Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Suho i sekundarno utapanje u djece

Suho i sekundarno utapanje u djece
Dmitry Naumov / Shutterstock

Tijekom ljetnih mjeseci ali i tijekom godine postoji rizik od „suhog ili sekundarnog” utapanja u djece.

Najčešće govorimo o mlađoj dobnoj skupini koja još nisu dobri plivači. Incident utapanja se može dogoditi u morskoj ali i u slatkoj vodi u bazenu, kadi ili u moru. Utapanje se rjeđe može dogoditi i kod odraslih osoba ali zbog neiskustva i dobne skupine češće je u dječjoj dobi.

 

Što je to suho utapanje u djece?

O „suhom utapanju” govorimo kada se umjesto zraka udahne voda koja ne dopire skroz do pluća već dovodi do grča glasnica i to najčešće nakon što se dijete kupalo u vodi-zagrcnulo pa dijete počne otežano disati. Takvi simptomi se javljaju odmah nakon incidenta u vodi, za razliku od sekundarnog utapanja.

 

Sekundarno utapanje

Kod „sekundarnog utapanja” voda dopire skroz do pluća pa se javljaju simptomi otežanog disanja te nastaje plućni edem. Razlika je što simptomi mogu početi odmah nakon incidenta ili unutar 24 sata od incidenta utapanja tj. zagrcavanja.

 

Obje vrste utapanja se javljaju u vrlo malom broju djece ali zbog neupućenosti okoline treba govoriti, pisati i educirati pučanstvo o ovom problemu kod djece. Najviše slučajeva suhog utapanja opisuje se u stranoj literaturi. Iako većina kuća kod nas nema bazene, incident se može dogoditi i u kadici ili dječjem malom bazenu pa je velika važnost educirati roditelje da prilikom kupanja nikada ne ostavljaju dijete bez nadzora.

Također isto vrijedi i prilikom ljetovanja i kupanja djece u moru. Svako ljeto boravkom na našoj obali svjedočim koliko djece se kupa bez stalnog nadzora roditelja što je vrlo opasno i ugrožava život djeteta.

 

Koji su simptomi suhog utapanja?

U oba slučaja utapanja javljaju se simptomi otežanog disanja i aspiracije vode:

  • kašalj
  • otežano disanje (dispneja)
  • bolovi u prsima
  • povraćanje
  • promjene ponašanja (razdražljivost, pospanost zbog nedovoljnog dolaska kisika do mozga pa sve do gubitak svijesti i smrtnog ishoda)

 

Ako roditelj nakon incidenta u vodi primijeti bilo koji od ovih simptoma potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć, a u slučaju težih simptoma - poremećaja svijesti, povraćanja i pospanosti dijete odvesti odmah u bolnicu gdje će mu se pravovremeno pružiti adekvatna pomoć.

 

Liječenje suhog utapanja

Samo liječenje suhog utapanja je vrlo jednostavno i uspješno ako se na vrijeme prepoznaju simptomi i dijete odvede u bolnicu. Na žalost može doći i do smrtnog ishoda baš zbog neprepoznavanja simptoma, te zakašnjelih reakcija roditelja. Liječenje se provodi u bolnici, a sastoji se od primjene kisika i diuretika - lijekova kojim se dijete izmokri pa se i plućni edem smanjuje.

Dijete ostaje na opservaciji u bolnici do nestanka simptoma i plućnog edema koji ugrožava život djeteta.

Najvažnije je u slučaju bilo kojih od navedenih simptoma nakon kupanja u moru ili bazenu dijete nadzirati kako bi se na vrijeme poduzele mjere i prevenirao smrtni ishod.
Pazeći vaše mališane, posebno tijekom večernjih kupanja ili kupanja u moru i bazenu Vi kao roditelji omogućit ćete im sretno i zdravo djetinjstvo.