Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kad će više ta beba?

Kad će više ta beba?
monbibi / Shutterstock.com

Nakon što vi i vaš partner odlučite imati dijete, sljedeće veliko pitanje će najvjerojatnije biti "koliko mi je vremena potrebno da zatrudnim?"

Nakon što vi i vaš partner odlučite imati dijete, sljedeće veliko pitanje će najvjerojatnije biti "koliko mi je vremena potrebno da zatrudnim?" Znajući okvirne periode kada uopće ovulirate i kada je začeće moguće može vam pomoći da se opustite. Iako nitko ne može znati odgovor na pitanje iz naslova jer je svaka žena jedinstvena i drugačija, ipak postoje neke opće statistike i smjernice koje možete uzeti u obzir ako  pokušavate začeti prirodnim putem.

Ako ste par koji pokušava po prvi puta, postoji šansa da nećete uspjeti u prvoj godini. Oko 20% parova koji pokušavaju postati roditelji po prvi put, neće imati sreće u svojoj misiji i dulje od godine dana. Zbog snažne želje za djetetom, neki parovi će si nabiti dodatni stres i pritisak svakim novim "neuspjehom". Umjesto opuštanja i uživanja u prirodnom procesu, oni će svakim pokušajem povećavati svoju tjeskobu oko začeća, što će situaciju pogoršati za dodatnih 100%. Dodatni pritisak će obično rezultirati da se ženin menstrualni ciklus poremeti što dodatno otežava začeće.

S druge strane, otprilike 25% parova koji po prvi put postaju roditelji obično uspiju u prvih mjesec dana. Za te parove, to može biti jednostavno i opuštajuće vrijeme. Dok neki parovi uspiju lagano i bez napora, ostali parovi doslovno "rade na bebi". Oko 60% parova će začeti u prvih šest mjeseci (to uključuje i 25% onih koji uspiju začeti bebu u prvom mjesecu). Oko 90% parova koji pokušavaju začeti, u roku od 18 mjesecu biti će uspješno začeti dijete na prirodan način.

Postoji niz faktora koji mogu uvjetovati vaše vrijeme začeća, uključujući vašu dob i mentalno zdravlje. Ako ste stariji od 35 godina, šanse za začećem smanjuju se svakom dodatnom godinom. Neki liječnici će predložiti da se žene iznad 35 godina obavezno posavjetuju sa stručnjacima za plodnost prije nego odluče zatrudnjeti. Isto tako, što ste zdraviji, to će vjerojatnost da zatrudnite biti veća.

Za kraj, vratiti ćemo se na početak! Najbitnija stvar je da ne pokušavate raditi na bebi, već ju napravite. Nemojte se opterećivati. Opustite se i uživajte. Budite sretni a ne uzrujani i nesretni. Beba će doći kad joj se najmanje budete nadali i onda će vašu sreću dodatno povećati… Neuspjeh ne postoji!