Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Savjeti psihologa kako s djecom što lakše preživjeti izolaciju

Savjeti psihologa kako s djecom što lakše preživjeti izolaciju
Liderina / Shutterstock

Vrijeme koje provodimo u izolaciji teško je svima, vama roditeljima kao i vašoj djeci. S obzirom na dob i djeca će drugačije reagirati na novonastalu situaciju.

Maleni će uživati što su napokon svi doma i tu su cijelo vrijeme, oni malo veći kukat će kao im je dosadno dok će tinejdžeri biti upravo naporni sa svojim durenjem oko činjenice da ne mogu izlaziti s društvom van.

Uz sve to, tu je i vaše stanje, tu su i vaši strahovi, napadaji panike, odnosi s partnerom / partnericom kao i činjenica da ni sami niste najpametniji oko toga što poduzeti, kako se ponašati i što će nam budućnost donijeti.

U situaciji krize naše greške dolaze u prvi plan. Sve ono što smo mogli inače bolje raditi, sad bi nam moglo predstavljati baš ozbiljnu prepreku miru u kući. Primjerice, ako se vaša djeca inače ne znaju sama zaigrati, sad bi vam moglo biti izazovno pronalaziti stalno nove načine animacije vlastite djece.

Sjetite se, niste animatori nego roditelji: pravila i granice postoje za dobro svih nas i daju nam priliku za rast. Vama će pravila i granice dati priliku za malo vremena za samoću, a djeci priliku za otkrivanje vlastite mašte i kreativnost. Istraživanja odavno govore da je dosada prvi razlog za poticanje razvoja mašte kod djece (ali i kod odraslih).

To možemo vidjeti svaki dan, s obzirom na količinu kreativnih video materijala koje možemo svakodnevno vidjeti na internetu. Dosada je dobra za djecu pa ih pustite da se dosađuju u privatnosti vlastite sobe. Za početak neka to bude po pola sata, a to vrijeme dobro je povećavati u danima koji slijede.

Ako su djeca jako mala i nemate opciju osamljivanja, podijelite vrijeme sa svojim partnerom / partnericom. Nema potrebe da ste oboje u igri, hranjenju, presvlačenju, uspavljivanju, kupanju i ostalim stvarima cijelo vrijeme. No, čak i za malu djecu vrijedi pravilo da nešto vole slušati ili gledati. Dok je dijete zabavljeno omiljenim sadržajem, pričajte s partnerom / partnericom, to nije vrijeme za mobitele i vijesti koji vam neće donijeti mir. To je vrijeme za vježbu disanja, meditaciju ili samo zagrljaj. Kupujte mir kad god za tim imate priliku.

Vaše dijete radit će stvari koje vidi od vas

Ako vas je cijela situacija natjerala da odustanete od nekih rutina koje su vam inače pomagale, pokušajte im se vratiti čim prije. Spremajte, vježbajte, hranite se redovito (ne i preredovito), pričajte, dijelite osjećaje i pokušajte svojim ponašanjem uliti dozu sigurnosti vašoj djeci.

Ma kako bila neizvjesna budućnost koja nas čeka, vaše dijete se ne mora s tim nositi na isti način kao i vi. Budite dobar model djeci jer i njima je teško, situacija je neobična i ne trebamo ju dodatno svi otežavati s tim da narušavamo model dobrog roditelja.

Budite dosljedni i dalje, a ako vam je to bilo izazovno i prije, sad je prilika da dosljednost unaprijedite.  Razmislite, držite li se vlastitih pravila? Na ove dane teško je nekad reći djetetu da se drži pravila jer mu imamo potrebu ugoditi pa će tako malo više igrati plejku nego što smiju, malo će duže ostajati budni, a možda će im se dozvoliti i da budu nešto direktniji u komunikaciji s nama, da ne kažem bezobrazniji. Ako je dijete prekršilo pravila što se događa? Odustajanje od poštivanja pravila narušava dobro poznatu strukturu i donosi nemir - i vama i njima.

Potaknite razgovor o novoj situaciji i koronavirusu. Ne možete znati oko čega je dijete zabrinuto (i je li zabrinuto) ako niste potaknuli razgovor. Djeca su  također izložena informacijama i interpretiraju ih na svoj način. Dobro je potaknuti razgovor, a za njega možete koristiti sljedeća pitanja:

 • “Puno se priča o koronavirusu u zadnje vrijeme. Što ti znaš o tome?”
 • “Što ti misliš o ovoj situaciji?”
 • “Kako se osjećaš u vezi s tim?”
 • “Imaš li neka pitanja koja me želiš pitati?”
 • (preuzeto od američke pedijatrijske udruge)

Informacije koje dijelite s djecom, bila ona velika ili mala, neka budu usmjerena na ono što društvo trenutno poduzima po pitanju virusa, a ne informacije koje izazivaju paniku ili dodatnu zabrinutost. Pomoći će djeci usmjeriti se na pozitivne ishode, a ne na neizvjesnost situacije. Pomoći će i vama sagledati situaciju iz drugog ugla, a budući da je budućnost neizvjesna, mogući su i pozitivni ishodi. Idemo se baviti njima!

Osjećaji zabrinutosti, straha ili panike normalni su u ovakvim situacijama. Razgovarati o njima s djecom je važno. Nemojte im govoriti da će sve biti u redu i da ne trebaju osjećati strah, umjesto toga recite im da se osjećaju savršeno normalno i da se mnoge stvari poduzimaju kako bi situacija čim prije završila. Usmjerite se na stvari koje društvo radi kako bi bili bolje. Također, usmjerite ih na stvari koje oni mogu raditi kako bi se više zaštitili: redovno prali ruke, čistili dom, kašljali u lakat ili maramicu, radili redovno zadaću, igrali se te radili sve ono što ste se zajedno dogovorili da je pametno i odgovorno.

Uključite djecu u planiranje obroka i sve one obiteljske odluke gdje mogu sudjelovati. Ne samo da će izolacija lakše proći nego ćete svi zajedno razvijati zdrave obiteljske navike za budućnost.

Vrijeme koje provodimo s obitelji neobično je svima. Iako mnogi stručnjaci tvrde da je upravo ovo razdoblje kada možemo napredovati (i s čime se slažem), potrebno je adresirati i ovu drugu “mračnu” stranu zajedništva. Kako ne bi upali u zamku loših odnosa i krive komunikacije pokušajte slijediti upute iz ovog članka:

 • pričajte s djecom i dijelite osjećaje
 • budite relevantan i siguran izvor informacija za vaše dijete
 • vi ste model vašoj djeci
 • (re)definirajte pravila i držite ih se
 • osigurajte mir i vrijeme za samoću koliko god je moguće
 • budite hrabri i radite to svaki dan iznova

Čuvajte sebe i jedni druge.