Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zašto je igra važna?

Zašto je igra važna?
Oksana Kuzmina / Shutterstock

Kada ste bili dijete igra je vjerojatno bila aktivnost kojom ste se svakodnevno bavili, jedva ste čekali da pojedete ručak, stresli sa sebe preostale mrvice i ostatke mrkve iz juhe i hitro se vratili svojoj igri.

Igri u kojoj je sve moguće, gdje kauč u trenutku može postati brod, tepih mjesto s krokodilima, a daljinski upravljač dalekozor kojim ćete tražiti gusare. U igri je zaista sve moguće, igra ima tu moć da može oživjeti različite predmete, stvoriti nove svjetove, odigrati scene koje smo proživjeli, zamisliti nezamislivo i stvoriti nova pravila.

Zanimljiva mi je rečenica da je igra najvažniji posao djetinjstva, ono što često mi odrasli zaboravimo i usmjerimo se na stvari koje dijete treba naučiti, kojima treba ovladati i kakvo bi trebalo biti. Međutim već samom igrom dijete ulazi u svijet učenja i istraživanja. Igra je taj maleni kotačić koji pomaže djeci u upoznavanju svijeta, shvaćanju kako funkcionira i kako se oni mogu ponašati.

Kako bismo mogli znati što je tvrdo, mekano, toplo ili hladno kada to ne bismo iskušali na sebi. Prve dječje aktivnosti kada sve stavljaju u usta ili sve što se nalazi na stolu bace imaju baš tu svrhu da istraže te predmete i vide kakvi su. Igra se zatim počinje razvijati, od početne samostalne igre kada dijete lupka kockicama do paralelne igre pored druge djece, simboličke igre u kojoj djevojčice u trenu mogu postati princeze, a dječaci policajci. Do suradničke igre s prijateljima i igre s pravilima. Igra ima svoj razvoj i povezana je s razvojem dječjeg mišljenja.

Jedan od najvažnijih elemenata igre je sam proces, uključenost u igru, nije važan postignuti cilj, djeca uživaju u samoj igri. Ponekad se roditelji pitaju …Ali dijete nije ništa izradilo, počeli smo slagati, a nismo dovršili, kako to, dijete neće naučiti ništa što je važno za život. Međutim tom djetetu vjerojatno u toj igri nije bilo važno što će nastati, nego mu je možda bilo važno to što je roditelj uključen u igru i predan tome što zajedno rade, što zajedno otkrivaju načine kako nešto napraviti, zajedno se smiju i provode vrijeme zajedno.

Za dijete predškolske dobi važna je nestrukturirana, spontana i slobodna igra. Američko pedijatrijsko društvo navelo je različite dobrobiti koje nastaju uslijed dječje slobodne igre; od kognitivnog, socijalnog, emocionalnog i motoričkog razvoja. U slobodnoj igri dijete koristi svoju kreativnost, razvija maštu, uči kako surađivati s drugima, dijeliti i rješavati sukobe, vježba donositi odluke, razvija se spremnost za učenje.

Dakle iako se odraslima simbolička igra kuhanja s prijateljima može činiti nesvrhovita i da dijete ništa ne uči. Dijete ovdje može zadovoljiti potrebu za moći tako što će pripremati jelo za druge, može brinuti o drugima, može se dogovarati što će skuhati i kako će postaviti jelo na stol. Može koristiti različite predmete koji će postati tjestenina i meso, može se osjećati uspješno i tako jačati svoje samopouzdanje. Igra zaista nudi različite čarobne mogućnosti.

Dijete se zapravo izražava igrom. To što dijete uvijek bira biti veterinar i brinuti o životinjama ili morski pas koji će pojesti sve životinje,  govori nešto o njegovom trenutnom pogledu na svijet. Iz dječje igre možemo vidjeti kako doživljava i konstruira svijet, kakav želi da bude i što ga muči. Ono što se dijete bira igrati motivirano je njegovim unutarnjim procesima, željama ili strahovima. Nedostatak slobodne igre utječe na emocionalni razvoj, poteškoće pažnje i koncentracije, samoregulacije te povećanje anksioznosti i depresivnosti. 

Igra je dobra, jer dijete igrajući se ima mogućnost upravljati svojim emocijama, regulirati strah, ljutnju i  tako vježbati samoregulaciju. Mnogi problemi kod djece mogu se olakšati kada se roditelj posveti djetetu na zaigran, uključen i empatičan način. Takva njegujuća igra stvorit će kod djece osjećaj prihvaćanja, harmonije i radosti, a  djetetu će pomoći u razvoju strpljenja, suradljivosti, samoregulacije i stvaranju kvalitetnih odnosa s drugima. Vrijeme provedeno u igri s djecom nikad nije uzaludno potrošeno. Dawn Lantero

Umjesto kraja, preporučujem vam neke jednostavne igre s djecom za koje sve već imate kod kuće…

Pregled dlanova - uzmite djetetovu ruku i dlan te istražujte male crtice, madeže, ranice koje su možda nastale, pričajte o njima, pokažite interes, čuđenje i divljenje tim malim crticama. Kasnije ih možete namazati kremom i tako njegovati.

Ljuljanje djeteta u dekici – djeca obožavaju ovu aktivnost, dijete legne na sredinu dekice, a roditelji  ga zaljuljaju kao u velikoj ljuljački. Uz to možete i otpjevati neku pjesmicu za dijete.

Posadite vrt na leđima – igra je kao ugodna masaža, na leđima pripremite zemlju, posadite različito bilje i zalijte je, djeca vole ovu aktivnost, a često i oni voli posaditi vrt na vašim leđima.

Puhanje balončića od sapunice – pušite balone od sapunice, a druga osoba neka određenim dijelom tijela treba uloviti balončić.

Košarka s folijom -  s onim malo aktivnijima, prihvatite njihovu aktivnost i igrajte se na taj način. Uzmite foliju otrgajte je na dijelove, napravite kuglice koje zajedno možete bacati u neki koš. 

Zagonetke za djecu - za nešto stariju djecu (4+) jedna od najboljih igara za razvijanje promišljanja i zaključivanja jesu zagonetke. One osim što razvijaju govor, obogaćuju rječnik, ali i razvijaju pamćenje, zaključivanje i koncentraciju.