Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Udobne tenisice za aktivno dijete - na što obratiti pozornost prilikom kupovine?

Udobne tenisice za aktivno dijete - na što obratiti pozornost prilikom kupovine?

Ljeto je završilo, bliži se nova školska godina i vrijeme je da obnovite dječju garderobu. Potražite udobne i izdržljive tenisice za djevojčice koje će biti odličan odabir za školu, ali i svakodnevne aktivnosti.

Kupovina dječjih tenisica ponekad je prava noćna mora. Budući da se djetetovo stopalo razvija gotovo do njegove 18. godine, svakih nekoliko mjeseci (prije nego što uđe u pubertet) trebat će mu novi par obuće. Koji model odabrati? Kako odrediti idealnu veličinu? Koji je materijal tenisica najbolji? Ovo su samo neka pitanja na koja zasigurno i vi tražite odgovore. Kako biste maksimalno uštedjeti i vrijeme i novac prilikom kupovine te odabrali kvalitetnu dječju obuću, donosimo vam kratki vodič o tome na što sve trebate obratiti pažnju.

 

Udobnost i podržavanje stopala moraju biti na prvom mjestu

Aktivna djeca koja po cijele dane uživaju u sportu i drugim aktivnostima na otvorenom trebaju nositi odgovarajuću obuću koja će biti maksimalno udobna te podržavati njihovo stopalo. S obzirom na to da se dječja stopala ponekad razvijaju do njihove punoljetnosti, jako je važno da odabrani model pruža pravilnu potporu ne samo stopalima nego i kralježnici. Dječje tenisice trebaju imaju odgovarajuću potporu za „luk“ stopala te fleksibilni gumeni potplat otporan na proklizavanje. U isto se vrijeme tenisice trebaju kretati sa svakim dječjim korakom te mu na taj način omogućiti potpunu fleksibilnost pokreta.

 

Materijal tenisica igra veliku ulogu

Djeca jednostavno nemaju mira, to svi dobro znaju. Stalno su u pokretu što znači da im se često znoje stopala. Iz tog je razloga važno odabrati onaj materijal koji omogućuje optimalan protok zraka čime se sprječava znojenje stopala, a samim time i razvoj neugodnih mirisa te gljivica i bakterija. Koža je odličan odabir za jesenske dane zahvaljujući vodootpornosti, fleksibilnosti i izdržljivosti. Platnene tenisice za djevojčice kao stvorene su za toplo i suho vrijeme te odlično pristaju na lepršave haljine i suknje. U njima stopala slobodno dišu, a zbog karakteristika materijala mogu se prati i u perilici rublja.

 

Odredite idealnu veličinu tenisica

Prije nego što iznenadite dijete novim tenisicama, obavezno mu najprije izmjerite stopalo kako biste znali koju veličinu uzeti. Budući da „kalupi“ tenisica nisu isti kod svih modela i proizvođača ne možete sa sigurnošću reći da dijete nosi, recimo, broj 28. Zato je bitna duljina stopala izražena u centimetrima koju ćete usporediti u postojećoj tablici veličina koju ima gotovo svaka trgovina.

 

Kako izmjeriti dječje stopalo?

Dječje stopalo izmjerite „klasičnom metodom“: neka dijete stane na čisti papir, a vi olovkom ocrtajte stopalo. Ravnalom povucite ravnu liniju od vrha palca pa do pete i zapišite mjeru. Imajte na umu da dječje tenisice u potpunosti trebaju odgovarati vašem mališanu. Ne smiju biti ni prevelike ni premale. Roditelji obično rade grešku prilikom kupnje i odlučuju se za tenisice jedan do čak dva broja veće, jer misle da će ih djeca brzo prerasti, a neće ih ni iznositi. To je posebno zabrinjavajuće ako je riječ o djetetu koje je tek naučilo hodati. Istina je da će prerasti obuću za par mjeseci, ali djetetovo zdravlje i pravilan razvoj su najvažniji. Čak i model za pola broja veći od broja koje dijete trenutno nosi može uzrokovati neželjene posljedice poput spoticanja, padova i ozljeda.