Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10 načina kako vaš dom može utjecati na plodnost

10 načina kako vaš dom može utjecati na plodnost
Yellowj / Shutterstock.com

Možda imate partnera ili dom iz snova, ali znate li da možda nešto u vašem domu može stajati na putu k ostvarenju vaših snova o obitelji. Donosimo vam neke iznenađujuće činjenice koje mogu smanjiti vašu plodnost.

 1. Zidovi
  Izloženost glikol eteru, otapalu koje se nalazi u određenim bojama na bazi vode, lakovima ili razrjeđivačima, može poremetiti vaš menstrualni ciklus ili čak uzrokovati pobačaj. Također može smanjiti kvalitetu sperme.

  Što možet​e učiniti: Ako planirate ličenje vašeg doma ili osvježivanje boje na vašem pokućstvu, izbjegavajte boje, lakove, razrjeđivače i sl. koji sadrže glikol eter.

 2. Krevet
  Iako bi upotreba usporivača gorenja (flame retardants) koji se koriste pri izradi madraca, raznih jastuka i podloga tepiha značila da ste sigurni, ne bi se kladili da isto vrijedi i ako pričamo o trudnoći. Kemikalije koje se koriste kod usporivača gorenja mogu se apsorbirati u krvotok, a visoke razine takve kemikalije su povezane s oštećenjem spermija u muškaraca i smanjenom plodnošću u žena.

  Što možete učiniti: Iako su dva najčešće korištena usporivača gorenja zabranjeni još 2004 godine (tako da ukoliko ste kupili madrac ili tepih nakon toga, vjerojatno ste sigurni po tom pitanju), svakako se prilikom kupnje novog namještaja (s dijelovima izrađenim od organskog pamuka, vune ili lateksa) raspitajte i izbjegavajte sve s oznakama u kojima se spominje "usporivač gorenja".

 3. Sa​pun
  Sapun slovi kao ubojica svih klica, međutim antibakterijski sapun osim što će poubijati sve te klice i bakterije, može uz to ubiti i vaše šanse za začeće. Naime, antibakterijski sapuni kao i neki šamponi, tekućine za pranje suđa pa čak i neke paste za zube, mogu sadržavati spoj triklosan, koji je kemijski povezan s endokrinim poremećajima koji mogu zbuniti vaše hormone i tako ometati vaš reproduktivni sustav. Isto tako niti muškarci nisu sigurni od troiklosana - on kod njih može biti odgovoran za smanjenje broja spermija kod njih.

  Što možete učiniti: Provjerite sastojke sapuna, šampona, pasti za zube, i klonite se bilo kojeg proizvoda koji sadrži triklosan.

 4. Hrana iz konzerve
  Bisfenol A (BPA), je kemijski spoj koji se često nalazi u tvrdoj plastici (uključujući i one koje se mogu koristiti u mikrovalnim pećnicama), bocama za piće, kao i oblogama od aluminijskih limenki i, začudo, papirima za račune. Istraživanja su pokazala da je povećana razina BPA u urinu muškaraca uzrok nižem broju spermija. Istraživanje su također pokazala da žene s dvostruko višom razinom BPA u krvotoku imaju dvostruko manje kvalitetnih jajašca, dok su druga istraživanja ukazala na povezanost BPA razine i sindroma policističnih jajnika (koji opet, može dovesti do neplodnosti).

  Što možete učiniti: Izbjegavajte konzerviranu hranu i plastične posude koji na sebi imaju simole za recikliranje s brojevima 3 i 7, i obavezno operite ruke nakon diranja računa ili novca.

 5. Tuš zavjese
  Tuš zavjese su mekane zbog upotrebe ftalata - i to je problem. Kod muškaraca s nižim brojem spermija, kao i kod onih s oštećenjem sperme, pronađeni su ftalati u krvi. Ove kemikalije mogu biti povezane i s endometriozom, stanje koje može dovesti do neplodnosti kod pogođenih žena.

  Što možete učiniti: Nažalost, ftalati se nalaze u mnogim plastikama, te u sredstvima za poliranje noktiju, vinilnim tuš zavjesama, vinilnim tapetama, pa čak i u građevinskom materijalu. Zamijenite vinilne podove, tuš zavjese i proizvoda koji imaju ftalate u sebi. Koristite staklene posude umjesto plastičnih. Izbjegavajte zagrijavanje hrane ili tekućine u plastičnim posudama u mikrovalnim pećnicama jer toplina može uzrokovati prodor tih kemikalija u hranu a tako i u vas.

 6. Deterdženti za pranje rublja
  Kemikalije koje se nalaze u deterdžentima za pranje rublja mogu poremetiti ženin normalni menstrualni ciklus i izazvati pobačaj u trudnica. Uz to, velika je vjerojatnost da utječe i na kvalitetu sperme.

  Što možete učiniti: Prebacite se s deterdženata na bazi nafte na one na bazi povrća, koristite deterdžente bez mirisa, odnosno one koji sadrže manje kemikalija. Također, zamijenite proizvode koji sadrže parabene, ftalate i formaldehide s onima koji koriste više prirodnih sastojaka bez konzervansa.

 7. Lakoodržavajući lonci i tave
  Lakoodržavajuće tave mogu biti prikladne za čišćenje, ali ne i za začeće. Premaz kojim su premazane uglavnom sadrži perfluorooktanoičnu kiselinu (PFOA), koja je povezana s reproduktivnim problemima. U stvari, podaci pokazuju da su žene s višim razinama PFOA u krvi teže ostajale trudne. A kad onih žena koje su uspjele ostati trudne, studije su otkrile da djeca rođena od žena s višim razinama PFOA u krvi su manje vjerojatno da će zadovoljiti važne razvojne prekretnice.

  Što možete učiniti: Zamijenite bilo kakve teflon tave, ali i sve ostalo posuđe koje sadrži PFOA. Taj se spoj nalazi i u vrećicama za kokice za mikrovalnu!

 8. Prijenosna računala
  Istraživanja su pokazala da muškarci koji prijenosna računala uglavnom koriste na krilu imaju više temperature skrotuma, što može smanjiti proizvodnju sperme i negativno utjecati na proizvodnju zdrave sperme.

  Što možete učiniti: Recite vašem dragom da računalo koristi na stolu a ne u krilu.

 9. Slavina
  Kemikalije iz vode mogu biti uzrok porasta problema muške plodnosti. Istraživanja su pokazala da kemikalije koje se nalaze u lijekovima, uključujući i lijekovima protiv raka, kao i pesticidi koji se koriste za dezinfekciju vode (čak ni u tragovima), mogu smanjiti plodnost muškaraca inhibirajući funkciju testosterona.

  Što možete učiniti: Koristite filtere za vodu kako bi što više smanjili količinu kemikalija kojoj ste vi i vaš partner izloženi.

 10. Tepih
  Pesticidi koje možete unijeti u svoj dom svojim cipelama, kao i perfluorokemikalije (PFC) sadržane u podstavama nekih tepiha, mogu biti povezani sa ženskom neplodnošću. Žene s višom razinom tih kemikalija u krvi imaju problem da im je potrebno više vremena da ostanu trudne od onih s nižim razinama. Istraživači vjeruju da kemikalije mogu imati toksični utjecaj na razvojne i reproduktivne organe, a isto tako mogu utjecati na kvalitetu sperme.

  Što možete učiniti: Izujte svoje cipele kada uđete u stan ili kuću kako bi izbjegli raznošenje pesticida koji sadrže PFC po vašem domu, i izbjegavajte zamjenu tepiha dok pokušavate zatrudnjeti čisto da ne dođete u doticaj s istim kemikalijama.