Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Spuštena stopala kod djece

Spuštena stopala kod djece
niderlander / Shutterstock

Ravno ili spušteno stopalo (latinski pes planus) je stopalo čiji svod je toliko spušten da gotovo sasvim prianja uz podlogu.

Često je povezano s valgus položajem pete (jednostavnije rečeno, to je otklon pete prema van). Medijalni svod (uzdužni svod) stopala uobičajeno je uzdignut tako da se opterećenje pri stajanju i hodanju ravnomjerno prenosi preko pete, vanjskog dijela na prednji dio stopala.

Često susrećemo roditelje koji su zabrinuti zbog dječjih spuštenih stopala. Brine ih što ona znače za djetetov razvoj, pitaju se koliko je to težak problem. Ako te sumnje muče i vas, ne brinite. U većini slučajeva ona su normalna pojava kod beba, djece pa čak i u odrasloj dobi.

Razvoj stopala

Od rođenja do 3. godine

Fleksibilno spušteno stopalo je sasvim uobičajena pojava u dojenačkoj dobi. Rođenjem sve bebe imaju nakupinu mekog tkiva s unutarnje strane stopala. Tek oko druge do treće godine života medijalni svod se podiže i postaje vidljiv, i to najčešće prilikom sjedenja.

Pri stajanju i hodanju svod stopala se još uvijek gubi, ona izgledaju spušteno. Za takva stopala nema potrebe kupovati ortopedske uloške niti skupe cipele. To su fleksibilno spuštena stopala i ne zahtijevaju brigu. Predstavljaju normalni razvoj stopala u dječjoj dobi.

Od 3. godine

Važan period u razvoju stopala je između 3. i 6. godine života. Te godine su ključne za formiranje medijalnog svoda stopala. U formiranju oblika stopala sudjeluju brojni mišići, tetive, ligamenti i kosti. Svod stopala se obično popravlja do 10. godine života. No, kod neke djece i adolescenata stopala ostaju spuštena.

To se često može vidjeti i kod drugih članova obitelji. U tim slučajevima vrijedi isto pravilo. Ako se radi o fleksibilno spuštenom stopalu i dijete nema bolove, liječenje nije potrebno. Savjetujemo puno kretanja, sportsku aktivnost i paziti na tjelesnu težinu djeteta.

Spuštena stopala – fleksibilno ili rigidno spušteno stopalo?

U gotovo 95 % slučajeva susrećemo mekano, fleksibilno spušteno stopalo. Lako ga prepoznajemo jer dizanjem na prste ili kod sjedenja medijalni svod stopala jasno postaje vidljiv. Većina djece nema tegoba, a svod se obično do desete godine života spontano popravlja. Kod neke djece i u odrasloj dobi stopala ostaju spuštena.

Većina autora smatra kako liječenje nije potrebno ako djeca nemaju bolove u stopalima. Naprotiv, neke znanstvene studije su pokazale da nema razlike između djece s fleksibilnim spuštenim stopalom i one s pravilnim svodom stopala. Čak pokazuju da su djeca koja nisu nosila ortopedske uloške ili cipele imala bolji svod stopala. Smatra se da prirodni razvoj stopala kroz rane godine života ima veći utjecaj na izgled i oblik stopala nego posebno prilagođena ortopedska obuća. Naravno, ako se dijete žali na bolove u stopalima ili potkoljenicama potreban je pregled liječnika i odgovarajuća terapija.

Vrlo rijetko susrećemo i drugi oblik spuštenog stopala, a to je rigidno spušteno stopalo. Rigidno znači da je značajno smanjena pokretljivost u zglobovima stopala i često je popraćeno bolovima. Obično je povezano sa sraslim kostima stopala ili neuromišićnim bolestima. Za razliku od fleksibilnog spuštenog stopala, ono zahtijeva pregled liječnika specijaliste i odgovarajuće liječenje.

Koji su uzroci spuštenih stopala?

