je sad pravo vrijeme da se privikne ako će biti potrebe da prespava kod njih, a da mu tada ne bude preveliki stres. Ovo je dobro i za vas i za njega jer ćete imati jednu večer za sebe i svog partnera, a vaše veliko dijete će uživati kod babe i djeda.

Česti zagrljaji

Uskoro ćete imati pune ruke posla oko male bebe koja će vas trebati da ju mazite, presvlačite, kupate, nosate,... U ovom trenutku neka vaše ruke budu zauzete maženjem i grljenjem vaše velikog djeteta.

Ono što je još jako važno da kad stigne novorođenče i tada iskoristite svaku priliku dok ono spava da se mazite i grlite s vašim prvorođencem i pokažite mu da ga i dalje jednako volite kao i prije nego je u vašu obitelj došao novi član.