Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pet važnih rečenica za vaše dijete

Pet važnih rečenica za vaše dijete
wavebreakmedia ltd / Shutterstock

Svakodnevni tempo života ne ostavlja nam puno vremena za razmišljanje i promišljanje na koji način pristupamo i razgovaramo sa svojom djecom.

Svaki roditelj se trudi napraviti i odgojiti svoje dijete na najbolji mogući način i da na kraju izađe u samouvjerene, sretne i zadovoljne ljude.
Uočavanjem njihovih nepoželjnih ponašanja trudimo se ispraviti ih i postaviti ih na pravi put.

Koliko god se trudili i željeli sve najbolje ponekad i roditelji kažu nešto što nije uvijek poželjno. Da bi ih ohrabrili i pomogli im da se izgrade u kvalitetne mlade ljude donosimo vam nekoliko izjava koje bi svako dijete trebalo čuti:

 

Hvala ti

Obavezno se zahvalite djetetu kad vam nešto donese, napravi ili je jednostavno ispoštovao dogovoreno. Lijepo je da mu se zahvalite da i ono osjeti i nauči biti zahvalan. Djeca u svem žele kopirati svoje roditelje tako će i ako vide od vas da je lijepo da se nekom zahvalite pa makar i na malim stvarima ako vam je netko pridžao vrata ili vam podigao papir koji vam je ispao... na vašem primjeru će i vaše dijete naučiti zahvaliti i za male stvari.

 

Volim te

Osim djelima, lijepo je djetetu i reći volim te. Dijete sigurno zna da ga volite, ali je lijepo da to čuje od vas i da zna da na vas može uvijek računati.

 

Oprosti

Svi ponekad griješimo, u svakodnevnom životu, a i u odgoju. Ima teških dana i ponekad se teško kontrolirati, povisimo glas i bude nam žao. Upravo su to trenutci kad možemo reći oprosti nisam trebala/trebao vikati i roditelji griješe, ali važno je osvijestiti i pokušati se kontrolirati. Tako im pokazujemo da je dobro prepoznati kad smo pogriješili i ispričati se, te ih učimo da i oni znaju prepoznati da su pogriješili i da im ne pada teško ispričati se za svoj propust.

 

Tražite ih mišljenje

Razgovarajte s njima i pitajte ih što oni misle o određenoj temi ili izazovu koji imate. Nemojte sami donositi odluke u kojima mogu i djeca sudjelovati, oni će se osjećati jako važno i bitno da se i njih pita što misle o određenoj temi. Ako ih stalno štitite i odlučujete umjesto njih ne dozvoljavate im da sami razmišljaju i da se razvijaju.

 

Pohvalite ih za trud

Nikad ih nemojte uspoređivati s drugima i govoriti im: Kako on može, a ti ne? To nije motivirajuće. Pohvalite dijete ako se dugo trudilo da nešto napravi i konačno je uspjelo ili je blizu cilja, ohrabrite ga pohvalom to će mu biti samo poticaj da se i dalje nastavi truditi.