Razlog je nepoznat, a postoji nekoliko mogućih uzroka:

1. Mišići u stopalu su preslabi da održavaju svod stopala.
2. Vezivno tkivo stopala i svih drugih djetetovih zglobova je labavo. Zglobovi imaju povećanu pokretljivost zbog koje dijete može, na primjer, palcem šake dotaknuti vlastitu podlakticu.
3. U fazama ubrzanog zamaha rasta kosti rastu brže nego što se mišići i tetive mogu istegnuti. Mišići su skraćeni i zbog poremećaja odnosa mišića koji se hvataju za kosti nastaje spušteno stopalo.
4. Rijetko je uzrok poremećaj u građi kostiju i zglobova stopala, odnosno kosti su srasle i ne dozvoljavaju normalni pokret u stopalu. U većini slučajeva takva stopala su bolna. To su rigidno spuštena stopala.

Kako prepoznati ima li vaše dijete spušteno stopalo?

Po izgledu stopala
Lako ćete primijetiti ovakav oblik stopala kada dijete stoji uspravno. Unutarnja strana stopala će biti potpuno ili gotovo potpuno sljubljena s podom.
Ako pogledate stopala odozada, primijetit ćete da djetetova Ahilova peta nije ravna, već je lagano zaobljena u luku prema van.

Test odizanja na vrhove prstiju

Test kojim možete utvrditi ima li dijete spušteno stopalo je jednostavan. Vrlo lako ga možete izvesti i s najmanjim djetetom. Zove se test odizanja na vrhove prstiju.

Tražite od vašeg djeteta da se digne na vrhove prstiju ili da hoda na vrhovima prstiju. Možete test pretvoriti u igru, na primjer reći da glumi balerinu ili da pokuša dohvatiti igračku. Kad se dijete podigne na prste, jasno ćete vidjeti odizanje medijalnog svoda stopala. Ako se svod stopala pretvori u luk, to je znak da dijete ima fleksibilno spušteno stopalo i nemate razloga za brigu.

Ukoliko nije vidljivo odizanje medijalnog svoda vaše dijete može imati teži stupanj spuštenog stopala. Potrebno je učiniti pregled kod vašeg pedijatra, dječjeg fizijatra ili ortopeda.

Kada treba potražiti pomoć?

  •     Ako se dijete žali na bolove u stopalu, gležnju ili potkoljenici.
  •     Ako je stopalo rigidno spušteno ili se radi o teškom stupnju spuštenog stopala.
  •     Ako se vaše dijete previše umara.

Ukoliko ste zabrinuti oko bilo čega gore navedenog bilo bi dobro savjetovati se s odabranim pedijatrom. Ako ima potrebe bit ćete upućeni na pregled specijaliste, dječjeg fizijatra ili ortopeda.

Koja je terapija za spuštena stopala?

Ako je spušteno stopalo bezbolno

Ako vaše dijete nema bolove, potrebno je samo praćenje. Nema znanstvenih dokaza da će nošenje ortopedskih uložaka ili cipela pomoći razvoju medijalnog svoda stopala kod djece. U većini slučajeva dolazi do poboljšanja izgleda stopala. Postepeno, s vremenom svod stopala se odiže od podloge i to je fiziološki razvoj stopala. Savjetujemo stil života koji uključuje puno kretanja i sportskih aktivnosti. Treba paziti da se dijete zdravo hrani, odnosno da tjelesna težina bude u skladu s dobi i visinom djeteta.

Ako dijete ima ukočeno ili bolno stopalo

Kod djece koja imaju bolove ili smanjenu pokretljivost stopala i gležnja potreban je pregled liječnika. U većini slučajeva bit će dovoljna fizikalna terapija ili nošenje ortopedskih uložaka. Tek u rijetkim slučajevima je potrebno operativno liječenje.

Što spušteno stopalo znači za daljnji razvoj

Prije smo mislili da spuštena stopala uzrokuju mnogo problema. Smatralo se da spuštena stopala utječu na cjelokupno držanje, izazivaju bol te ograničavaju fizičke aktivnosti. No, u zadnjih 30 godina smo kroz razna ispitivanja i kliničku praksu došli do zaključka da ortopedski ulošci i cipele nisu lijek za spuštena stopala.

Djeca i adolescenti u većini slučajeva nemaju tegobe i ograničenja u dnevnim aktivnostima. Spuštena stopala ne moraju nužno biti problem. Naš savjet je puno kretanja i poticanje zdravog života. Obuća treba biti mekana i udobna, a ljeti neka hodaju bosi. Ne po betonu već po travi, pijesku, kamenčićima na plaži. Baš kao nekada davno. Stopala će biti sretna.