Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pripremanje za trudnoću

Pripremanje za trudnoću
Khamidulin Sergey / shutterstock

Odlučili ste da je pravo vrijeme da poradite na vašem potomstvu? Prije nego što pokušate ostvariti trudnoću, provjerite u kakvom se stanju vaš organizam.

Odlučili ste da je pravo vrijeme da poradite na vašem potomstvu? Prije nego što pokušate ostvariti trudnoću, provjerite u kakvom se stanju vaš organizam. Idealan period pripreme za trudnoću je tri mjeseca prije začeća kako bi osigurali najbolji mogući početak za svoje dijete. Ako se trudnoća dogodila neplanirano, čim posumnjate da ste trudni počnite dodatno brinuti o sebi. Planiranje trudnoće bi moglo donijeti neke temeljne promjene u vašem načinu života.

Studije su pokazale da ukoliko jedan od partnera puši, to može otežati začeće ili dovesti do deformacije ploda, ukoliko vi ili vaš partner pušite, trebali biste odmah prestati. Pušenje u trudnoći može štetili djetetu, a može se odraziti i na vašu dobrobit: odustajanje prije začeća koristiti će i vama i vašem djetetu.

Alkohol može loše utjecati na plodnost, tako da biste vi i vaš partner trebali izbjegavati piće dok pokušavate začeti. Ako ste trudni alkohol može otežati razvoj ploda, a može prouzročiti i malformacije.

Folna kiselina je važna u trudnoći za normalan rast i razvoj djeteta, te se preporuča uzimanje nekoliko mjeseci prije začeća.

Najbolji izvor folne kiseline je zeleno lisnato povrće. Mahunarke, brokula, kelj, krupnozrnati proizvodi, sojine bobice, jaja, meso, riba i mlijeko također sadrže taj vitamin.