Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Skidanje visoke temperature kod djece

Skidanje visoke temperature kod djece
Ilike / Shutterstock

Povišena temperatura tijela, znači da je naš vrlo precizni termostat (termoregulacijski centar u mozgu) dobio uputu da treba povisiti „radnu“ temperaturu tijela, da se može bolje obraniti od virusa i bakterija.

Povišena temperatura nije neprijatelj, kojega treba hitno i odmah potpuno „dotući“. Ona je znak da je tijelo napadnuto od virusa ili bakterija.

Roditelji obično doživljavaju povišenu temperaturu kao opasno stanje, zadnjih pola stoljeća zavladala je „fever fobija“ /neracionalan srah od povišen temperature, a zapravo je potrebno samo nešto znanja, toplomjer i sirup/čepići protiv temperature.

 

Zašto se povisi temperatura tijela?

Naše tijelo ima ugrađen vrlo precizan termostat (termoregulacijski centar u mozgu) koji je namješten da održava temperaturu tijela od 37 do 38 °C . Kada nas napadnu virusi i bakterije termostat povisi „radnu“ temperaturu radi bolje obrane organizma, ali do strogo određene gornje granice , do najviše 41 °C (iznimno  rijetko do 42°C!). 

Da temperatura ne bi prešla tu gornju granicu brinu naši prirođeni, unutarnji antipiretici (kemijske tvari u tijelu koje snižavaju temperaturu) kao i promjena načina rada termoosjetljivih stanica mozga.

 

Kako pomaže malo povišenje temperature tijela?

Dokazano je da malo povišenje tjelesne temperature poboljšava funkciju imunološkog (obrambenog) sustava. Povećava se aktivnosti bijelih krvnih stanica (leukocita), potiče se proizvodnja obrambenog interferona i aktivacija obrambenih T stanica.

Virusi i bakterije se najbolje razmnožavaju i rastu pri normalnim vrijednostima tjelesne temperature, dok se njihov rast usporava pri povišenju temperature.

Primjerice, rinovirusi koji su najčešći uzročnici prehlade najbolje uspijevaju na 33°C, što predstavlja približnu vrijednost temperature u nazofarinksu (sluznici nosa i ždrijela). Ostali virusi osjetljivi na temperaturu ne mogu rasti na temperaturama višim od 37,5°C , stoga uzrokuju manje simptoma.

 

Može li povišena temperatura oštetiti dijete?

Povišena temperatura ne može oštetiti dijete, jer je znak obrane od infekcije, a nije bolest.
Svakako da je povišena temperatura neugodna ali ne i opasna pojava. Roditelji se trebaju naoružati znanjem, uvježbati preventivne  postupke za skidanje temperature i tako djetetu olakšati akutnu bolest.

Roditelji prema izgledu djeteta mogu posumnjati da ono ima povišenu temperaturu. Dijete je mirnije ili plačljivo, zažarenog lica ili blijedo, oči su zacakljene.
Zimica/ tresavica.

Kada je tijelo napadnuto (od virusa, bakterija) potrebna je viša „radna“ temperatura da se obrani. Tada se naš termostat u mozgu namješta na novu, višu vrijednost. Ovaj proces namještanja termostata na višu vrijednost, obično prati zimica/tresavica: djetetu je hladno i drhti, koža je hladna i bljeđa, posebice dlanovi i tabani („čelo vruće, ruke hladne“), otkucaji srca i disanje su ubrzani.

Ponekad je prisutna tresavica, snažno drhtanje tijela nerijetko praćeno cvokotanjem zubića. Ovi simptomi plaše roditelje, nisu ugodni djetetu  ali ga ne mogu oštetiti. U tom momentu dijete ne treba dodatno rashlađivati, upravo suprotno. Kada se termostat podesi/namjesti na novu višu vrijednost, to je povišenje temperature tijela. Zimica prestaje.

 

Dehidracija

Kada se temperatura povisi, a dijete (osobito mlađe) i povraća, može doći do gubitka tekućine (dehidracije). Potreba za tekućinom se povećava. Prvi znak nedostatka tekućine jest suhoća usana, odnosno obloženost jezika koji postaje bijel. Djetetu treba učestalo nuditi tekućinu (ne hranu).

 

Febrilne konvulzije

Pojačana reakcija, hiper podražljivost nezrelog mozga na promjenu tjelesne temperature, kod 5%  mlađe djece može dovesti do febrilnih konvulzija (fraz). To je poremećaj sličan epileptičkom napadu, kratkotrajni gubitak svijesti i prestanak disanja. Fraz roditeljima djeluje vrlo dramatično, ali ne oštećuje dijete. Konvulzije nastaju najčešće kod naglog porasta temperature, ali i kod naglog pada temperature.

