Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pretrage za utvrđivanje plodnosti kod žena

Pretrage za utvrđivanje plodnosti kod žena
Kurhan / Shutterstock

Plodnost žene ovisi isključivo o redovitom ispuštanju zdravih jajašaca, te uz pretpostavku da žanini reproduktivni organi dopuštaju nesmetan prolaz jajašcu i spermiju do jajovoda.

Plodnost žene ovisi isključivo o redovitom ispuštanju zdravih jajašaca, te uz pretpostavku da ženini reproduktivni organi dopuštaju nesmetan prolaz jajašcu i spermiju do jajovoda.

Prva faza obrade žene uključuje ginekološki pregled. Anamneza uključuje pitanja o općem zdravstvenom stanju, bolestima, lijekovima, menstruacijskom ciklusu i seksualnim navikama.

Važno je ustanoviti  da li je s mjesečnim ciklusom sve u redu i da li redovno dolazi do otpuštanja zdravih jajnih stanica. Postoje različiti načini kojima se utvrđuje da li nastupa ovulacija. Jedna od jednostavnijih metoda je pomoću testa za ovulaciju koji mjeri razinu luteinizacijskog hormona (LH) u mokraći, a može se kupiti u ljekarnama. Krvni testovi također pomažu utvrđivanju da li je razina hormona dovoljna za uspješnu ovulaciju.

Biopsija endometrija je test kojim liječnik uzima mali uzorak tkiva koje oblaže maternicu (endometrija) kratko vrijeme prije početka menstruacije. Taj postupak pomaže utvrđivanju da li i kada nastupa ovulacija i da li je tkivo maternice hormonima pripravljeno za trudnoću.

Histerosalpingografija je pretraga koja utvrđuje stanje maternice i jajovoda. Uštrcavanjem kontrastnog sredstva u maternicu i rendgenskim snimanjem prati se da li ono iz uterusa putuje u jajovode. Ovom pretragom možemo provjeriti da li postoji zapreka putovanju spermija do mjesta oplodnje ili neki drugi problem koji se može riješiti kirurškim putem.

Jedan od testova je laparoskopija, kratki zahvat koji se provodi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Laparoskop je tanak teleskop s vlastitim izvorom svjetla. Kroz laparoskop liječnik može vidjeti začepljenje ili nepravilnosti jajovoda i maternice. Često se uštrca posebna boja u vrat maternice i njenim pojavljivanjem ili nepojavljivanjem u maternici i jajovodima utvrđuje se njihova prohodnost. Ova pretraga se može izvesti u bolnici ili ambulantno.

Preporuča se detaljna obrada žene kako bi se ustanovio koji je uzrok problema s oplodnjom.