Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10 "igračaka" s kojima se djeca ne bi smjela igrati

10 "igračaka" s kojima se djeca ne bi smjela igrati
Aliaksei Lasevich

Djeca kako odrastaju tako obično vole istraživati oko sebe. Započinju se igrati sa svime što im padne pod njihove male ručice. Međutim, nije sve za igru...

Postoji izreka: "uvijek želimo ono što ne možemo imati" koja se vrlo dobro može primijeniti na malenoj djeci. Mame često kupe najbolje igračke, no djeca ih često ne doživljavaju. Igraju se svime i svačim, no to može biti opasno. Za vas smo danas priredili članak u kojem smo naveli 10 zabranjenih predmeta za igru.

 1. Plastične vrećice
  Djeci često šuškav zvuk vrećica čini idealnu igračku no kao što svi dobro znamo vrećice su opasne za malu djecu - mogu izazvati gušenje, stoga držite vrećice izvan dohvata djece.
 2. Kabeli i žice
  Djeca se naprosto obožavaju igrati sa žicama i kabelima. Roditelji koji stave mobitel ili laptop na punjenje trebali bi sakriti žice što je bolje moguće. Isto vrijedi i za lampe.
 3. Vrata
  Igranje skrivača s malom djecom iza vrata mogu biti zabavna sve dok njihovi mali prsti ne ostanu priklješteni. Guma ili neka drugi sigurnosni dodatak mogu biti vrlo korisni ako se već igraju oko vrata.
 4. Vatra
  Dječje oči, baš kao i oči svake osobe, će zasjati svaki puta kad vide vatru, bilo to u kaminu ili pak na svijećama. Vrlo je važno da ih držite podalje od tih mjesta kako se ne bi opekli.
 5. Oštri i sjajni predmeti
  Djeci ništa nije draže od oštrih i sjajnih predmeta. Pazite da ne ostavite nož ili vilicu njima na dohvat ruke, nego ih pospremite u ladicu.
 6. Utičnice
  Utičnice su vrlo misteriozan predmet za djecu u koji vole gurati svoje prstiće ili tanke predmete koji se u utičnice mogu ugurati (igle za pletenje, olovke, žice, itd). Naš savjet je da odete do dućana i kupite zaštitu za utičnice. To je mali izdatak koji će spriječiti nesreću.
 7. Pećnice ili štednjaci
  Bilo da dijete voli okretati  gumbe ili otvarati vrata od pećnice, ovo je jedno od najopasnijih mjesta u vašem domu. Najmlađi vrlo lako mogu srušiti na sebe vodu koja ključa.
 8. Stepenice
  Prije nego što shvate kako se penjati uz stepenice, djeca se mogu ozlijediti pokušavajući.
 9. Dugačke palice
  Djeca vole pokazivati svoje mačevalačke pokrete žaračem ili pak metlom. No to je vrlo opasno, tim predmetima mogu na sebe srušiti neki veći i opasniji objekt i tako se ozlijediti.
 10. WC školjke
  Puno roditelja želi da njihova djeca što prije postanu samostalna što se tiče odlaska na toalet, no i na to treba paziti da se ne bi ozlijedili.