Pojačana reakcija, hiper podražljivost nezrelog mozga na promjenu tjelesne temperature se ne može spriječiti. Ali se znanjem i uvježbavanjem preventivnih postupaka, dok je dijete zdravo, može djetetu olakšati akutna bolest i spriječiti duljina trajanja febrilnih konvulzija.

 

Kako postupati kod povišene temperature?

Neophodno je imati nešto znanja, toplomjer i sirup/čepići protiv temperature.

 

Kada započeti skidanje temperature/Prag za početak antipireze

Unatoč dokazima da je povišena temperatura tijela, evolucijsko dostignuće podrške i pomoći u prevladavanju akutnih infekcija roditelji doživljavaju povišenu temperaturu kao opasno stanje ili neugodu koju treba hitno, odmah eliminirati. Zadnjih pola stoljeća zavladala je „fever fobija“, neracionalan srah od povišen temperature. Povišene temperatura (vrućica, groznica) nije bolest, već znak infekcije organizma. Tu infekciju je potrebno liječiti.

Stručne smjernice koje propisuju postupke za skidanje visoke temperature u svijetu su neujednačene i slabije usklađene s novijim spoznajama. Primjerice, prag na kojem treba započeti antipirezu  je vrlo širok od 37,5 do 40,5 stupnjeva! Medicinske studije su pokazale da većina zdravstvenih djelatnika smatra da je rizik štetnog djelovanja iznad 40°C , ali  više od 90% liječnika propisuje antipiretičku terapiju pri temperaturama nižim od 39˚C. Danas je u praktičnom radu postavljen  prag za antipirezu 38-38,5˚C. Nijedna od  visokokvalitetnih medicinskih studija ne propušta naglasiti da liječenje antipireticima može biti štetno.

 

Kako djetetu mjeriti tjelesnu temperaturu?

Dobro je da roditelji prije nego li se dijete razboli savladaju barem osnovna znanja o temperaturi svoga djeteta, mjerenju temperature te postupcima kod povišene temperature.

Temperatura tijela se mijenja tijekom dana, ujutro je nešto niža a navečer nešto viša, ta oscilacija temperature je karakteristična za svako dijete. Provjerite koja je uobičajena temperatura vašega djeteta! Jasno dok je zdravo!

Danas je na tržištu obilje različitih toplomjera (termometara), razlikuju se po preciznosti, cijeni, kao i tehnici mjerenja.
Najčešće se koriste klasični, digitalni i infracrveni toplomjeri, a rjeđe električni, „duda varalica“ i drugi. Svaka vrsta toplomjera ima svoje prednosti i mane. Izmjerene vrijednosti među toplomjerima mogu varirati od 0,5 °C do 1,0 °C. Skuplji toplomjer ne znači da je i bolji.

 

Klasični toplomjeri

Sadrže obojeni alkohol ili bezopasnu mješavinu galija i indija. Prema direktivi Europske unije živini toplomjeri nisu u prodaji od 2009. godine. Klasični toplomjeri vrlo su pouzdani i jeftini ( oko 7 eura). Toplomjer se, bez pomicanja, treba držati s vrškom u pazušnoj jami 4 do 5 minuta. Kod dojenčadi praktičnije je i preciznije rektalno („u guzi“) mjerenje temperature. Dio stručnjaka smatra da takav način mjerenja ipak treba izbjegavati. Toplomjer se nježno umetne u djetetovu „guzu“ dok vrh bude nevidljiv (6 do 12 mm) i drži 2 minute.

 

Digitalni toplomjer

Temperatura se mjeri 10 do 60 sekundi (ovisno o preporuci proizvođača), a zvučni signal oglašava kraj mjerenja. Cijena je oko 10  eura.

 

Beskontaktni infracrveni toplomjer

Služi za mjerenje u uhu i na čelu. Cijena je oko 50 eura.

Tjelesna temperatura može se mjeriti ispod pazuha (aksilarno),  u ustima (oralno), „u  guzi“ (rektalno), u uhu ili na čelu.

U djece je najpouzdanije aksilarno mjerenje. Rektalno mjerena temperatura viša je za 0,5 °C od aksilarne. Mjerenje u uhu često je neprecizno, a kvaliteta digitalnih i infracrvenih toplomjera vrlo različita. U djece je zabranjeno mjerenje tjelesne temperature u ustima. Preporučuje se mjerenje elektroničkim-digitalnim toplomjerima pod pazuhom te infracrvenim termometrima u uhu, bez obzira na dob djeteta.

