Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Važnost rutina u djetinjstvu

Važnost rutina u djetinjstvu
Antonio Guillem / Shutterstock

Ljudi su bića navika i rutine. Naš mozak nastoji sve što radimo pretvoriti u rutinu i time uštedjeti svoju energiju.

Važnost rutina seže od početka našeg života, stoga ih ne smijemo zanemariti kod djece. Rutine imaju veliku ulogu u osjećaju sigurnosti, povjerenja i samostalnosti kod djece, uvjetuju njihova ponašanja, a često su odraz i nekih širih obiteljskih vrijednosti.

Konzistentnost u dnevnim radnjama uči djecu odgovornosti i osjećaju kontrole, stoga je korisno njegovati ih od malih nogu. Svako dijete, od najranijih trenutaka u životu, traži sigurnost i predvidljivost. Strukturirane dnevne aktivnosti i rutine mogu oblikovati njihov život, pružajući im čvrst temelj za budućnost.

 

Zašto su rutine važne?

Prirodna reakcija kod djece na nove situacije, ljude ili okolinu je strah. Strah od nepoznatog proizlazi iz prirodnog instinkta opreza koji pomaže u očuvanju sigurnosti, a posebno je izražen kod djece zbog nedostatka iskustva i razumijevanja.

Nepoznato dolazi zajedno s osjećajem gubitka kontrole. Upravo iz tog razloga, rutine stvaraju siguran okvir djetetu. Djeca se boje nepoznatog, bilo da je riječ od novoj hrani na njihovom tanjuru ili velikim životnim promjenama, poput selidbe, roditeljske rastave i slično. Uspostava rutina donosi im ugodu i konzistentnost.

Osim toga, kroz postojanje određenih rutina, djeca razvijaju svoju samoregulaciju i disciplinu. Rutine zahtijevaju pridržavanje određenih pravila i redoslijeda. Kroz tu praksu, djeca uče odgoditi trenutno zadovoljstvo radi dugoročnog cilja, a upravo to je ključ samoregulacije.

 

Kako uspostaviti rutine kod djece?

Nikada nije prerano

Ako želite uspostaviti rutinu kod svog djeteta, korisno je krenuti od rane dobi. Novorođenče će zahtijevati jednostavne rutine, poput rutine hranjenja i spavanja. Kasnije u njihovu rutinu možete uvrstiti i druge stvari, bilo da je riječ o pranju zubi ili igranju na otvorenom. Budite kreativni i mudri, neka rutina potakne ponašanje koje želite njegovati.

Uključite dijete u proces

Čak i mala djeca mogu biti kreativna u stvaranju svojih rutina. Uključite ih u proces tako što ćete im dati određene zadatke ili izbore kako bi osjećali da imaju kontrolu nad svojim rasporedom.

Budite dosljedni i strpljivi

Rutine se ne stvaraju preko noći. Da bi nešto postalo rutina, potrebno je jako puno ponavljanja, ispravaka i prilagodbi. Drugim riječima, od vas se očekuje puno strpljenja i razumijevanja.

Pohvalite pozitivno ponašanje

U procesu kreiranja rutine, važno je pohvaliti dijete za određena ponašanja kako bi shvatili da određena njihova djela imaju pozitivan utjecaj. Osim toga, pohvalom ponašanja potičemo i razvoj fleksibilnog načina razmišljanja kod djece, odnosno potičemo želju za nastavkom ulaganja truda.

Budite primjer

Djeca uče po modelu. Pokažite djetetu kako se suočavate s određenim nepovoljnim okolnostima, ali i kako ste ustrajni u određenim ponašanjima i svojim rutinama.
Kreiranje, uspostavljanje, a potom i održavanje rutina zahtijeva trud i predanost. U cijelom ovom procesu ključni su dosljednost, strpljenje i podrška.

Rutine su važan dio djetinjstva, pomažu djeci u njihovom emocionalnom, kognitivnom i socijalnom rastu, a njihovom uspostavom postavljamo temelj za uspješniju budućnost i nošenje s novim izazovima.