Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kućanski poslovi za djecu prema odgovarajućoj dobi

Kućanski poslovi za djecu prema odgovarajućoj dobi
Ilike / Shutterstock

Dopustite djeci da rade kućne poslove jer će im to puno pomoći u budućnosti

Roditelji često misle da su djeca premala da bi obavljali kućanske poslove, najčešći je razlog zašto roditelji ne dopuste djeci da odrađuju kućanske poslove koji su primjereni njihovoj dobi jer im se ne da čekati da djeca probaju, pa nekoliko puta pogriješe, ali kako će naučiti ako im se ne da prilika da nauče i steknu naviku obavljanja kućanskih poslova.

 

Trebaju li djeca raditi kućanske poslove?

S obzirom na to da djeca potencijalno dok rade kućanske poslove naprave i dodatni nered i roditelji se često pitaju: Što je meni ovo trebalo? Bolje da sam sam odradio bilo bi brže i bolje. Međutim studije koje su provedene govore da djeca koja pomažu u obavljanju kućanskih poslova  vjerojatnije razviti u dobro prilagođene, uspješne odrasle osobe. Kućanski poslovi pomažu razviti osjećaj neovisnosti, odgovornosti, samopoštovanja i altruizma.

 

Nakon obavljenog poslova djeci imaju osjećaj postignuća i ponosa

Obavljanjem kućanskih poslova osim što pomaže vašem djetetu da rano razvije dobre navike, ono se osjeća da je važan i vrijedan član obiteljske jedinice – da su sposobna na značajan način pridonijeti dobrobiti svoje obitelji.

 

Kada započeti s uključivanjem djeteta u kućanske poslove

Kada je riječ o kućnim poslovima za djecu preporučeno je da već u dobi od 2 do 3 godine možete krenuti s manjim poslićima. Za malu djecu nema stvarne razlike između zabave, učenja ili kućnih poslova. Djeca su jednako su sretna razvrstavajući čarape kao i crtajući. Mala djeca su jako zainteresirana za ponašanja odraslih i žele raditi isto što i njihovi roditelji, a to je upravo savršeno vrijeme da ih počnete uvoditi u kućanske poslove.

 

Zadaci za djecu primjereni dobi

Prije nego što djeci podijele kućne poslove, roditelji moraju shvatiti koje su mogućnosti njegovog djeteta. Najvažnije je da svom djetetu date zadatke primjerene dobi. Djeca bi poslove trebali doživljavati kao igru i trebali bi dobiti zadatke s kojima se mogu nositi. Važno je da znate da se mala djeca ne mogu usredotočiti dulje od nekoliko minuta, stoga se držite poslova u jednom koraku koje radite sa svojim djetetom. Kada djeca dođu u predškolsku dob tada su spremni na zadatke od dva ili tri koraka.

Popisa kućnih poslova za djecu koji su pogodni za malu djecu i predškolsku djecu:

 

Razvrstavanje igračaka

Malu djecu možete naučiti razvrstavanju igračaka pa tako pripremite nekoliko posuda za: bebe, kocke, autiće, životinje, plišane igračke... Kroz razvrstavanje igračaka možete i krenuti s brojanjem pa svaki predmet dodan u posudu možete prebrojati.

Stavite rublje u košaru

Pokažite im gdje stoji prljavo rublje i zamolite ih da nakon što skinu prljavu odjeću da ju odnesu u košaru, pogotovo ako imaju svoju posebnu košaru to će im biti dodatni poticaj da ju napune :) Razvrstavanje i spajanje čistih čarapa također je zabavno za djecu.

Postavljanje stola

Već s 3-4 godine dijete može zajedno s vama sudjelovati u postavljanju stola za objed. Dajte djetetu da postavi podmetače, salvete i pribor, a vi se pobrinite za lomljive stvari češe, tanjure...

Stavite prljavo posuđe u sudoper/perilicu

Dijete predškolske dobi je sposobno da prljavo posuđe može odložiti u sudoper i napuniti perilicu, ako se radi o lomljivom posuđu svakako budite nadzor.

Odlaganje smeća

Dok su manji 2-3 godine mogu bacati papiriće i omote od hrane i to će im sigurno biti zabavno, a kako budu rasli mogu kupiti vrećice od smeća po stanu/kući, a kad narastu dovoljno veliki 6-7 godina mogu smeće iznositi i u mjesto za odlaganje smeća izvan kuće/stana.

Pranje voća i povrća

Ovo je siguran i zabavan način da djeca sudjeluju u pripremanju obroka. Kako djeca budu starija dajte im i mogućnost da si sami pripreme sendvič prema njihovoj želji.

Brisanje ravnih površina kao što je kuhinja

Djeci je super da i oni mogu u isto vrijeme brisati dok i vi brišete, dajte im krpu i neka brišu, bez obzira kako će to prvi puta biti obrisano nemojte ih obeshrabriti dopustite im neka se osjećaju korisno.

Nahranite kućnog ljubimca

Ovaj dječji zadatak zahtijeva fine motoričke vještine koje se još razvijaju kod male djece, nešto malo veća djeca (oko pete godine) obožavaju zadatak punjenja posuda s vodom i sipanja gogljica u posudicu za macu ili psa.

Pospremiti krevet

Dopustite im da sami slože svoj krevet kako žele, pomozite im ako vas zatrebaju. Ovo nije težak zadatak, ali je potrebno malo vježbe, na kraju neka sami odaberu neku plišanu igračku koju žele staviti na krevet.

 

Tablica obaveza

Postoji puno mogućnosti i varijanti kako napraviti kreativnu tablicu prema kojoj će dijete znati što je od kućnih obaveza njegovo. Svakako u nju dodajte i vaše obaveze jer tako će se dijete osjećati kao ravnopravni član zajednice sa svojim zadacima.

Motiviranje djece za obavljanje poslova

Iako tablica obaveza može pomoći motivirati djecu, postoje dodatni načini da osigurate da popis zadataka vašeg djeteta postane popis želja za obavljanjem.

Pripazite na govor

Kada govorimo o kućnim poslovima za djecu pokazalo se da korištenje riječi "pomoćnik" značajno više motivira djecu od 3 do 6 godina nego korištenje riječi "pomaganje".

Povežite pohvale sa zadatkom

Hvaliti djecu s razlogom najbolja je motivacija jer ništa nije bolje od odobravanja roditelja da su napravili nešto dobro. Umjesto da kažete: "Sjajno si to odradila" recite svom djetetu što točno cijenite i zašto. Na primjer: „Hvala što si postavila salvete i pribor na stol to je bila velika pomoć za pripremu večere". Ako znaju što su vam i koliko pomogli i da su vam olakšali pripremu večere vrlo vjerojatno će to rado ponoviti.

Nagradite pomaganje u kućanskim poslovima

Većoj djeci treba malo veći poticaj pa je u redu da ih ako skupe određeni broj plusića na tablici obaveza kroz mjesec nagradite nečim za njihov trud i rad.

 

Djeca koja u ranoj dobi dobiju zadatke primjerene dobi odrastaju u tinejdžere kojima je normalno pomagati mami i tati i to im ne stvara problem jer imaju stvorenu naviku. Ako počnete dovoljno rano stvorit ćete si obiteljsko okruženje u kojem će svatko napraviti dio i nitko se neće osjećati da sve mora sam.