Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

8 iznenađujućih faktora o muškoj neplodnosti

8 iznenađujućih faktora o muškoj neplodnosti
Lisa S. / Shutterstock.com

Postoje razne glasine koje govore da vožnja bicikla, nošenje uskog donjeg rublja te korištenje seksualnih igrački mogu utjecati na vašu plodnost. No realnost vas može šokirati (nas je!). PS: kada završite s čitanjem, pokažite vašem partneru ovaj članak.

Bicikli nisu loši za plodnost

Vjerojatno ste čuli glasine kako bicikli mogu naškoditi vašim spolnim organima, no to nije istina. Jedna studija iz Austrije je dokazala da brdski biciklisti nemaju problema s plodnošću, iako voze po ekstremnim uvjetima i neravnom terenu. No studija je ispitala bicikliste koji voze najmanje 4,500 km godišnje (što je u prosjeku više od dva sata dnevno, šest dana u tjednu) što je dosta zahtjevno. Vodeći urolozi su potvrdili da nema dokaza da bicikli loše utječu na plodnost, štoviše biciklizam je dobar način vježbe da ostanete u kondiciji i zdravi, a to su uvjeti kako spriječiti neplodnost.

Saune i vruće kupke su problem

Većina muškaraca poslije vježbanja ima naviku otići u saunu ili si pripremiti vruću kupku, no vi ipak zamolite vašeg partnera da to ne čini. Izlaganje visokim temperaturama u saunama i vrućim kupkama ubija spermije u testisima. No ovo oštećenje nije trajno, samo prestanite s ovima navikama i sve će biti dobro.

Bokserice su najbolje

Odgovor na pitanje što je bolje, bokserice ili slip gaćice? Ako pokušavate začeti, to uopće nije bitno. Muškarac bi trebao nositi ono u čemu se najbolje osjeća. Također i za odjeću ne postoje dokazi da određena odjeća loše utječe na plodnost.

Laptopi ne zagrijavaju samo vaša koljena

Iako mislite da laptopi zagrijavaju vaša koljena, vaši bi ih partneri ipak trebali držati podalje od svoje 'muškosti'. Dokazano je da je zagrijani laptop kao sauna i vruća kupka te utječe na proizvodnju spermija. Iako se stručnjaci ne slažu da laptopi uzrokuju neplodnost, ukoliko pokušavate začeti, neka vaš partner svoj laptop ipak drži na stolu.

Mobiteli mogu uzrokovati smetnje

U zadnje vrijeme mobiteli imaju lošu reputaciju, neki stručnjaci ih rangiraju kao problem koji uzrokuje tumore i neplodnost. Ne znamo do kraja što elektromagnetski valovi naših mobitela čine našem tijelu no neke studije dokazuju da valovi povećavaju broj slobodnih radikala u uzorcima sperme, smanjujući njezinu kvalitetu. Stručnjaci se slažu da mobitele treba držati podalje od područja pojasa. Možda će sada i muškarci imati razloga nositi torbe (hihi).

Starost je jedan od faktora

Iako žene stalnu upozoravaju na otkucavanje biološkog sata, pokazalo se da i muškarci imaju isti problem. Stručnjaci dokazuju da godinama opada i njihova spolna moć, no ne kao kod žena. Muškarci duže zadržavaju spolnu moć, nego žene.

Stres igra veliku ulogu u plodnosti

Iako možda niste iznenađeni da vaš životni stil igra veliku ulogu u začeću, niste možda ni svjesni koliku ulogu igra stres. Stres utječe i na muškarce i na žene. Kod muškaraca stres može uzrokovati impotenciju, erektilnu disfunkciju, te općenito oštećenje sustava za reprodukciju. Stoga izbjegavajte stres što više, posvetite se sebi te radite neke aktivnosti skupa, kao što su šetnje, vježbanje ili pak meditacija.

Debljanje vam neće pomoći proširiti obitelj

Usvajanje zdravih navika će poboljšati vaše šanse za začećem. Pretilost vrlo loše utječe na spermu. Stoga se krećite što više, promijenite prehranu, budite zadovoljni sami sobom, te tako povećajte šanse za proširenje vaše obitelji.