Matija Žutelija Fattorini

Matija Žutelija Fattorini

dr.sc., dr.med. / spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Znanstveni poslijediplomski studij Biomedicina i zdravstvo Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Doktorat znanosti iz područja biomedicine i zdravstva Kliničke medicinske znanosti na temu: Analiza degeneracije diska magnetskom rezonancijom u adolescenata s idiopatskom skoliozom – moguća povezanost s bolnom kralješnicom

Matija Žutelija Fattorini je fizijatrica posvećena isključivo radu s djecom i adolescentima. Nakon završene specijalizacije, 14 godina je radila u Klinici za dječje bolesti, u Klaićevoj bolnici, kao voditelj Poliklinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Svoje znanje i iskustvo primjenjuje u privatnoj Poliklinici Fattorini.

Dodatno se educirala u ranom prepoznavanju i odgovarajućoj terapiji neuromotornih odstupanja kod beba i djece. Kao dio tima dječje ortopedije Klaićeve bolnice, nakon studijskog boravka u američkoj Cincinnati Children’s klinici počinje s dijagnostikom i liječenjem sportskih ozljeda djece i adolescenata.

Posebno je zainteresirana za deformitete kralježnice, adolescentnu idiopatsku skoliozu. To je bila tema njenog znanstvenog istraživačkog rada, kao i njene doktorske disertacije. U svakodnevnom kliničkom radu stekla je veliko iskustvo u liječenju križobolje i kliničkom značenju degeneracije diska kod adolescenata.

Tijekom rada u Klinici sudjelovala je u edukaciji mladih liječnika, budućih pedijatara, kao i na edukaciji prvostupnika fizioterapije. Predaje kolegij Rehabilitacija na Sveučilišnom diplomskom studiju sestrinstva, pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Članci autora

Kada beba može početi sjediti?

Kada beba može početi sjediti?

U svakodnevnom radu često susrećemo roditelje koji se pitaju je li njihova beba spremna za sjedenje. Što oni mogu učiniti da potaknu sjedenje? Treba li početi bebu stavljati u sjedeći položaj da lakše „nauči“ sjediti?

Hodalice da ili ne?

Hodalice da ili ne?

Hodanje je puno više od naizmjeničnog pokretanja nogu.

Spuštena stopala kod djece

Spuštena stopala kod djece

Ravno ili spušteno stopalo (latinski pes planus) je stopalo čiji svod je toliko spušten da gotovo sasvim prianja uz podlogu.