 

Lijekovi za snižavanje tjelesne temperature

Paracetamol sirup i čepići (za bebe, za djecu) primjenjuje se u dozi od 10 do 15 mg/kg tjelesne težine, svakih 4 do 6 sati. Maksimalna dnevna doza je 40 do 60 mg/kg. Paracetamol snižava tjelesnu temperaturu za 1 do 2 °C unutar 2 sata od primjene.

Daje se djeci iznad 2 mjeseca života . Ako dijete povraća daje se čepić „ u guzu“. Stoga je vrlo praktično i preporučujem nabaviti Paracetamol u obliku, i sirupa i čepića .

Ibuprofen sirup i čepići– za djecu stariju od 6 mjeseci, u dozi od 5 do 10 mg/kg, svakih 6 sati. Maksimalna dnevna doza je 40 do 60 mg/kg. Najveći učinak postiže se 2 do 4 sata od davanja. Djeci se daje iznad 6. mjeseca života.

Kada je visoka temperature iznad 39 ˚C i sporo pada, preporučuje se kombinacija istovremenog davanja paracetamola i ibuprofena, oralno i rektalno, ili naizmjenično davanje lijekova  u razmacima od 2 do 3 sata.

Voltaren čepić ne preporučuje davati djeci kod povišene temperature.
Andol, aspirin zabranjuju se za snižavanje tjelesne temperature u djece do 15. godine života, zbog mogućih neželjenih nuspojava, opasnih za dijete.

 

Fizikalne metode za snižavanje temperature

Iako se u praksi preporučuju različite metode vanjskog rashlađivanja djeteta (trljanje mlakom spužvicom, kupke u mlakoj vodi) novije kliničke studije dokazuju da je smanjenje temperature vanjskim hlađenjem kratkotrajno, a djetetu vrlo neugodno. Dokazano je da neusklađenost, između zadane vrijednosti termostata u mozgu i temperature kože, dovodi do periferne vazokonstrikcije (sužavanja krvnih žila) i metaboličke proizvodnje topline, što rezultira zimicom/drhtavicom i povećanom nelagodom djeteta.

Kvalitetne medicinske studije zaključuju da početno malo smanjenje tjelesne temperature, nije vrijedno potencijalne nelagode i uznemirenosti djeteta.
U praksi se koriste raznolike metode za rashlađivanje  vlaženje spužvom natopljenom u mlakoj vodi, od čela do stopala, “mlake kupke”, uranjanje djeteta u kadu ili tuširanje mlakom vodom. Temperatura vode treba biti 29 do 32 °C. Nikada se djeca ne uranjaju u hladnu vodu. Osim što je djetetu vrlo neugodno, izaziva drhtavicu i daljnje povišenje tjelesne temperature.

 

Mlake kupke uvijek se kombiniraju s antipiretikom, koji treba dati djetetu 20 do 30 minuta prije kupke da se omogući njegovo djelovanje.

 

Trljanje kože alkoholom se zabranjuje, jer se alkohol upija kroz kožu ili se udišu alkoholne pare pa može uzrokovati trovanje.

Ostale mjere obuhvaćaju boravak u primjereno zagrijanoj i prozračenoj prostoriji (temperatura u prostoriji gdje dijete boravi ne bi smjela biti viša od 22 °C), odijevanje u laganu pamučnu i prozračnu odjeću, pokrivanje laganim prekrivačem. U momentu zimice (to je period namještanja termostata na više vrijednosti temperature), dijete treba utopliti.

 

Važno je znati!

    • Povišena temperatura nije neprijatelj, kojega treba hitno i odmah potpuno „dotući“. Ona je znak da je tijelo napadnuto od virusa ili bakterija i da se brani.
    • Zadnjih pola stoljeća zavladala je „fever fobija“ /neracionalan srah od povišen temperature, a potrebno je samo nešto znanja, toplomjer i sirup/čepiće protiv temperature.
    • Roditeljska skrb tijekom bolesti, je najvažniji čimbenik kako za trenutnu dobrobit tako i za dugoročno zdravlje djeteta. Važno je, da je roditelj educiran o ulozi povišene temperature, da smanji strah, da bi mogao opuštenije i primjerenije pristupiti problemu i tako značajno smanjiti tegobe bolesnog djeteta.